От х:

Днес в x:

13 °C

Кето диетата набира популярност, но дали е безопасна?

Нова диета за бързо сваляне на килограми добива популярност по света – т.нар кето диета.

При нея тялото започва да гори собствените си запаси от мазнини и хората губят значително тегло в рамките на едва 10 дни.

При кето диетата се приемат 70% мазнини, 25% протеини и едва 5% въглехидрати.

Режимът на хранене облекчава и умерени симптоми на епилепсия при деца, макар учените да не са съвсем сигурни каква е причината за това.

Привържениците му, твърдят че режимът води до бързо намаляване на теглото и повече енергия, докато критиците са категорични, че диетата е нездравословна, а в някои случаи и направо опасна.

Какво е кетоза?

Кето диетата е нисковъглехидратен режим, който въвежда тялото в състояние на кетоза. Кетоза се получава когато хората консумират силно ограничено количество въглехидрати, а в кръвообращението се натрупват кетони.

Ниските стойности на въглехидрати водят до спад на кръвната захар и тялото започва да гори мазнини за производството на енергия.

Кетозата всъщност е мека форма на кетоацидоза. Кетоацидозата засяга най-вече хора с диабет тип 1. Всъщност тя е водещата причина са смъртните случаи сред хората с диабет под 24 годишна възраст.

И все пак мнозина експерти твърдят, че кетозата сама по себе си не е непременно вредна.

Редица изследвания сочат, че кетогенната диета е безопасна при хора със силно наднормено тегло или затлъстяване.

Според клинични изпитвания, обаче, пациентите на нисковъглехидратна диета възвърщат загубеното тегло в рамките на година след прекратяване на режима.

Кето диетата е създадена от италианския хирург Джанфранко Капело.

Той твърди, че наблюдавал огромен успех сред хиляди пациенти. В рамките на изследването му над 19 000 души подложени на режима свалили килограми бързо, без почти никакви странични ефекти, като повечето запазили теглото си година по-късно.

Според доклада от изследването пациентите изгубили средно 10.2 кг след 2.5 цикъла на киато диетата. Капело заключил, че диетата е успешна при хора с наднормено тегло и затлъстяване с незначителни старнични ефекти, като умора.

Кога диетата е нездравословна?

Критици твърдят, че кето диетата е ефективна само в краткосрочен план и може да се окаже нездравословна.

В началото голяма част от сваленото тегло е вода, а не мазнини.

Част от въглехидратите, които метаболизирате включват и гликоген, който задържа вода и ви поддържа хидратирани. В резултат уринирате по-често, което обаче намалява стойностите на натрий и води до обезводняване, запек или диария и лош дъх.

Няколко месеца по-късно достигате до така нереченото кето плато. Терминът се използва за състоянието, в което преставате да сваляте килограми. Едно изследване открило, че хората с наднормено негло свалят около 7-8 кг през първия месец и още 5-6 през следващите два, а после следва застой, въпреки че продължават да спазват режима.

“Веднъж след като навлезете в кетоза, започвате да губите и мускули, изпитвате силна умора и в крайна сметка навлизате в режим на глад. В този момент става още по-трудно да свалите килограми”, казва Лиза Симпърман от Университетската болница в Кливланд, Охайо.

Според други учени, обаче, диетата не предизвиква загуба на мускулна маса, но и те предупреждават, че не е оптимална за хора, които опитват да натрупат мускули.

Франсин Блайнтен е категорична, че диетата трябва да се прилага за кратко и под лекарско наблюдение. Този тип хранене проработил успешно при някои раковоболни пациенти в комбинация с химиотерапия за стопяване на тумори и разреждане на припадъците при хора с епилепсия.

Като цяло според Блайнтен диетата трябва да се прилага само в екстремни случаи, защото може да увреди сърцето, което също е мускул.

Диетата ще донесе повече вреди, отколкото ползи при хора с бъбречни и чернодробни проблеми, предупреждават експертите.

При деца с епилепсия подложени на нисковъглехидратно хранене в продължение на години били наблюдавани проблеми като: бъбречни камъни, висок холестерол и костни фрактури.

Източник: healthline.com, businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини