От х:

Днес в x:

Идва ли началото на края на Орбан

Центърът на Будапеща на пръв поглед създава представа, че в Унгария има само една партия - тази на премиера Виктор Орбан. Поне това показват плакатите на "Фидес". Само те се редуват с афиши за концерти и театрални представления, които обгръщат рекламните цилиндрични колони - единственият сигнал, че се задават евроизборите.

Млади либерали, социалисти и двете най-големи опозиционни партии в страната обаче твърдят, че знаят как да променят заедно тази налагана от управляващите представа.

Това потвърдиха за "Дневник" и представители на формациите, състезаващи се за европарламента. Те водят още една кампания - за поврат в политиката на Унгария, започващ от най-малките ѝ клетки.

Те са различни, но разбират публичната тайна, която вълнува управници от Полша до Турция: срещу власт, която все по-рядко бива наричана "демократична", най-лесно се действа "отдолу нагоре", с удари по това, което в България наричат "структурите по места". Целта - на местните избори наесен поне половината от градовете в Унгария, където почти цялата власт е в ръцете на "Фидес", да ги отнемат от контрола на партията, а управляващите да загубят поне част от инструментите, с които според критици потъпкват върховенството на закона.

Различни (или не съвсем)

В слънчев офис в центъра на Будапеща 30-годишната Каталин Чех няма време за добре аранжирана снимка. След интервюто бърза да отпътува за Шьофок - малко градче на брега на езерото Балатон, във вторият по бедност регион на страната. "Поне по един град на ден", казва Чех, попитана колко често обикаля райони извън столицата преди вота на 26 май. Оглавява листата на либералната партия "Моментум", помещавала се в мазе само допреди няколко месеца.

Каталин Чех не се притеснява от факта, че опозицията има значително по-малко време от "Фидес" за излъчване на посланията си.

Тъкмо като "активисти от мазето" се прочуха членовете на гражданското движение "Моментум" през зимата на 2017 г. Тогава кампания, събрала над 260 хил. подписа, принуди Орбан и ръководството на Будапеща да оттеглят кандидатурата за летните олимпийски игри през 2024 г.

Този пробив не се превърна в гласове на избиратели - при "Моментум" отидоха едва над процент от бюлетините на парламентарния вот миналата година, но това стигна, за да им донесе субсидии. За евроизборите някои проучвания им дават 1 евродепутат от общо 21, които ще изпрати Унгария - над 5 на сто от вота. Партията обаче счита това за успех. "Започнахме без големи дарители и финансиране. Но вече ще изпратим човек в парламента. Това си е динамика."

Въпросът какво ще промени един евродепутат стои и пред неочакван (за някои унгарци), но познат кандидат, който говори български и чиито първи стъпки могат да се проследят до София.

През 1971 г. Пирошка Апро, унгарски търговски съветник в България, и инженерът Петър Добрев стават родители. Няколко десетилетия по-късно дъщеря им, Клара Добрев (на снимката), работи в правителствена агенция за еврофондовете в Будапеща. Напуска през 2004 г., когато Унгария влиза в ЕС, но и когато съпругът ѝ Ференц Дюрчан става премиер. На парламентарните избори на 8 април миналата година - е част от кампанията на Демократическата коалиция на Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.).

На изборите през април миналата година Демократическата коалиция на бившия премиер Ференц Дюрчан влиза като малка партия, макар почти да удвоява резултата си - от 4 на 9 (при общо 200) депутати. "Фидес" получава две трети. "На 9 април се събудих силно заредена. Трябваше да измисля нещо", казва водачът на листата на Дeмократическата коалиция и съпруга на Дюрчан, Клара Добрев, в разговор с "Дневник".

"Помислих, че начинът, по който Орбан води тази страна, е катастрофа", обяснява тя в офиса на партията в бизнес център в столицата. Унгарските медии, силно проправителствени, я наричат семейна кандидатура, други я обвиняват във връзки с бившия банкер Цветан Василев (настоява, че го е срещала само веднъж, за да получи заем за проект в България, пропаднал с фалита на КТБ).

Позициите ѝ не са обичайни за унгарското публично пространство. Вярва в Съединените европейски щати, в общата минимална заплата и пенсия, тъй като визията за "Европа на нациите" на Орбан "не може да реши проблемите, които се създават". "Да е извън Европа би означавало за Унгария само бедност, нещастие и хаос. А се опасяваме, че Орбан бавно ни изкарва оттам," обяснява тя за "Дневник". И тя обикаля страната в опит да разбие монопола на "Фидес" в провинцията.

На 185 км западно от Будапеща, недалеч от границата с Австрия, кандидат за евродепутат на "Йоббик" - консервативна, вече не крайнодясна, но все още антиимигрантска партия - повтаря почти същите тези. Лидерът на партията (с втората по големина група в унгарския парламент), предупреди през декември, че Орбан ще "изкара Унгария от ЕС". Някога евроскептична, "Йоббик" днес смята, че Европа трябва да работи за "съюз на заплатите" и да работи за решаване на проблемите на стандарта и разликите в пенсиите на източно- от западноевропейските граждани.

"Трябва да дебатираме за бъдещето на ЕС. Критикуваме по някои въпроси и трябва да има промени, но ако не сме на масата, нямаме възможност за тях", казва по телефона Тибор Бана, който управлява клона на "Йоббик" в сравнително богатата област Ваш. Преди десетилетие Бана се дипломира с теза за крайнодесните и евроскептичните партии; сега 33-годишният политолог е четвърти в листата на партия, която почита паметта на жертвите на Холокоста, призовава за борба с антисемитизма и за защита на свободата на словото.

Попитан какво е накарало "Йоббик" да поддържа Европа, той отговаря, че лидерите в съюза много по-силно отпреди търсят решение на проблемите с миграцията - тема, по която признава, че "позициите са почти същите като на Орбан", но добавя, че курсът на премиера е "твърде конфронтационен".

Поотделно (или не съвсем) за Европа

Те всички говорят срещу Орбан и "за" Европа. Отхвърлят много позиции на "Фидес", макар "Йоббик" да подкрепя тези за миграцията, а "Моментум" да критикуват премиера за блокиране на "всяка политика, която ще намали имиграцията в Европа". Посочват съпротивата срещу Орбан като основна цел и смятат, че в атаката срещу водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер Орбан е отишъл твърде далеч, независимо че нито една от трите партии не членува в ЕНП. Всички искат европейска прокуратура и пренасочване на еврофондове от правителствени агенции към граждански организации в случаи, при които (като Унгария) има сериозен срив на демокрацията - но не и спиране на средства за цели държави, това би засегнало унгарските граждани.

Заедно с още две партии - Унгарската социалистическа партия (MSZP, наследник на комунистическата партия) и зелената "Политиката може да е различна" (LMP) - те са необичайна гледка на евроизборите. Почти не отправят нападки едни към друг, по много въпроси изповядват сходни ценности и открито говорят за Орбан като за общ враг. Заедно представляват почти цялата (без трима депутати) опозиция в парламента и сключиха пакт, за да определят общия си противник, макар всъщност да се борят за един единствен, силно фрагментиран електорат - този на проевропейците.

Защо, ако опозицията си е поставила задача, не работи за нея заедно на евроизборите? "Това е една от най-горещите теми в Унгария", обяснява Клара Добрев. "Мислим малко различно за европейското бъдеще, но визията за Унгария ни обединява." Отчита, че позициите са се приближили - "Йоббик" вече не гори европейски знамена. Но "на евроизборите много бързо всички партии казаха, че отиват сами. Това е прост избор, с листи, и който и да вземе над пет процента, ще вземе гласове от "Фидес", продължава Добрев, на която проучванията отреждат място в европарламента.

Каталин Чех е съгласна. Първото, което ще направи след изборите обаче, е да се обади на другите евродепутати от опозицията. "Орбан е силен, защото депутатите му действат в една и съща посока. А ние трябва да се координираме за върховенството на закона и други теми", продължава Чех, която e сред седемте души в специален екип на АЛДЕ, избрани за да "обновят Европа" (заедно с еврокомисаря Маргрете Вестегер и известни фигури от Испания, Словения, Белгия, Италия и Германия).

По-голямата награда

Дали големите партии като "Йоббик" ще посрещнат тази идея с ентусиазъм? Реакцията по телефона на Тибор Бана не бе точно радушна: "Мисля, че наистина е важно да си сътрудничим по някои въпроси в европейския и унгарския парламент, срещу ГМО например... разбира се, не като коалиция или нещо подобно."

Не изборите на 26 май обаче са голямата въпросителна - за опозицията залогът за следващите няколко месеца е по-голям от лозунгите "за Европа".

Изследователи на управлението в Унгария от години говорят за патронажни и клиентелистки мрежи, създавани по места чрез кметове и общински съвети, доминирани от "Фидес" (на местно ниво партията на Орбан управлява почти цялата страна), и ги сравняват с държави извън ЕС като Русия и Турция. Въпроси на обществените поръчки, еврофондовете, заетостта, образованието и медиите се оказват силно свързани с решенията на центъра. "Балонът на "Фидес" се е раздул до крайности в провинцията", казва Клара Добрев. "Там на всички се казва: ако не дадете 80% за "Фидес", няма да има държавна работа."

"Фидес" промени изборните закони, след като дойде на власт. В парламентарния вот партията въведе мажоритарен елемент, който ѝ помогна с 48% от вота да спечели две трети от местата в парламента. Местните избори, по принцип мажоритарни, се оказаха само с един тур и с победител без абсолютно мнозинство. Оттогава партията на Орбан печели - и на национално, и на общинско ниво - не без помощта на опозицията, разпокъсана и неспособна да назове обща цел и да излъчи силни кандидати.

Сега петте партии са решени да опитат да се обединят около общи независими кандидати за всички кметски места срещу тези на "Фидес". Същата формула доведе на власт миналата година опозиционен кандидат в слабо познато извън Унгария градче, управлявано дълги години от Янош Лазар, един от най-доверените хора на Орбан. Това зареди опозицията с еуфория преди парламентарния вот, но на националните избори тя не се яви обединена.

Унгарската опозиция може да спечели до 10 (почти половината) от местата в европарламента - не повече, отколкото има в момента. Кампанията за местния вот обаче неофициално тече в големи и малки населени места, паралелно с европейската. На кампанийни събития опозиционери вече неведнъж застанаха заедно, събра ги и голям многохиляден протест през март на националния празник на Унгария. Някои от тях предизборно смекчават позиции, по които партиите или политическите им семейства някога бяха радикални.

Сега и Чех, и Добрев, и Бана, попитани за решението си за европейските избори, сами заговарят за местните. Будапеща и всички големи (без само две от общо две дузини) области са в ръцете на "Фидес". Според Добрев от седмица "има съгласие за [общи кандидати] в Сегед, Печ, дори части от столицата... Грижа се за другите партии и гледам какво правят в кампания. Няма дрязги между партиите и дори да е трудно, защото се конкурираме, мисля, че сме достатъчно интелигентни, за да успеем."

"Няма друг начин освен общите кандидати, системата го изисква", казва Каталин Чех. "Когато опозиционните кандидати си пречат, нищо не става. Ако моят кандидат вземе 9 процента, а вашият - 7, накрая "Фидес" печели всичко. Опозицията винаги събира повече заедно, но "Фидес" взема супермнозинство."

Рисковете

Ще устоят ли на изкушението най-силните опозиционни партии? Според Тибор Бана - част от най-голямата от изброените партии - "може да се търси общо решение с другите опозиционни партии" в Сомбатей, главния град в неговата област Ваш, но "в много села и градове там "Йоббик" е силна, а другите опозиционни партии - недостатъчно".

"Йоббик" заедно със социалистите има много местни структури из страната, но по-малките партии разчитат, че обиколките в провинцията ще увеличат подкрепата им. "Моментум" постоянно обикаля страната и открива нови клонове. "Искаме по-европейска Унгария и може да нямаме парите за това, но имаме хората. И там започва - имаме добри хора, с които да започнем да чукаме на вратите и посланието ни да стига", казва Каталин Чех.

Според критици закъснялото единство на опозицията, чиито проблеми позволиха на управляващите в Унгария да я превърнат в единствената "частично свободна" държава в ЕС, може да е утопия. Събитията на "Фидес", на които се говори за нужда от защита на "християнска Европа" на евроизборите, са сред първите новини в емисиите на големите телевизии. Присъствието на опозиционните кандидати е слабо.

Няколко дни след срещите с Добрев и Чех и разговора с Бана обаче в Будапеща има и нови плакати. Те са много по-малки от тези на "Фидес", не са на обозначените за това места, а залепени на стълбовете на улични лампи и са значително по-малки - една от партиите обяснява, че по закон са им разрешени само за две-три седмици преди изборите (а тук кампанията продължава 50 дни) и са там с позволението на електрически компании, притежаващи стълбовете. Плакатите на "Моментум" и ДК изпращат новото послание на опозицията: Унгария вече не е само Орбан и е хубаво властите да го знаят.

"Дневник" поиска срещи с представители на "Фидес" - партийци, членове на кабинета и кандидати за евродепутати - но не получи отговор.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини