От х:

Днес в x:

7 °C

Зрелостниците от Хасковско сред най-слабите в страната на втората матура

Зрелостниците от Хасковска област са сред най-слабо представилите се в страната на втората матура, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Сред слабо представилите се са още областите Монтана и Перник.

На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич.

Най-добри резултати по български език и литература имат учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян. С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

Трите училища с най-висок успех по БЕЛ са 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ и 164 Испанска гимназия в София. В топ три по предмет по избор са СМГ, Първа частна математическа гимназия и училището в смолянското село Чепинци.

Средната оценка по български език и литература е 4,06, а на втория зрелостен изпит – 4,67. Най-високи са резултатите по немски, френски, испански език и химия. В същото време по география, биология, философски цикъл и БЕЛ успеваемостта намалява. Отличните оценки по български език и литература са 5067, а на втория зрелостен изпит – 6677. Двойките са съответно - 4303 по БЕЛ и 2590 по предметите по избор.

Предстои от Регионалното управление на образованието в Хасково да направят подробен анализ за представянето на зрелостниците на матурите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Аш
  Ашколсун на поразия
  19 -4
  19:26, 14 юни 2019
  Кочове
  • 78
   78560897-
   2 -8
   04:39, 15 юни 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 2
  Бл
  Благодаря. Благодаря.
  10 -3
  20:41, 14 юни 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 3
  Ге
  Георги
  41 -3
  21:23, 14 юни 2019
  Нормално.. Циганите са само формално на училище.... Бг тееновете парадирайки с кой съм и на на кой съм и те не ходят на школо... Та... Хората с багаж в главата ни го казваха....формално и неформално, че след 94 набор всичко ще е брак.... Е.. Фактите са налице..... Необразована и малоумна маса наблюдаваме сред тази възрастова група... Чалга поколение.... Неграмотност.. И само претенции.... На база какво?.... Ти знаеш ли на кой съм!?..... Българи...... R..I.P.......
 • 4
  Чо
  Чобанов
  11 -2
  22:04, 14 юни 2019
  Зрелостниците не са кочове а дъначета и телета!
  Хайваните и в модерно школо да ги пуснеш пак са си животни и добитък !
 • 5
  Ро
  Родител
  21 -5
  23:46, 14 юни 2019
  На целия този фон от МОН или от РУО в Хасково да обяснят защо учениците събират пари за подаръци на учителките в края на годината, за Коледа, при завършване на средно образование, за Осми март и т .н.? На какво отгоре? И не се събират символични суми, а от порядъка на 7-8 лева, че и повече, защото някой чул учителката да казва, че си харесала ботуши от 300 лева. Друга се хвалела, че няма по-евтина чанта в гардероба си от 300 лева. На учители учениците подаряват бижута, почивки или екскурзии при завършване. Не се ли учат по този начин децата ни, че с подаръци и пари всичко се урежда? Каквито и симпатии да имат към учителите си, корупцията става норма на поведение още ученическата скамейка! Докога? Подаръците доколкото знаем са до 49 лева, от там нагоре е подкуп. И накрая децата неграмотни. Жалко за Хасково, жалко за България.
  • Гр
   гражданин от МОН
   14 -11
   00:43, 15 юни 2019
   А защо Вие като родител давате тези пари? Децата не печелят, те нямат средства, парите за подаръци ги давате Вие!. Следователно, кой учи децата на подкуп и корупция, а?
  • Ни
   Никодимчо
   6 -6
   06:49, 15 юни 2019
   За да се събират пари за подаръци сте го решили вие родителите от родителското настоятелство или учениците, а не учителят ви е искал пари, нито пък е умрял за подаръка. Останалото кой какво чул-недочул, казал-неказал са приказки за пазара... Отделно, че 7-8лв. са си символична сума, децата ходят с повече джобни и също е сума под 49лв. - щом такава граница имало.
  • 70
   70698-80
   1 -3
   08:49, 15 юни 2019
   Епилирай си баджаците , сложи си грим , запиши се в ГРОБ и
   може и на теб да ти излезе късмета :)))
   ....
   Ей , аз съм много доволен от мойте учители от МГ" Тодор Велев" - ако не бяха те , и аз щях да съм Изаура в БГ-то :))
 • 6
  Бр
  браво
  10 -2
  06:10, 15 юни 2019
  Всъщност има деца , които са изкарали доста високи оценки, но тъй като изчислено средно оценките им се размиват с тези,които много не вдяват български, резултатът е налице! Не забравяйте в кой регион живеем...
 • 7
  Гр
  Гражданин
  17 -3
  06:26, 15 юни 2019
  Абе , хора,в Хасково,освен турска и циганска реч вече почти не се чува.
  Ще дойде ден, българчетата освен,че ще бъдат МАЛЦИНСТВОТО,няма да могат и да си намерят партньор в живота,освен,ако НЕ искат да се омъжат/оженят за някой от НЕ български говорящите.Отмива се вече българската нация!!!
  Още гледайте турски сериали,още давайте предимства на циганите,още си мълчете!!!!
  Дойде момента или ще се живее,или тотално ще ни унищожат,първо със смесени бракове,после с глад и накрая със смърт - физически!
 • 8
  Колко даскали си плащат данъците за частните уроци които дават за по 30-50 лева.Всички даскали дават частни уроци по всичко възможно
 • 9
  Ив
  Иванова
  11 -2
  11:38, 15 юни 2019
  Просто системата на обучение е такава..Преди години като нямаше тестове, а всичко беше само писмени въпроси всичко се помнеше. А сега материала така е заложен от Министерството, че е обемист, неразбираем и незапомняем.Децата са отегчени като го учат по този начин.
 • 10
  Св
  Светла
  2 -1
  12:22, 15 юни 2019
  Най простите даскалки са събрани в Механото, тъпи ама е.ли...ви.
 • 11
  Ка
  Кака Стефка
  16 -2
  13:56, 15 юни 2019
  Нормална тенденция.
  Първо учебните програми са пълна идиотщина, второ в града масово останаха посредствените индивиди. Цели поколения вече ги няма. На тяхно място - деца от малцинствата.
  Нищо елитно не остана и от гимназиите. Езиковата и МГ-то са пълни с тройкаджии. Във всяка паралелка по 2-3 деца с бал над 400 и после всичко леш. А бал под 400 си абсолютно посредствен резултат.
  Само МГ-то държат 1 паралелка (т.нар. Б клас), дето от първия до последния са с бал 410-420, но това е капка в морето.
  За остсналите училища, пък даже няма какво да се говори.
  В иконома и автото, например, в 9 клас не знаят таблицата за умножение.
  Лошото е и че после най-постедствените завършват педагогика и един ден тия неграмотници ще бъдат учители. Сега все още има от старото поколение.
  Завъртя се един порочен кръг на необразованост, от който излизането ще е трудно.

Видеа по темата

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини