От х:

Днес в x:

23 °C

Тъмната страна на личността

Социалният живот води до безброй ситуации, в които ние, хората, трябва да се доверим един на друг. От обикновени семейни въпроси до търговски преговори между световни лидери в конфликтния глобален свят. Всички те изискват доверие между участниците в тях.

Но как се държат лицата с антисоциални личностни черти при такива обстоятелства?

Ново проучване на международен екип от специалисти по поведенческа икономика и социални психолози хвърля светлина върху въпроса.

Доверие, санкции и антисоциални личности

Проучването показва, че антисоциалните личности имат малко доверие в другите, освен ако нямат възможност да ги накажат, ако ги предадат. Ако имат този шанс, те строго наказват измамното поведение. В същото време тези хора значително по-малко уважават доверието на другите и ги предава, ако не се страхуват да бъдат санкционирани.

Като цяло, тези индивиди показват специфична комбинация от поведения и убеждения, които показват тяхното предположение, че другите имат същия антисоциален мироглед като тях.

Извличане на антисоциален профил на личността

Участниците в проучването първо попълват поредица от въпросници, определящи личностните им характеристики, от които изследователите извличат антисоциалния профил на личността, който се свързва с макиавелизма (манипулативно, коравосърдечно отношение и убеждение, че целта оправдава средствата), липсата на съпричастност и склонност към финансов и социален риск. При взаимодействие в ситуации, изискващи доверие и надеждност, хората с този профил се открояват, като показват поведението, описано по-горе.

Антисоциалност на всеки етап

„Нашият базиран на данни подход работи изненадващо добре при ясно идентифициране на чертите на антисоциалната личност“, коментира Ян Енгелман (Jan Engelmann) от Университета в Амстердам. "Антисоциалният личностен профил много последователно модулира поведението си на всеки етап от „играта на доверие“:

1. за решенията дали и колко да се довери,

2. за решенията дали и до каква степен да реагира реципрочно доверието на другия играч  и да се държи достойно и

3. за решения дали и колко да накаже ненадеждното поведение".

Те смятат, че и другите са също антисоциални като тях

Индивидите с антисоциални черти се адаптират стратегически към отсъствието или наличието на санкции и по този начин успяват да печелят значително повече от другите.

При антисоциалните личности се наблюдава уникалната и повтаряща се реакция на санкциите.

Тяхната реакция показва, че антисоциалните индивиди показват убеждения и поведения, които са в съответствие с предположението, че повечето други хора са също толкова антисоциални, колкото са самите те.

Резултатите потвърждават, че при някои хора способността да приписват психични състояния на другите може да е силно повлияна от тяхната личност.

Справка: 

J. B. Engelmann et al. On the psychology and economics of antisocial personality, Proceedings of the National Academy of Sciences (2019). DOI: 10.1073/pnas.1820133116

Източник: 

The dark side of personality, Leiden University

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини