От х:

Днес в x:

Как да вземете ТЕЛК с кака Величка от Хасково в седем стъпки (видео)

Здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози. Кои са отговорните и кои са потърпевшите - кой допуска това да се случва и как болни деца може да получават по-малко от здрави възрастни? Как здрав мъж се сдоби с ТЕЛК-решение за процент инвалидност на базата на фалшиви диагнози - за глухота и епилепсия - разказва NOVA.

Журналистически експеримент със скрити камери, в който репортер стана клиент в схема за освидетелстване на фалшиви инвалиди, показа, че здрав човек може да получи 35% инвалидност. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност. 

А за да получите желаното решение трябва да преминете през няколко етапа.

Етап 1- Посредник - урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. В този случай - Кака Величка от Хасково.

Етап 2: Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. В нашия случай - неврологът от Пловдив, Д-р Иванчев и специалистът по уши, нос, гърло от Хасково, Д-р Ченголов.

Етап 3- Направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника - в нашия случай Д-р Нина Манафъкова.

Етап 4 - Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите - в нашия случай - при специалиста по УНГ Д-р Латев.

Етап 5 - Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК -комисия.

Етап 6- Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е.

И така се стига до етап 7 - явяване пред ТЕЛК - комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

А реакциите на замесените в схемата лекари - някои отричаха до последно контактите си с кака Вили, но не знаеха как да оправдаят своите епикризи, издадени в отсъствие на пациента. A ето как месеци по-рано, пред скритата камера на нашия пациент, общопрактикуващият лекар Нина Манафъкова обясни ролята на посредника Величка. A една от тях призна преди дни пред микрофона на NOVA, че участва в системно издаване на епикризи и изписване на лекарства на здрави хора в Хасковско.

Тя обясни, че тези хора вземат медикаменти за гърчове и припадъци. По 500 грама най-редовно.

Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто - в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди адвокат Георги Коев - който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.

"Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здарвословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ", обясни Коев.

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари. "Мисля, че най-накрая трябва да се създаде възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен", коментира д-р Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми за истинските болните, разказва и тази жена - Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на сдружение "Синдром на Даун в България". Според нея, с приетите от година мерки за втежняване на условията при получаване на процент инвалиодност децата с Даун не могат да получават помощи.

От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора.


Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Сл
  Славка!
  34 -4
  09:28, 20 май 2019
  Манафъкова,Ченголов и Латев не се наядохте еййй! Съд за вас и затвор,защото си играете с мъката на хората! Вие сте позор за лекарското съсловие и трябва да спрете практика веднага!
  • Иъ
   иъипои
   11 -1
   10:33, 20 май 2019
   "Нова телевизия'"
   е уволнила журналистката Виктория Бехар, малко след като тя е задала въпроси за връзката между Делян Пеевски и новата шефка на новините в телевизията Миляна Велева, съобщи "Свободна Европа", позовавайки се на свои източници.
   ...
   КЕФЯ СЕ КАК ВИ ЛЮЛЕЯТ В РОБСКАТА ЛЮЛКА, ДЖОЛАНА И БОЦКО :))
   ...
 • 2
  ,,доктор Лъчезар Бойдев рушветчия,,мошеник, палячо даваш му 700 лева и си гледаш кефа,
  • По
   Помакинята
   1 0
   18:53, 20 май 2019
   Добре съм,На Бахамските острови си пека д-то ;)
 • 3
  78
  7896-09
  10 -11
  10:27, 20 май 2019
  Гяурите ,
  не реват че мутрите и бейовете ги онождат всеки ден и им дават малки заплати :))
  ....
  Пожелавам ви всички лекари и медицински сестри в Хасково да излязат едновременно в болнични или отпуска
  .... и Тогава Др. Ахмед Джолан ще ви пише смъртните актове , а Боци Маймуната ще ви мие с пожарникарския маркуч :))
 • 4
  Ра
  Разочарование
  9 0
  12:51, 20 май 2019
  То вече без думи останахме. Каквото и да кажем просто няма смисъл. Всичко в тази така наречена държава е бизнес. Всичко се свежда до пари...... Никакъв морал, никаква съвест. А представяте ли си още какви неща ни чакат. Много жалко скоро даже може би няма да я има на картата тази така наречена държава. Не папата ами който и да дойде все е тая.
 • 5
  Всичко доктор познавам и всичко гладен Ченголов Латев Манакъкъва Плащам и взема документ
 • 6
  Ох
  оххх
  6 -1
  09:02, 21 май 2019
  Ех, тая Манафъкова и тя.. Ами като бяха децата ми малки ги е лекувала много свястно, тя не е лоша жена никак. Вероятно поради наивност е въвлечена, стана ми много гадно от видеото.
  И Латев ме е лекувал и пари дори не ми искаше без направление бях.
  Ако бяха платени лекарите нямаше да стигаме до това ужасно видео- ц и г а ните да уреждат ТЕЛК пенсии. Тотално сбъркана държава.
  На лекарите сега ще им вземат практиките вероятно, а с кака Величка какво става?!
 • 7
  Ze
  zeze
  3 0
  08:49, 22 май 2019
  малее ужас на сьпруга ми то4но тази комисия отказва болни4ен ве4е 3 месеца при положение е е след инфаркт виж ти каква била схемата
 • 8
  Ха
  Хасан
  0 0
  13:44, 22 май 2019
  Всичко е пари, пари, пари! Бог да пази тези, които ги нямат...

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини