От х:

Днес в x:

25 °C

Гробище за домашни любимци – продължение

  След подаден към нашата медия сигнал от читатател на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, написахме материал за обособяването в рамките на града на гробища за домашни любимци. Наша проверка в парк „Пеньо Пенев“ потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръст на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Арси, Арчи, Анди, Марта и др. Мястото, за което ни бе подаден сигнала, се намира до пътеката в горичката, водеща до алеите на парка, в непосредствена близост до първите къщи в кв. Габера.

  Направихме неофициално запитване към РЗИ – Хасково, кой отговаря за загробването на домашни любимци, от където ни препратиха БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). След като отправихме официално запитване към агенцията за условията, по които трябва да се погребват домашните животни, и че на територията на димитровградски парк се заравят животинки, те ни отговориха:

  Загробването на домашни любимци е задължение на собственика. При поискване, всеки ветеринарен лекар може да окаже съдействие – предоставя телефона на екарисаж на заитересованите.

  В случаите на неработещ екарисаж, няма определено място за загробване на домашни любимци на територията на община Димитровград.

  След подадения от вас сигнал, официалният ветеринарен лекар на община Димитровград към ОДБХ Хасково, на 30. 04. 2019 година е връчил предписание до кмета на Община Димитровград, за определяне на место за загробване на домашни любимци.

  Загробването на домашни любимци в парковете и други места е недопустимо. При доказване на такова нарушение, нарушителите се санкционират в съответсвие с действащото законодателство от съответния наказващ орган.

  Пълният отговор е приложен към снимките в този материал.

  Предписанието от БАБХ е за терен за загробване, което не може да се тълкува като гробищен парк, а по-скоро като място за заравяне на животни, което да бъде с цел предотвратяване на емидемии по животните. Но дори след определянето на такъв терен, той вероятно няма да е място, на което хората ще погребват домашните си любимци за да могат да отват почит към останките им.

  Казусът със загробването на домашните любимци е в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

  На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това.

  Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица, по информация на димитровградски ветеринарни лекари.

  В законодателството няма специалено отредени правила за загробване на домашни любимци, потвърдиха и от Общината. Домашните любимци влизат в графата „домашни животни“, под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им.

  В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

  Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на животните в зелените пространства на Димитровград, които места не са само в парк „Пеньо Пенев“, а и в парк „Марица“ и в горичките и градинките около нас. Но това освен риска за зарази, причинени от труповете, евентуалната миризма на разлагаща се плът, ако не са заровени на достатъчно дълбоко, са и неприятна гледка за хората, посещаващи тези пространства.

  Към този момент единствения законен начин, чрез който може семейството на починалото животно да отдава почит към неговите останки, е кремирането. Такава услуга по наша информация се предлага само от траурни агенции в столицата, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. След кремацията от страна на агенцията, семейството на животното ще получи урна с праха му. Неудобството при кремирането е, че хората от провинцията, трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец в София, а цената за „услугата“ не е достъпна за всеки.

  По информация от медиите, градове в България се опитват отново да отворят своите гробищни паркове за домашни любимци, като отстранят причините, поради които са били затворени, а други градове, като Бургас и Русе например, са тръгнали в тази посока, макар и някой от години да не са стигнали до изграждането им.

  Предполагаме най-добрата стъпка, която да бъде в интерс на всички страни, е обособяването на гробища за домашни любимци от общините, така ще се осигурят и допълнителни прихори за траурните агенции, които ще могат да вземат пари за изкопаване на гробчета, ковчези и паметни плочи за желаещите да се отнесат подобаващо с домашното си животно. Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на живоните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева. Разхождащите се хора в парковете няма да се натъкват на гробове, няма да усещат миризмата на гниеща плът и ще се предотвратят евентуални епидемии, причинени от плиткото закопаване на труповете на домашните любимци.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  1 коментар

  • 1
   Ти
   Тити
   8 0
   17:28, 16-05-2019

   Егати ситуацията, закони ни задължава да си погребем кучето, само че не ни разрешава да го направим, защото няма къде и ни наказва, ако го направим. Кой ги мисли тези закони за да ги нарушаваме? Някой градове искат да дадът възможност на хората, къде да ги погребват и правят гробища и държавата им ги затваря. Това ли е нашата държава?  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 25.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
  25.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
  25.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  25.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  25.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  25.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
  25.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
  25.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
  25.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
  25.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
  25.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
  25.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
  25.08.2019
  Последни новини