От х:

Днес в x:

Синтетична дрога промива мозъците на учениците и ги подлудява

Всеки четвърти ученик в България или 26,2 процента посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество.

Данните са от Национално представително проучване за нагласите и употреба на психоактивни вещества сред учениците от 9-ти до 12-ти клас от края на 2017 г. 

Все още съществува заблудата, че наркотиците се разпространяват в училищата от дилъри. Това остана в миналото, в наши дни наркотиците се разпространяват между самите деца.

„Модерна е синтетичната дрога, която е широко достъпна. Това е изключително опасно тъй като много от децата смятат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и нормално“, обяснява д-р Цветелина Петкова, психиатър, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите психиатърът.

Известно и категорично е увеличаването на психични разстройства, вследствие употреба на наркотици – тревожни, панически, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката буквално промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За съжаление, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази вещества, допълни д-р Петкова.

Ако детето вече е посегнало към наркотиците, има три основни стълба на подкрепа – вяра, спорт и изкуства.

На първо място обаче е ролята на родителите – те трябва да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат „не“. Според психиатъра, ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много лесно се поддават на влиянието на средата.

„Другото много важно нещо е тинейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време“, посочи д-р Петкова.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини