От х:

Днес в x:

10 °C

БСП изхарчили почти 6 милиона лева от началото на годината

Близо 6 милиона лева е изхарчила БСП от началото на годината. Това стана ясно от коментара на соцводача Корнелия Нинова преди днешното заседание.

2 милиона лева са отишли за еврокампанията. 1,5 милион лева са за партийната телевизия. Към момента не разполагаме с тези пари, подчерта тя.

Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, поясни тя. Към декември миналата година те са в размер на 6 милиона лева. Червените не си държали парите на влог.

Левицата ще участва в консултациите за размера на партийните субсидии. Без емоции трябвало да се обсъди темата. Нинова е категорична, че не трябва да се допуска частни интереси да си купуват партии и да диктуват политиката на България. Червените са разочаровани, че няма да падне ДДС.

Въпросът за размера на субсидиите бил деликатен, според Валери Симеонов. Има различни варианти. Припряността и прибързването усложнявали намирането на решение. Властта се е разбрала до края на юли да има решение по въпроса.

Нямало да се разиграва топката, всичко е въпрос на желание, каза лидера на НФСБ. Амбицията е да се намери бързо решение, не че е толкова сложно, смята той. Партията му нямало проблем да върне надвзетата субсидия.

 

След като на първо четене депутатите одобриха за намаляване на партийните субсидии за 1 лев, вчера се проведе Коалиционен съвет за обсъждане на субсидиите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански". 

ГЕРБ продължава да стои зад позицията си за субсидия от 1 лев, която и правителството внесе в Народното събрание. Партията му ще участва в дискусията на ОП за промени в закона за политическите партии. Той е основният закон, в който са залегнали партийните субсидии.

В Закона за политическите партии ще залегне механизмът за определяне на субсидиите, стана ясно на заседанието на Коалиционния съвет. В бюджета ще залегнат само общите избори, а Министерството на финансите (МФ) ще продължи да изплаща парите за партиите, стана ясно от пояснението на финансовия министър Владислав Горанов.

От ДПС бяха обявили, че подкрепят оставането на субсидиите на 11 лева.

От "Воля" вчера се обявиха, че искат намаляване на субсидиите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини