От х:

Днес в x:

Проверяват големи ВЕИ-та за скъп ток. Преглед на печата

Проучване.

"Дума":

АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%

Преднина от 1,2% на БСП пред ГЕРБ показва последното проучване на социологическа агенция АФИС. Според допитването, направено сред 1 604 души в периода 10 - 15 май, БСП ще спечелят евроизборите с 25.7%, а ГЕРБ ще заемат втора позиция с 24.5%. ДПС биха заели трето спрямо данните, а "Воля" изпреварват ВМРО.

Агенцията обаче акцентира, че разликата между първите две политически сили е в рамките на допустимата статистическа грешка. Предвид това и разликата в степента на мотивираност на поддръжниците на партиите, агенцията "по никакъв начин" не може ясно да заяви, че победителят на предстоящите избори е предизвестен.

С други думи кръгът на "заподозрените" призьори в следващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос, пишат от АФИС.

Данните на агенцията свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори. От 1 604 интервюирани лица 1 008 заявяват готовност да отидат до урните. Това предпоставя избирателна активност от 62.8%.

Искания.

"Сега":

Фармацевтите отново искат по-нисък ДДС върху лекарствата

"Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло", коментира проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз пред "Блумбърг ТВ-България".

Гетов припомни, че България има една от най-високите ставки върху лекарствата в ЕС. "От 2010 г. настояваме лекарствата, платени с публични средства, да бъдат или с по-нисък данък, или да бъдат освободени от ДДС. Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%", допълни той. Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за медикаментите по лекарско предписание, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средствата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща, каза още Гетов.

В последните години подобна препоръка имаше и от Световната банка, внасяни са дори и законопроекти, но парламентът ги отхвърля.

Разследване.

"24 часа":

Питат сина на Стоян Зайков къде може да е баща му

Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Детето ходи всеки ден, придружено от полицаи, в къщата им в кв. "Полето" в Костенец, за да храни животните, които семейството гледа. Разпитите са неформални, за да не се стресира ученикът. Той е и най-близкият до Зайков човек.

43-годишният мъж, издирван за убийството на бившата си жена Милена Шишкова и братовчед си Валентин Петров, е скаран с родителите си. Те са под полицейска закрила, тъй като има риск Чане да тръгне да им отмъщава.

От убийството на Милена на 10 май от Зайков няма и следа въпреки масираното полицейско присъствие в Костенец. Разследващите предполагат, че той се крие в района, защото го познава добре. В Рила той се спотайвал 2 месеца, за да не бъде вкаран в затвора по присъда за кражба.

Строителство.

"Дума":

Второ срутване за два дни по новия булевард във Варна

За по-малко от два дни новият булевард във Варна пропадна два пъти. След като поройния дъжд във вторник срути тротоар на двуетажно кръстовище, днес скална маса се изсипа върху локалното платно.

Само няколко часа преди втория инцидент, премиерът Бойко Борисов заяви пред Нова тв, че качеството на булеварда, за чийто ремонт бяха изхарчени над 113 млн. лева, е отлично. Минах онзи ден, говорих с хората. Когато падна големият дъжд в София на Южната дъга, един се возеше с лодка. В Германия, в Австрия при наводнения карат водни ски и канута", беше коментарът на премиера. "Стихия. Природа", обобщи той.

Вчера стана известно, че кръстовищата и трасето на току-що ремонтирания булевард са били "недовършени", въпреки че движението по тях е било позволено. Информацията бе потвърдена и от пресцентъра на местната администрация, след като седмици наред тя оставяше без внимание медийните публикации и сигнали на граждани за проблема. Булевардът, чието трасе е дълго малко над 3 км, беше отворен за движение на 25 март при изненадващо посещение на Бойко Борисов. Пред медиите, спешно свикани именно на кръстовището, премиерът нареди на кмета на града Иван Портних: "Кажи им да пускат движението!

Проверка.

"Монитор":

Проверяват големи ВЕИ-та за скъп ток

Големи производителите на зелена енергия, сред които може да попаднат и централите на Иво Прокопиев, ще бъдат проверявани за скъп ток. Това стана ясно след срещата днес в министерството на енергетиката на протестиращите от малки ВЕИ-та, част, от които вече са фалирали, с министър Теменужка Петкова, председателя на парламентарната комисия по енергетика в НС Валентин Николов, шефа на КЕВР Иван Иванов и зам.-министъра на земеделието Лозана Василева.

На брифинга след нея Иван Иванов информира, че е поискал от всички ерепета в страната да отговорят какъв е статутът на фирмите, които според протестиращите, получават двойно субсидиране, защо те не са били посочени от ерепетата и по каква причина е било счетено, че не попадат под разпоредбата на параграф 18 от ЗЕВИ. "Там, където се установи, че има такива дружества комисията незабавно ще се произнесе със съответно решение", обеща той и допълни, че в момента преференциалната цена на централите на протестиращите е 104 лв. за мегаватчас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини