От х:

Днес в x:

14 °C

Зрелостниците от Хасковско сред най-слабите в страната на втората матура

Зрелостниците от Хасковска област са сред най-слабо представилите се в страната на втората матура, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Сред слабо представилите се са още областите Монтана и Перник.

На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич.

Най-добри резултати по български език и литература имат учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян. С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

Трите училища с най-висок успех по БЕЛ са 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ и 164 Испанска гимназия в София. В топ три по предмет по избор са СМГ, Първа частна математическа гимназия и училището в смолянското село Чепинци.

Средната оценка по български език и литература е 4,06, а на втория зрелостен изпит – 4,67. Най-високи са резултатите по немски, френски, испански език и химия. В същото време по география, биология, философски цикъл и БЕЛ успеваемостта намалява. Отличните оценки по български език и литература са 5067, а на втория зрелостен изпит – 6677. Двойките са съответно - 4303 по БЕЛ и 2590 по предметите по избор.

Предстои от Регионалното управление на образованието в Хасково да направят подробен анализ за представянето на зрелостниците на матурите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Аш
  Ашколсун на поразия
  19 -4
  19:26, 14 юни 2019
  Кочове
  • 78
   78560897-
   2 -8
   04:39, 15 юни 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 2
  Бл
  Благодаря. Благодаря.
  10 -3
  20:41, 14 юни 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Ге
  Георги
  41 -3
  21:23, 14 юни 2019
  Нормално.. Циганите са само формално на училище.... Бг тееновете парадирайки с кой съм и на на кой съм и те не ходят на школо... Та... Хората с багаж в главата ни го казваха....формално и неформално, че след 94 набор всичко ще е брак.... Е.. Фактите са налице..... Необразована и малоумна маса наблюдаваме сред тази възрастова група... Чалга поколение.... Неграмотност.. И само претенции.... На база какво?.... Ти знаеш ли на кой съм!?..... Българи...... R..I.P.......
 • 4
  Чо
  Чобанов
  11 -2
  22:04, 14 юни 2019
  Зрелостниците не са кочове а дъначета и телета!
  Хайваните и в модерно школо да ги пуснеш пак са си животни и добитък !
 • 5
  Ро
  Родител
  21 -5
  23:46, 14 юни 2019
  На целия този фон от МОН или от РУО в Хасково да обяснят защо учениците събират пари за подаръци на учителките в края на годината, за Коледа, при завършване на средно образование, за Осми март и т .н.? На какво отгоре? И не се събират символични суми, а от порядъка на 7-8 лева, че и повече, защото някой чул учителката да казва, че си харесала ботуши от 300 лева. Друга се хвалела, че няма по-евтина чанта в гардероба си от 300 лева. На учители учениците подаряват бижута, почивки или екскурзии при завършване. Не се ли учат по този начин децата ни, че с подаръци и пари всичко се урежда? Каквито и симпатии да имат към учителите си, корупцията става норма на поведение още ученическата скамейка! Докога? Подаръците доколкото знаем са до 49 лева, от там нагоре е подкуп. И накрая децата неграмотни. Жалко за Хасково, жалко за България.
  • Гр
   гражданин от МОН
   14 -11
   00:43, 15 юни 2019
   А защо Вие като родител давате тези пари? Децата не печелят, те нямат средства, парите за подаръци ги давате Вие!. Следователно, кой учи децата на подкуп и корупция, а?
  • Ни
   Никодимчо
   6 -6
   06:49, 15 юни 2019
   За да се събират пари за подаръци сте го решили вие родителите от родителското настоятелство или учениците, а не учителят ви е искал пари, нито пък е умрял за подаръка. Останалото кой какво чул-недочул, казал-неказал са приказки за пазара... Отделно, че 7-8лв. са си символична сума, децата ходят с повече джобни и също е сума под 49лв. - щом такава граница имало.
  • 70
   70698-80
   1 -3
   08:49, 15 юни 2019
   Епилирай си баджаците , сложи си грим , запиши се в ГРОБ и
   може и на теб да ти излезе късмета :)))
   ....
   Ей , аз съм много доволен от мойте учители от МГ" Тодор Велев" - ако не бяха те , и аз щях да съм Изаура в БГ-то :))
 • 6
  Бр
  браво
  10 -2
  06:10, 15 юни 2019
  Всъщност има деца , които са изкарали доста високи оценки, но тъй като изчислено средно оценките им се размиват с тези,които много не вдяват български, резултатът е налице! Не забравяйте в кой регион живеем...
 • 7
  Гр
  Гражданин
  17 -3
  06:26, 15 юни 2019
  Абе , хора,в Хасково,освен турска и циганска реч вече почти не се чува.
  Ще дойде ден, българчетата освен,че ще бъдат МАЛЦИНСТВОТО,няма да могат и да си намерят партньор в живота,освен,ако НЕ искат да се омъжат/оженят за някой от НЕ български говорящите.Отмива се вече българската нация!!!
  Още гледайте турски сериали,още давайте предимства на циганите,още си мълчете!!!!
  Дойде момента или ще се живее,или тотално ще ни унищожат,първо със смесени бракове,после с глад и накрая със смърт - физически!
 • 8
  Колко даскали си плащат данъците за частните уроци които дават за по 30-50 лева.Всички даскали дават частни уроци по всичко възможно
 • 9
  Ив
  Иванова
  11 -2
  11:38, 15 юни 2019
  Просто системата на обучение е такава..Преди години като нямаше тестове, а всичко беше само писмени въпроси всичко се помнеше. А сега материала така е заложен от Министерството, че е обемист, неразбираем и незапомняем.Децата са отегчени като го учат по този начин.
 • 10
  Св
  Светла
  2 -1
  12:22, 15 юни 2019
  Най простите даскалки са събрани в Механото, тъпи ама е.ли...ви.
 • 11
  Ка
  Кака Стефка
  16 -2
  13:56, 15 юни 2019
  Нормална тенденция.
  Първо учебните програми са пълна идиотщина, второ в града масово останаха посредствените индивиди. Цели поколения вече ги няма. На тяхно място - деца от малцинствата.
  Нищо елитно не остана и от гимназиите. Езиковата и МГ-то са пълни с тройкаджии. Във всяка паралелка по 2-3 деца с бал над 400 и после всичко леш. А бал под 400 си абсолютно посредствен резултат.
  Само МГ-то държат 1 паралелка (т.нар. Б клас), дето от първия до последния са с бал 410-420, но това е капка в морето.
  За остсналите училища, пък даже няма какво да се говори.
  В иконома и автото, например, в 9 клас не знаят таблицата за умножение.
  Лошото е и че после най-постедствените завършват педагогика и един ден тия неграмотници ще бъдат учители. Сега все още има от старото поколение.
  Завъртя се един порочен кръг на необразованост, от който излизането ще е трудно.

Видеа по темата

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
20 ное 2019
Последни новини