От х:

Днес в x:

Изкуствен интелект отгатва външния ви вид, слушайки кратки записи на гласа ви

Изображение 1 от 2

    Изследователи от Масачузетския технологичен институт разработиха впечатляващ и в същото време ужасяващ изкуствен интелект, способен да отгатне как изглеждаме, слушайки гласа ни.

    За тази цел невронната мрежа била захранена с милиони образователни клипове от YouTube с участието на над 100 000 души.

    Учените искали да разберат до каква степен може да се определи как изглежда даден човек, на база само гласа му. Очевидно съвпаденията едно към едно между лица и гласове са невъзможни. Затова целта не била пълно и точно разпознаване на лицата, а по-скоро улавяне на доминантни характеристики.

    Изкуственият интелект изследвал кадрите от YouTube и създал връзки между гласа на говорещия и лицето, освен това определил възрастта, пола и етническата принадлежност. При това го направил без човешка намеса, според изследователите.

    Учените твърдят, че изкуственият интелект ще има полезно приложение в бъдеще, показвайки лицето на събеседника на база гласа му по време на телефонни обждания.

    Те предупреждават, че предназначението на невронната мрежа не е да пресъздаде точно лицето на човека, а да даде само приблизителна представа.

    Изследователите успели да засекат няколко корелации в лицевите модели, за които вряват че представляват истински пробив.

    Реконструкциите разкрили съществени корелации между краниофациалните черти – например структурата на носа и гласа.

    Учените взели под внимание и някои от потенциалните етични въпроси.

    Изкуственият интелект се затруднявал да определи хора с определени идентичности.

    Когато слушал запис на азиатски американец, говорещ китайски той правилно отсъдил, че човекът е азиатец.

    Но когато същият човек говорел на английски, невронната мрежа неправилно определила говорещия като представител на бялата раса.

    Изкуственият интелект предполагал, че хората с по-високи гласове са жени, а тези с по-дълбоки – мъже.

    И все пак съдейки по примерите, показани в доклада, генерираните от изкуствения интелект лица имат известна прилика с реалните.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини