От х:

Днес в x:

25 °C

Най-древните фосили на австралопитек доказват, че е имал човешка стойка

Австралопитекът Australopithecus anamensis е най-древният изкопаем вид от рода на австралопитеците. Сега нова статия описва най-старите фосили на 4.2 милиона години на този род човекоподобни.

Тези и други вкаменелости, открити на обекта Аса Иси (Assa Issie) в долината Аваш, разширяват известния ареал на A. anamensis в североизточна Етиопия.

Вкаменелостите са изключително фрагментарни, но всякa от тях представлява важен елемент, неизвестен преди това за вида Australopithecus anamensis.

Произходът на австралопитека, род, широко интерпретиран като предшественик на съвременния човек, е централен проблем в човешките еволюционни изследвания. Видовете австралопитек се различават значително от съществуващите африкански човекоподобни маймуни и кандидат-родоначалници на хоминидите [1].

Към днешна дата, най-ранният известен на науката вид е Australopithecus anamensis и вероятно предшестващ нашумелия Australopithecus afarensis.

Останките от Australopithecus anamensis са открити за първи път през 1965 г. в Кения като част от експедицията на Харвардския университет, а с новите находки се разширяват местообитанията му до североизточна Етиопия.

В статията в Journal of Human Evolution палеоантрополозите д-р Марк Майер (Marc Meyer) от колежа Чафи (Chaffey College), Кукамонг, и Скот Уилямс (Scott Williams) от Нюйоркския университет описват признаци, че тези ранни хоминини[1] са ходели изправени и са развили стойка на главата и шията, подобно на тази на хората.

„Първият шиен прешлен на този австралопитек е разделен на същите два дяла, както при съвременните хора. Тази особеност липсва в сега съществуващите едри примати, но при хората се смята, че осигурява пасивен заключващ механизъм, който поддържа главата стабилна в изправено положение", обяснява Майер.

Един от фосилите е аксиален или втори цервикален прешлен (С2), показан тук (A) във вентрален (отпред) изглед, (B) дорзален (откъм гърба) изглед, (C) страничен изглед, и (D) вентрален изглед в съчленяване със съвременен първи шиен прешлен, наречен атлас, на H. sapiens (С1). Обърнете внимание на съответствието между аксиалния прешлен от Assa Issie и човешкия атлас. Кредит: Meyer & Williams, 2019

Учените посочват и липсата върху два от фосилите на атласа (С1) на ясно изразена ретроглоноидна туберкула (retroglenoid tubercle) като най-променливата част от атласа сред приматите, което показва, че подобно на човешкия организъм, липсва мускулът atlantoclavicularis, нещо, което учените не знаеха досега.

Визуализация на повърхността на усреднена форма на атласа, показваща основните анатомични структури, които са видими в краниален изглед. Двате атлантокраниални ставни повърхности са изчертани в тъмно сиво. Кредит: Functional Morphology of the First Cervical Vertebra in Humans and Nonhuman Primates, EVELYN MANFREDA et al. THE ANATOMICAL RECORD

Други отличителни черти на гръбначния стълб на маймуните също липсват в хомининовите фосили, като ponticulus posticus, костната форма на мембрана при маймуните, която предпазва гръбначната артерия от смачкване, когато главата е конзолно пред гръбнака. Учените съобщават, че "липсата на тази характеристика в anamensis е в съответствие с човешката поза, където главата е по-центрирана над гръбначния стълб".

В гръбначния стълб на Australopithecus anamensis се разкриват и други изненадващо човешки черти, като увеличена повърхностна площ на епифизата, която е отличителен белег за ходене на два крака, тъй като подобрява способността да се устои на повишеното натоварване на изправената поза.

"Такава характеристика би осигурила и възвръщаемост на енергията при движение на два крака от междупрешленните дискове под формата на енергия на еластичната деформация с огъване на гръбначния стълб", обясняват учените.

Накрая, въпреки голямата им древност, подобно на хората, фосилите на A. anamensis от Аса Иси показват увеличен гръбначен канал в сравнение с маймуните.

"Това би довело до увеличаване на невроваскуларното съдържание на канала, включително моторния пул във вентралния рог на гръбначния мозък на австралопитека, дълго преди появата на рода Homo ", заяви Майер.

Увеличеният гръбначен канал на A. anamensis осигурява най-ранните доказателства за разширен гръбначен мозък в хомининовата линия и придава значителни неврологични и съдови предимства за движение на два крака и разбива представата, че размерът на гръбначния мозък при ранните хоминини е бил малък и подобен на маймунския. Това бе още една изненада, казват учените, и доказва, че човешкият размер на гръбначния мозък се е развил много преди размера на човешкия мозък.

Новите находки показват, че A. anamensis е бил много по-близо до съвременните хора в еволюционно отношение, отколкото Australopithecus afarensis.. В по-широк смисъл резултатите от изследването още веднъж показват, че изправеното ходене вероятно не може да се разглежда като отличителна черта само на членовете на рода Homo, чиито предци, най-вероятно, са австралопитеци. В същото време на учените е трудно да отговорят на въпроса как точно функционират „човешките“ признаци в живота на A. anamensis.

Въпреки че новото откритие хвърля светлина върху редица важни въпроси, то като че ли направи човешката еволюция още по-заплетена. 

Забележка:

1. Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременните хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

Справка: 

Earliest axial fossils from the genus Australopithecus. Marc R. Meyer and Scott A. Williams. Journal of Human Evolution Volume 132, July 2019, Pages 189-214. doi.org/10.1016/j.jhevol.2019.05.004 , Journal of Human Evolution

Източник: Oldest axial fossils discovered for the genus Australopithecus, Chaffey College

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини