От х:

Днес в x:

33 °C

Вик -Хасково залага сградите си за 3 млн. кредит

ВиК -Хасково търси ипотечен кредит от 3 млн. лева. В сайта на водното дружество има обявена покана от 27-ми май за избор на изпълнител на финансовата услуга.

Заемът е необходим за погасяването на оборотни разходи: за изплащането на такси за водовземане, за разплащането на разноски по образувани дела и лихвите по тях. Според описанието за необходимостта от кредита е видно още, че на водното дружество му трябват и средства, с които не разполага, за разплащане за ток и ремонти- около 1,2 млн.лева.

Търсеният кредит е дългосрочен със срок на погасяване до 10 години. Като обезпечение в замяна на исканата сума от дружеството предлагат 7 от сградите си.

Тегленето на кредита е стиковано с МРРБ, вече са изпратени покани до 6-7 банки, коментира управителят на ВиК Тодор Марков. Като една от най-важните причини за тегленето на кредита той посочи наследеният дълг от 1,5 млн.лв от предходното управление на дружеството. Солидно е скочил разходът и на тока, който плащат, повишението е  с 27 %. Увеличението и на минималната работна заплата допълнително е утежнило финансовото състояние на дружеството. Много по-високи са разходите през последните две години за таксите, които се плащат на лабораториите за пробите на водата за наличието на уран. Всяко изследване струва по 1200 лева. Преди кризата подобни изследвания в Хасково са правени според разпоредбите един път на пет години. Сега в Хасково се правят годишно, а в Харманли, където също имаше засечен уран, дори няколко пъти в годината. Общо разходите на дружеството годишно са за около 200-250 хил.лв.

Загуби във ВиК, които се отчитат след скандала покрай урана, още повече са задълбочили финансовата криза. Потреблението на вода е спаднало значително и то не само от частните потребители, но и от корпоративните клиенти. По предписание на БАБХ голяма част от тях са се пренасочили за добиването на вода за производството от съседни доставчици. Според Тодор Марков ВиК Хасково ще живне едва след пускането на новите съоръжения в експлоатация.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (32)

 • 1
  По
  Потребител
  45 -9
  10:25, 4 юни 2019
  Некадърното управление до това води - до лошо финансово състояние и оправдание с минали дългове, заплати, ел.енергия и пр.Защо в минали години при други управления, никой от ръководителите не се е оправдавал с обективни причини за състоянието на това дружество. Някой пита ли гражданите на Хасково дали искат да плащат 3 лева за кубик вода, която дори не е и промишлена. Този "управител" дали си задава въпроса с колко са се утежнили разходите на домакинствата, фирмите, общината за купуване на вода, годна за пиене. Крайно време е това ръководство да се смени.
  • ЕК
   Е как да се оплакват
   21 -10
   11:20, 4 юни 2019
   Как да се оплакват предишните , като те направиха дълговете, прословутия Петко, любимецът на президента Плевнелиев и Бързев. Никой не коментира, че заради скандала с урана ВиК загубиха като клиент Бирената фабрика, която плащаше близо милион, но започна да си ползва собствен водоизточник.
 • 2
  Ди
  Димо Терфенлията
  51 -3
  11:04, 4 юни 2019
  След като се разбра, че Република ползва вода, колкото целия град без да плаща, какво направиха от ВИК?
  • Ja
   Jack Bauer
   17 0
   16:44, 4 юни 2019
   Така е. Да си събират таксите от църньовците е всичко ще е ОК.
 • 3
  Гр
  Граждани!!!!
  28 -4
  11:05, 4 юни 2019
  Това си е скрита приватизация и път за фалиране на дружеството, а за цената на водата не искам изобщо да си помисля, 6 лева на кубик ще е оптимизъм.
  • Гр
   Граждани!!!!
   33 -3
   13:12, 4 юни 2019
   От коментарите на съгражданите си разбирам, че не им е ясно какво значи приватизация на монопол. Ако искаш вода, ще плащаш на тази цена и никой не може да ти достави от другаде. Това е мечтата на всяка мафия. Ако българите бяхме народ, днес 10 минути след обявяване на новината пред общината, ВИК или някъде другаде в центъра, щеше да има спонтанен протест. За да се натрупат такива дългове, има виновни, а за доказване на вина има одит и съд. Ние мълчим, значи оковите не ни тежат.
 • 4
  Бр
  Бря
  31 -7
  11:21, 4 юни 2019
  Изключително некадърно управление.
 • 5
  Ве
  весо
  51 -3
  11:28, 4 юни 2019
  Циганите вода не плащат,затова сте в дългове цакате белите хора с циганските кубици вода .
 • 6
  Jo
  Joker
  31 -2
  11:38, 4 юни 2019
  Особено вдигането на минималната заплата,докара ВИК до фалит!Цели 50лв!!!Ако има начин да се прескочи закона за минималната заплата(защото тя е прекалено висока),и да дават по 300лв заплата,,ВИК ще цъфне!!!А и ако се вдигне кубика на 10лв,може и да излезнат на плюс!
 • 7
  Сл
  случаен
  24 -2
  11:45, 4 юни 2019
  Поредния грабеж.играта е голяма .докато има .монопол.ще е така стягайте се за 6 лв . Кубика като влезе еврото ще е 3 евро .
 • 8
  Ди
  Дидо
  14 -4
  12:28, 4 юни 2019
  Който и да е шеф все тая.Вижте им техниката!
 • 9
  Въ
  Въпрос до знаещите
  21 -6
  12:54, 4 юни 2019
  Инкасаторката ми каза, че водомерът ми е за смяна, защото бил стар (нищо, че работи) и че процедурата ще ми коства около 100 лв. Та въпросът ми е мога ли да откажа смяна и какви ще са последствията от това? EVN например подменя електромерите, когато си иска, но за своя сметка. Хасковското ВиК защо решава, че подмяната на водомери трябва да е за сметка на клиентите, при положение, че е некоректно по отношение на плащане на "питейна вода", която всъщност е негодна за пиене?
  • Ки
   Кибик Ваньо
   13 -2
   13:05, 4 юни 2019
   Докато юристи пишат законите, така ще е. Те могат да те осъдят или глобят ако не го провериш или смениш по закон и съответно ти можеш евентуално да ги осъдиш за некачествената вода, макар това да е трудно доказуемо и трябва вероятно експертиза точно от твоята тръба. Няма да стане колективно за цяло Хасково, защото вероятно няма сдружение, което да представлява всички граждани и т.н. В крайна сметка танто за кукуриго с милион мъртви мозъчни клетки и скъсани нервни влакна. Ослушването и шушумигщината в този случай са най-успешният ход.
  • Ха
   Ханко Брат
   3 -1
   14:57, 5 юни 2019
   Една от причините да поискат подмяна на водомерът ви е приетата наредба,всяка следваща подмяна на водомер да бъде с водомер с дистанционно отчитане.Понеже на няКОЙ не му се чака да се развали водомерът ви и си иска парите веднага или колкото е възможно по-бързо и ви рекетират вас, а скоро и всички останали. Задължителната подмяна на водомер с дистонционно отчитане е точно както и задължителната подмяна на касовите апарати е отработена схема за рекет,доста печеливша за няКОЙ.Както е писал "Кибик Ваньо"....ослушвайте се ,правете се на луди ,това е начинът да отложите рекетът.
 • 10
  :)
  :)
  10 -21
  13:22, 4 юни 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 11
  Ma
  maistora
  21 -9
  13:35, 4 юни 2019
  Марков, Марков, как не те е срам да обвиняваш Бързев и Стойчев. С техниката купена от тях работи това дружество. Ти какво си купил като техника-нищо. Като хвърляш така обвинения, защо след като те сложиха на това място не каза нищо против тях. Защото ти оставиха дружеството с пари и техника. Сега ривеш, а га харчиш готови пари не ривеш.
 • 12
  Li
  Lili
  20 -6
  14:48, 4 юни 2019
  Чиликовата Лозка и тя настанена там в дружеството, най-некадърните в първите редици така ли нямате по-кадърен персонал
  • Li
   Lili
   10 -3
   22:24, 4 юни 2019
   Ами шефката на инкасо пълна скръб некадърница.
 • 13
  Ми
  Михайлова
  16 -3
  15:53, 4 юни 2019
  Какви 3 милиона лева ? Къде са онези 2 милиона които държавата отпусна преди година и нещо , за нови кладенци , тръби и т.н.????????????????
 • 14
  От
  От запада
  6 -1
  16:27, 4 юни 2019
  Всеки търси и чака заеми.
 • 15
  Са
  Само питам
  13 -5
  18:29, 4 юни 2019
  Ония ояденият кадър от Давидково, на Делянча Мавъра човека, къде го направиха директор на Водопад , нали го местят по терлици в Общината като председател ??! Неговото назначение беше точно за да разсипе дружеството и да го подготвят за приватизация.
 • 16
  Сл
  Служител във ВиК
  11 -15
  19:17, 4 юни 2019
  Уважаеми съграждани, Коментарите ви са породени о... Виж коментара
  • 12
   123456
   9 -11
   19:41, 4 юни 2019
   Един достоен и смислен коментар. А на злобарите и интригантите мога само да пожелая, един ден всичката злоба и завист ще се изсипе върху самите тях. Срокойна вечер
  • Те
   Теко
   4 -2
   09:16, 5 юни 2019
   Абе служителю ти сигурно си от парашутистите които герб ги спусна и насади на служба до преди няколко години ВиК то се помещаваше на 4 етажа сега са завзели цялата сграда 9-10 етажа са фул пълни с абонати за заплата имате повече администрация отколкото работници и не на послено място Марков на управлява а пологите на греб като Венелината и някой др.
  • Мо
   Можеш ли или не
   2 -2
   18:03, 5 юни 2019
   Марков ежемесечно не плащал тока на помпените станции и управлението, не плащал ежемесечната такса водовземане на Басейнова дирекция , не плащал ежемесечно ремонтите, не заплащал лихви и някакви дела не е ясно какви, нямал пари за заплати и залага сградите на водното. Аз си плащам водата всеки месец и много ми е интересно къде отиват парите ми .!Ами като не можеш да управляваш една фирма напусни бе ! Ами довел си до фалит една много важна фирма за града ни! Бъди мъж не женичка и напусни и дай на някой кадърен да Работи ! Пари нямаш водата, която продаваш не плащаш, на работниците ьа заплата нямаш....Иначе по гербаджийски манталитет взема кредити, а друг ще ги връща! Нищо не правите там във водното само седите , любите се и кафета пиете!
 • 17
  Г-
  Г-н Михайлов
  9 -6
  20:42, 4 юни 2019
  Уважаеми Служителю,радвам се за Вас че сте доволни от фирмата,Директора,ръководството,и условията на труд. Ще се радвам обаче ако Вие или Вашият Директор отговори на тези десетки хиляди Граждани защо "питейната" ни вода в Хасково е най-скъпата в България и защо след като претендирате за кадърни кадри и компетентност не един път се е случвало 24ч след авария същото място да го преработвате? Случайна ли е поговорката,че "Рибата се вмирисва от главата" Благодаря Ви предварително ако си направите труда да отговорите- пак казвам не на мен лично,а на десетките хиляди честни данъкоплатци!!
 • 18
  Зр
  Зрителя до г-н Михайлов
  8 -10
  21:17, 4 юни 2019
  Цени на водата към 31.05.2019 г. Шумен 3.40, Добрич 3.35, Силистра 3.31, Враца 3.17, Търговище 3,19 Варна 3.09, Хасково 3.00 къде е "най-скъпата вода '' г-н Михайлов ???
  • Не
   Не е Михайлов
   4 -2
   00:47, 5 юни 2019
   А Вие знаете ли там колко са дълбоки даже селските кладенци? Хасково е върху езеро, може някой ден да падне в него, но вода от Марица пием. Интересно бирената от къде черпят вода или безалкохолните?
 • 19
  Г-
  Г-н Михайлов
  10 -6
  21:52, 4 юни 2019
  Г- н Директоре( не зрител) не си правете ако обичате душевна ч.....ия с хората!! Вие изкарахте Хасково че има най-евтината вода!! Аз виждам статистиката и че единствено във Варна е над 3лв. В София е 2.30 в Кърджали даже я понижиха( цената) Хайди да не търсите под вола теле!!
 • 20
  Оо
  ооо
  8 -4
  21:56, 4 юни 2019
  Айде бе! Абе как става тая работа??!! Плащаме една от най-скъпата, НЕПИТЕЙНА вода в БГ! Почти всяка седмица има квартал без вода, после като дойде текат кубици кал, която пак плащаме, целогодишно от някоя улица "извира" вода...оправете си системата и ръководството...алооууууу
 • 21
  Г-
  Г--н Михайлов
  5 -2
  22:46, 4 юни 2019
  Излишно е да драскате глупости и да слагате минуси или плюсове,извадете факти,хартия,фактури на масата! Не правете хората на балами водата е непитейна и струва 3левчета за кубик!! Аварии имате всеки ден! Е кой тогава е кадърен и кой е некадърник,май всичките сте за крематориума,явно търсите как да пре......те пак честния данъкоплатец!! Ще изтеглим кредит, после ще фалираме и ще приватизираме. Обичайна практика за Мафиотска България!! Вие да не сте ученици на ДуПиСе или на пеликана Банев??
 • 22
  Сл
  Служител
  1 -2
  12:08, 6 юни 2019
  Драги управляващ ВиК защо не се огледаш по етажите и не се усетиш вече колко хлебари си назначил само да пушат на 9-ти етаж. Един ако работи -10 седят, а заплатата им 1000рка, а на инкасаторите и водомайсторите къде носят парите мизерия и трохи... Повече работете и по-малко кр....е

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини