От х:

Днес в x:

Хората поглъщат поне 50 000 частици пластмаса на година

Средно хората поглъщат поне 50 000 частици микропластмаса на година и вдишват приблизително същото количество, твърди новопроведено изследване.

Реалното количество вероятно е в пъти по-високо, тъй като в рамките на проучването били анализирани малък брой храни и напитки за замърсяване с пластмаса. Учените твърдят, че пиенете но бутилирана вода драстично увеличава консумацията на частици микропластмаса.

Ефектът върху здравето от поглъщането на микропластмаса е неизвестен, но е ясно, че тя отделя токсични вещества. Някои частици са достатъчно малки, за да проникнат в човешките тъкани, където могат да предизвикат имунна реакция.

Замърсяването с микропластмаса се дължи до голяма степен на пластмасовите отпадъци и е разпространено по цял свят. Изследователи се натъкват на микропластмаса навсякъде: във въздуха, почвата, реките и най-дълбоките океани на планетата.

Пластмаса е откривана навсякъде – в чешмяната и бутилираната вода, морската храна и бирата, а също в човешките изпражнения – за пръв път през октомври, потвърждавайки, че хората поглъщат частиците.

Множество храни и напитки не били анализирани, което означава че новопроведеното изследване обхванало едва 15% от дневните източници на колории.

Възможно е други храни, като хляба, преработените продукти, месото, млечните произведения и зеленчуците да съдържат същото количество пластмаса като анализираните. Броят на частиците би могъл да достигне стотици хиляди.

Най-подробните данни касаят водата – бутилирана съдържа 22 пъти повече микропластмаса от чешмяната. Човек, който пие само бутилирана вода, ще погълне 130 000 частици микропластмаса на година, в сравнение с едва 4 000 от чешмяната вода.

Учените не знаят какво се случва когато пластмасата бъде вдишана, но новото изследване спекулира, че повечето вдишани частици ще бъдат усвоени от тялото, вместо да бъдат изкашляни. Изследователите пресмятат, че частиците микропластмаса от едно единствено хранене на ден добавят още десетки хиляди към годишната консумация.

Изследователите признават че вече отказват да купуват хранителни продукти в пластмасови опаковки и избягват бутилината вода, доколкото е възможно. Но тези мерки не са достатъчни. Човечеството произвежда твърде много пластмаса, която в крайна сметка попада в екосистемите, част от които сме и ние.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини