От х:

Днес в x:

24 °C

Мълнии убиват хора и в България - как да се предпазим

Вчера на 17-ти юни бе последната жертва до момента на мълния в България, която е поразила 20-годишен младеж и кучето му в столицата, по време на разразилата се следобедна буря. На място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Момчето е откарано към „Пирогов”, но е починало непосредствено преди бъде вкарано в противошокова зала. Кучето на младежа също не е оцеляло след удара от мълнията.

Свидетели сме как през последните години климатът в нашите ширини видимо се променя. Наблюдаваме смерчове, проливни дъждове, почти тропически бури. Статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, животни, пожари. 

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите, облакът може да се разпознае по цвета - тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята. Натрупва се електричество между двата обекта. Те се зареждат статично единият с положителен, другият с отрицателен заряд.

След като между двата обекта се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда.

По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса по целзий. Електрическият потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.

За да се предпазим от гръмотевична буря първо трябва да определим на какво разстояние е от нас, за да знаем дали да търсим защита от нея. Разстоянеито, на което падат мълниите можем да определим, като изброяваме секундите между светкавицата и гърма. Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако го чуете, преди да сте преброили до десет, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да потърсите безопасно място до преминаването на бурята. За да се уверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.

Какво да НЕ правим по време граъмотевична буря:

Ако сте на открито, не се крийте под самотни дървета, не се движете бързо, не тичайта, не вдигайте ръце на горе, не стойте до метални съоръжения, не оставайте във водата ако сте на плаж, на открито не говорете по мобилен телефон, не се качвайте в открити превозни средства. Не дръжте в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група. Избягвайте върховете на хълмовете, не стойте на покриви на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.

Как во да правим по време граъмотевична буря:

Ако сте навън, потърсете подслон: кола, автобус или друго превозно средство с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система и затворени прозорци; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави, правилна стойка на човешкото тяло за да не стане проводник на мълнията е като се присвият коленете към гръдния кош, да се оттървете от всички метални предмети по вас, дори колани с метални катарами, изключете мобилния си телефон, електромагнитното му лъчение привнилича мълниите, ако се крието под дърво стойте на разстояние най-малко един метър от дънера му, ако то бъде поразено от мълния, електричеството ще протече към земята през корените му.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини