От х:

Днес в x:

Обрат - консорциумът с руска връзка ще строи "Турски поток"

Консорциумът "Аркад" от Саудитска Арабия няма да строи българската част от "Турски поток", въпреки че спечели търга на "Булгартрансгаз" за изграждане на тръбите от турската до сръбската граница. Държавната компания "Булгартрансгаз" е сменила изпълнителя, след като не е подписан договор с избрания през април консорциум.

Вместо това договор ще бъде сключен с втория кандидат за строежа, който първоначално се очакваше да спечели (заради руската си връзка), но предложи много по-висока цена. Решението на "Булгартрансгаз" е публикувано вчера в сайта на държавната фирма. 

Защо?

Решението за подмяната на изпълнителя на "Турски поток" през България казва, че от "Аркад" не са придвижили в срок документите за подписване на договор за изпълнение на проекта. Твърди се, че след дълга кореспонденция между двете страни и искане за промени в договора от страна на компанията не е постигнато споразумение, а сроковете са изтекли. Водена е кореспонденция между избрания изпълнител на търга и "Булгартрансгаз", имало е и няколко срещи, но в крайна сметка на 27 май се разбира, че валидността на офертата на арабите е изтекла и договор не може да се подпише. Отхвърлени са и исканията за промяна на клаузи преди това. Докато текат разговорите с "Аркад", на 17 май останалият на второ място при търга консорциум "Газово развитие и разширение в България", който не обжалва загубата си, по собствено желание и усмотрение праща писмо на "Булгартрансгаз". В него се обяснява как според достъпната информация договор със спечелилия търга не е подписан в едномесечен срок. В резултат обединението обявява, че подновява валидността на офертата си и заедно с това прави 31.5% отстъпка от обявената цена. Именно твърде високата оферта бе обявена като причина да бъдат предпочетени саудитците. 

В новата си оферта свързаният с Русия консорциум предлага цена за проекта от 1,1 млрд. евро вместо първоначалната 1,6 млрд. евро. Новата сума е същата като предложената от "Аркад". 

Макар да става дума за промяна в ценовата оферта, от "Булгартрансгаз" обясняват, че това не противоречи на Закона за обществените поръчки, тъй като не влияе на класирането и не изменя параметрите на проекта. Въпреки че именно цената бе причина за отстраняването на "Газово развитие и разширение в България" през април.

Кои са в "Газово развитие и разширение в България" и руската връзка

Новият печеливш на търга за "Турски поток" през България се състои от италианските компании "Бонатти С.П.А." и "Макс Щрайхер С.П.А.", които са световноизвестни в строителството на газопроводи. "Бонатти" - фирма от Парма, строи не само в Европа, но и в Канада, САЩ, Мексико, Южна Африка. Фирмата участва в консорциум с българските "Главболгарстрой" и "Джи Пи груп" в търга за строеж за газовата връзка с Гърция, но го загуби.

"Макс Щрайхер С.П.А." също е регистрирана в Парма, Италия, но е дъщерна компания на германската група "Щрайхер груп". В България италианското подразделение участва също в консорциум за интерконектора в Гърция, но в съдружие с гръцката "Терна". Но там също загуби.

Третата фирма в обединението с италианските гиганти обаче е интересна - става дума за "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България. Според информацията в Търговския регистър българският клон е основан в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност "Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b. Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона". Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Компанията майка е регистрирана в Люксембург. Българският клон обаче изглежда специално създаден за търга на "Булгартрансгаз" с оглед на регистрацията, направена след обявяването на поръчката и предмета на дейност.

Според информация в различни регистри към 2013 г. лице със същото име - Андрей Владимирович Пархомчук - е било на ръководна позиция в търговския отдел на руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. Преди това Пархомчук е бил и в ОАО "Мечел" - голямо руско металургично предприятие. Въпросното предприятие е имало и собственост в България преди години - "Топлофикация Русе", преди да я продаде през 2012 г., както става ясно от публикация в самия сайт на "Топлофикация Русе".

Още докато течеше срокът за подаване на оферти в търга, руското издание РБК обяви, че вече се знае кой ще доставя тръбите за "Турски поток" в България. Според изданието това ще е руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. От самата корпорация са казали пред РБК, че обмислят да кандидатстват на търга на "Булгартрансгаз". 

В публикацията на РБК се споменаваше и за вариант, при който ТМК се свързва с австрийската "Щрабаг" и двете участват по този начин в процедурата. Пред РБК от "Щрабаг" отрекоха да се водят разговори с руснаците. Очевидно и "Щрабаг" не участва в търга на "Булгартрансгаз". Но участват двете италиански фирми в консорциум. 

"Комплишънс дивелъпмънт" има клон и в Белград - в Сърбия "Газпром" ще строи газопровода от българската до унгарската граница като продължение на "Турски поток". "Капитал" пък разкрива, че доскорошният директор на "Комплишънс дивелъпмънт" Владимир Шматович е заместник генералният директор по развитието на руската "Тръбна металургична компания" (ТМК) и член на борда на директорите на подразделението й за газови и петролни тръби IPSCO Tubulars Inc. 

Простичко казано - руската връзка в строежа на газопровода от турската до сръбската граница в България, съобщена от руски медии още докато течеше търгът на "Бургартрансгаз", се потвърди, макар и във втория етап на процедурата. В офертата на консорциума са обявени други доставчици на тръби, а не споменатата руска компания, която има връзка с победителя. Какво реално ще се случи и откъде ще дойдат доставките - предстои да видим

Решението за избор на нов изпълнител подлежи на обжалване през КЗК. Ако то се случи - това може да забави строежа и тръбата да не е готова до 2020 г., какъвто е планът. Дали ще има обжалване обаче, също предстои да видим. Новият изпълнител на търга има 30 дни за подготовка на документите за подписване на договор.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини