От х:

Днес в x:

С какво да се гордеем и защо да бъдем димитровградчани? - ВИДЕО

    Днес,13-ти май, в Димитровград по инициатива на в. "Стандарт" и местната администрация бе представен проект под наслов „10 причини да остана в моя Димитровград”. Събитието се състоя в зала "Гросето", където бе представена и изложба с пана, показващи гордостите на Димитровград.

    Гости на събитието бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова, легендата на борбата в миналото проф. Петър Киров - двукратен олимпийски и 4-кратен европейски и световен шампион, началникът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор Петър Виденов, шефката на РУО-Хасково Христина Боева, ученици от местните училища, областният координатор на управляващата партия Делян Добрев, народните представители Евгения Ангелова и Митко Полихронов и др.

    Начало на форума даде главният редактор на печатната медия Славка Бозукова, която подчерта, че кампанията на вестника е родолюбива и цели да покаже не само това, с което димитровградчани могат да се гордеят, но и личностите, допринесли за това, както и причините хората да изберат родния си град за професионална и лична реализация. Димитровград е 18-та спирка на кампанията "Моят град", в който се изтъкват положителните качества на града, в който се провежда.

    "Трудно ми е да кажа кой е акцентът за Димитровград, защото той като че ли изпъква във всички области. За мен Димитровград е емблема на мястото, където миналото и бъдещето се срещат, което прави настоящето стабилно, сигурно и с визия за бъдещето и неговия двигател е кметът на града Иво Димов", каза Славка Бозукова.

    След встъпителните слова, кметът Иво Димов представи 10-те причини да живеем и работим в Димитровград, визуализирани във фотопана. Паната представят с какво Димитровград е уникален и атрактивен за живеене. Те съдържат и най-големите постижения в развитието на града в последните години, а те са в областта на икономиката и инвестициите, инфраструктурата, образованието, социалните услуги и дейности, здравеопазването, културата, екологията, туризма, както и природните красоти и забележителности на общината.  

    Първата посочена причина  - Инвестиции и икономика, където бе изтъкнато икономическото развитие на града, с привличането на нови инвиститори, които са допринесли за ниската безработица и повлияли в това отношение не само на Димитровград, а и на областта. Откриването на хиляди нови работни места спомагат за спокойния живот на хората в общината. "От 2014 до 2016 г., са издадени разрешения за строеж на 63 хил.кв.м. производствени сгради и на 8000 кв.м. жилища. За този период са издадени 92 разрешителни за строеж на нежилищни сгради, като само едно е за административна сграда. Разширяването на строителната активност в региона е сигнал за разширяването на местната икономика и предпоставка за привличането на нови инвеститори в следващите години. " каза кмета Димов

    Втора причина - Инфраструктура и визия на града. Добрата пътна свързаност, благодарение на новата магистрала "Марица" и развития жп транспорт са допринесли за доброто икономическо развитие. В града се изпълни успешно програмата за енергийна ефективност, чрез която бяха санирани 26 жилищни сгради и облагородени пространствата около тях. За близо 1 млн. лв. през 2016 г. бе обновен и реконструиран облика на комплекса на Исторически музей, Градска библиотека „П.Пенев” и Детски и младежки център. Най-новата придобивка за града е напълно обновения облик на зеленчуковия пазар, след реконструкцията тържището има 91 маси, 8 павилиона, кафене, административна част и паркинг.

    Трета причина - Образователна система. Димитровград разполага с добре развита социална инфраструктура, модернизирани детски градини, ясли и училища. По-голямата част от тях са достъпни от всяка една точка в общината за 15-20 минути, каза кметът Димов. През 2018 г. бяха обновени дворовете на най-големите училища в Димитровград, във всяко училище бяха ремонтирани санитарните възли и извършени вътрешни ремонти, съобразно специфичните нужди на отделните училища, но акцентът на проекта бе върху училищните дворове. С обновяването на училищните дворове се създаде една здравословна, естетична и привлекателна среда за децата с условия за провеждане на спокоен и максимално ползотворен учебен процес. Модернизацията на материалната база и създаването на оптимални условия за спорт, превърна училищните дворове в желана среда за прекарване на свободното време не само на децата, а и на активните хора, които живеят в близост до училищата. Така социалния ефект бе много по-голям от заложения по проекта.

    Четвъртата причина да бъдеш димитровградчанин са развитите Социални услуги и грижи за хората в неравностойно положение. Социалните услуги, които предлага общината, я правят една от най-развитите в този сектор в страната. Добрият пример и успешни практики са високо ценени и през 2016г. Димитровград бе отличен с награда за развитие на социалното предприемачество и осигуряване на възможности за заетост от Национален алианс за социална отговорност и с награда „Социални иновации свързани със заетост” на Министерство на труда и социалната политика. Вече четири години Димитровград е домакин и организатор на Дни на социалните услуги, в които потребители и работещи в сектора показват постигнато в различните дейности.

    Един от най-добрите успешни примери е дейността на Общинското социално предприятие, в което има заети 17 лица от уязвими групи, които са успешно адаптирани на трудовия пазар.

    В Община Димитровград функционират 11 социални услуги - Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Социално предприятие, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Дъга", Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, Център за обществена подкрепа, Домашен социален патронаж, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Кризисен център и  клубове за хора от третата възраст, хора в неравностойно положение и специални потребности. Освен тях към момента в общината се реализират и шест проекта - Приемна грижа, Топъл обяд, ”Домашен помощник”, Център за ранна интервенция на уврежданията от 0-3г. и Обществена трапезария.

    Димитровград е сред градовете с най-добре развита система по приемна грижа и подкрепа на осиновяване. В общината има над 70 утвърдени професионални приемни семейства и 74 деца, настанени в 61 от професионалните приемни семейства.

    Социалната услуга „Домашен социален патронаж” в рамките на община Димитровград обхваща 265 възрастни хора и лица с увреждания, които получават ежедневно храна в домашни условия и 20 потребителите по проект „Обществена трапезария”. Други 500 потребители ползват услугата по проект „Осигуряване на топъл обяд в Община Димитровград”. Жителите на Димитровград разполагат с 26 клуба за хора от третата възраст, хора в неравностойно положение и специални потребности

    От 2015г. община Димитровград подкрепя младите семейства, като отпуска  за всяко новородено дете еднократна помощ в размер на минималната работна заплата. А за семейства с репродуктивни проблеми общината има създаден Общински фонд „Ин витро”, чрез който млади семейства могат да получат финансова подкрепа от общината в борбата им за зачеване на бебе.

    Следващата причина да останеш в Димитровград, според кампанията е болницата и здравно обслужване в града. Димитровградската болница е с 68 годишна история и пряко обслужва населението на 26 населени места от общината, с многопрофилната стационарна дейност за активно лечение чрез екип от висококвалифицирани специалисти. Кметът Димов сподели за една от последните значими придобивки за болницата, която е Компютърен томограф, предназначен за прецизни медицински изследвания, апаратурата е закупена със средства от бюджета на община Димитровград през 2016 г. Високотехнологичната апаратура повишава качеството на предлаганите от болницата услуги и спестява неудобство и транспортни разходи за десетки пациенти от Димитровград и малките населени места от общината. Сградата на централния корпус на болницата е санирана, с подменена отоплителна инсталация по проект "Козлодуй".

    Наред със здравните услуги, предлагани от болницата, Димитровград е сред новаторите в страната с проекта „Интелигентна медицина” по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България. Основната цел на Проекта е да инвестира в здравна инфраструктура, която да допринесе за регионалното и местно развитие, намалявайки неравнопоставеността по отношение на здравния статус на местното население. 

    Града ни се гордее и с културата и обществения си живот, които са представени като 6-та причина да живееш в Димитровград. В града са регистрирани 9 културни института, 35 читалища и 2 творчески сдружения с възможности за прекарване на свободното време както за деца, така и за техните родители. Огромен е фондът от библиотечни единици на Градската библиотека „Пеньо Пенев”, която разполага с над 218 000 книги, статии и различни издания, най-старото от които е от 1840 г.

    В Димитровгряад е единият от малкото, броящи се на пръстите на едната ръка, общински театри, който е на издръжка към местната хазна. Всяка година екипът на театърът организира Национални награди за актьорско майсторство „Любимец 13”, за да отличи най-добрите актьори.

    Художествената галерия „Петко Чурчулиев” съхранява художествена сбирка от над 2250 произведения на близо 400 художници.

    Още едно бижу за ценителите на музикалното изкуство бе създадено през 2016 г. Репетиционната зала на Забавно-духов оркестър, Акустично-джаз трио, Общинския представителен хор и Детския духов оркестър придоби напълно нов облик след извършени подобрения и ремонтни дейности, с което зала „Жул Леви” стана кокетна камерна зала за камерни концерти и се превърна в най-оптималната зала за изяви на гостуващи инструменталисти през последните години.

    Ценна традиция, която продължава през годините и има своето съвременно развитие, са провежданите конкурси и събития от културния календар на Димитровград, като Националната и международна литературна награди за поезия „Пеньо Пенев”, провеждането на първата Национална младежка конференция за литература през 2018 г. и Есенните музикални дни.

    Димитровград се гордее и с история и забележителни обекти, градът ни е уникален заради начина на своето създаване и проектиране. Градският център на Димитровград е истински шедьовър, без аналог в България и Европа. Централната градска част на Димитровград попада в рамките на Културен маршрут към Съвета на Европа „Атриум – архитектура на тоталитарните режими на XX век.

    През 2018 г. бе реализиран един от най-мащабните проекти за община Димитровград – „Ремонт и реконструкция на пешеходна зона в централна градска част (бул. България) – I етап, гр. Димитровград” на общата стойност 5 185 000 лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в Растеж 2014 – 2020”. Извършените дейности подобриха значително градската среда и естетическия облик на градския център, заяви кметът Иво Димов. Създадоха се условия за интегриране на хората в неравностойно положение и се повиши безопасността и сигурността на градската среда; извърши се цялостно почистване и възстановяване с редица реставрационни дейности върху колонадите, където с поставянето и на новите осветителни тела се разкри красотата на тези зони; зелените площи бяха преорганизирани като пространства и обогатени с нови дървесни видове, храсти и цветя, които в допълнение с новото декоративно парково осветление създават уютна среда за отдих и почивка. Поддържането на зелените пространства е решено с автоматична система за капково напояване. Най-впечатляващ е площад „Поезия”, където пространството около шадравана е реорганизирано в посока на оживлението на центъра. Фонтана, който бе напълно обновен и ремонтиран, допълнен с напълно нови водни ефекти, завършва напълно неповторимостта на това място.

    Гордост за града ни е и Историческия музей Димитровград и Дом-музей „Пеньо Пенев, най-новото предизвикателство за туристите, посещаващи града, е атрактивен Ретро апартамент, който пресъздава времето след 1951 г., когато са построени първите жилищни блокове в новия град.

    Апартаментът се състои от четири стаи. Всички предмети, които са показани в него са автентични. Ретро апартаментът бе открит по повод 70-годишнината от създаването на града.

    Последните години градската среда бе допълнена от огромни по своите мащаби Голямата пейка, маса, стол, лампа и сърце, превърнали се в предпочитано място за снимки от посетителите на Димитровград.

    Слеващата причина да живеете в Димитровград, която кметът презентира, е Зеленината, красота, екологични инициативи. Градът ни е един от най-зелените градове в България. Зелената система на града включва три обширни парка, като 105 км.м. е зелената площ, която се пада на един жител в Димитровград. В града има 93 детски площадки и 6 модерни спортни комплекса.

    Градът е заобиколен от три големи парка и с множество зелени площи във вътрешността. Най-възхитителната гледка, радваща сетивата, е парк „Пеньо Пенев”. Създаден за изложение на парковото изкуство през 1961 г., паркът е уникален с 92-та си вида дървета, храсти и цветя, скулптури, гравирани със стихове късове камъни, рокадите, белокаменните алеи, живописните пасарелки и мозаични стълбища, беседките, водните каскади и фонтани са нововъведения в озеленителната архитектура от онова време.

    Върху разкошната речна тераса от дясната страна на р.Марица е разгърнат едноименния парк, който с просторните си алеи и обширни пространства предлага прекрасни условия за спорт и отдих. От южната част, градът е обгърнат от зеленината на парк „Н.Й.Вапцаров”. Потънал в прегръдката на богатата растителност, тук се намира планетариума с астрономическа обсерватория „Джордано Бруно”.

    Предпоследната причина да остане, в Димитровград е развития спорт и модерната спортна зала „Младост” в града. В общината има добре развита и модернизирана спортна база – като се започне от местата за масов и достъпен спорт, като стрийт фитнеси на открито, игрище за минифутбол, басейн, два стадиона и активна дейност на 18 спортни клуба, които покриват 14 вида спорт – борба, футбол, волейбол, баскетбол, акробатика, тенис на корт, тенис на маса, кикбокс, карате, джудо и  джу джицу, шахмат, ММА, алпинизъм. Димитровград разполага с най-модерната и голяма спортна зала в област Хасково - Спортна зала "Младост", която бе реновирана в края на месец октомври 2017 година.

    Дестетата причина, презентирана от кмета на Общината, бе Светилище на нимфите и Афродита.

    Светилището на нимфите и Афродита е най-значимият археологически обект за община Димитровград, който се намира в живописна местност в покрайнините на село Каснаково, като община Димитровград финансира археологическитте разкопки и реализира проекти, свързани с туристическата стойност на обекта. През последните години от общинския бюджет за Светилището на нимфите и Афродита са отделени над 50 000 лв.

    На Светилището на нимфите и Афродита бе реализиран и един от най-големите проекти в общината за 1 199 307 лв. за „Развитие на туристическа атракция Светилище на нимфите и Афродита” по Оперативна програма „Регионално развитие”. През 2015 г., благодарение на отделените от община Димитровград средства, бе извършено геофизично проучване и заснемане на местността край нимфеума. Ефектът от това проучване и конкретните резултати от работата на обекта дадоха своите резултати. През 2017г. при разкопки там бяха открити уникални находки - статуя на богинята Изида и глава на Сатир. Находката е от II век и е поръчана от заможно семейство. Статуята на богинята Изида е с височина от около 80 см., изработена от мрамор. Находката е изключително ценна и без прецедент в България, а подобни изображения на богинята Изида са притежания само на световни музей в Европа. Светилището на нимфите и Афродита годишно е посещавано от над 10 000 туристи. Община Димитровград продължава да подкрепя проучванията на обекта и да го разработва като един от най-ценните си архитектурни паметници. В близост до село Крум археолози разкриха най-стария скелет на човек отпреди 8 000 години. Днес той също се съхранява в Историческия музей в града.

    Кметът Димов допълни, че има още много сериозна работа, но Димитровград е уникално, красиво и сигурно място за живеене. „Има с какво да се гордеем! Има какво да покажем! Понякога в стремежа си да имаме това, което нямаме - не можем да оценим това, което имаме. А точно обратното – трябва да оценяваме постигнатото, за да можем заедно да вървим напред и да се развиваме”.

    След представянето на „10 причина да остана в моя Димитровград” връчени бяха и награди за принос в развитието на общината в категориите „Икономика“, „Технологии“, „Култура“, „Образование“, „Спорт“ и „Сигурност“.

    По време на форума, музикалните таланти гордост на града, Даяна Славова и Христина Стефанова представиха по една прекрасна българска песен. Даяна Славова стопли сърцата на всички присъстващи с изпълнението на песента "Облаче ле бяло". Христина Стефанова приключи форума с песента "Моя страна, моя България", в която се включи и кметът Иво Димов и всички отличени с награди за принос в развитието на община Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ре
      реалист
      11 -1
      23:10, 13 май 2019
      Една причина да замина - разказаха играта на цялата индустрия в града.Онзи смешник с роднините,какво прави там?Защо моите съграждани не го разкъсват от гняв?Очевидно димитровградчанина е горд с крадците и ги подкрепя.Още една причина да не остана!
    • 2
      Ви
      Виждаш
      12 -2
      08:54, 14 май 2019

      Ми то едно лизане и мазане настана в тази статия, да сме се горфеели с западналата си болница пълна с пенсионирани лекари и безсилност на управляващите да подмладят лекарския състав, то няма лекари в болницата те телемедицина щели да правят, като несъществуващите медици щели да обикалят секата - глупости за усвояване на пари и без никаква полза за гражданите на общината.

    • 3
      Ол
      Олег
      9 -1
      09:13, 14 май 2019
      ДИМИТРОВГРАД има лошо здравеопазване! Лоша спешна, болнична и доболнична помощ! Има малки изключения от правителството.
    • 4
      Пе
      Пенка Петрова
      1 -10
      09:42, 14 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ол
        Олег
        0 -2
        10:23, 14 май 2019
        Не лежи на
      • Ол
        Олег
        10 -1
        10:28, 14 май 2019
        Не лежи на тая нога. Димитровград губи хора поради липса на здравеопазване и най-вече шанс за младите с високо образование.
      • Ле
        Лени
        13 0
        10:44, 14 май 2019

        Пенка Петрова , подмазването не помага на никого, освен на подмазания да се обагодетелства от олизания. Нужни са реалистични и градивни критики за да може кмета да си взема поука и да разбере, какво мислят хората, какво им липсва, от какво имат нужда от какво са доволни и недоволни. Вдигането на егото пречи на него и на нас, защото се губи реализма!

      • Св
        свой
        8 0
        13:58, 14 май 2019
        Нещо сте се объркали.Този смешник,на който дори не мога да запомня името не е кмет на града.Формално е той,но шефа е в София.Там нареждат,а този изпълнява.Нали видяхте какво стана с ВиК.Заповядаха и ОбС гласува.Защо им даваме заплати?Местното управление е инструмент да се обогатят верни на мафията хора.
        Но никой не може да ви накара да не харесвате поробителите си и хората които крадат вас и децата ви.
    • 5
      Ле
      Лени
      12 -1
      10:39, 14 май 2019

      Града като цяло ни е хубав, ще призная че е красив, приветлив и удобен. За млади семейства от гледна точка на паркове, детски съоражения, детски градини, училища е много-добър. Имаме много зеленина и добре поддърани зелени пространства, но здравеопазването е кръгла 0, усеща се липсата на педиатри да не говорим за квалификацията им, въздуха е мръсен, за водата не знам какво е положението. Едвали светилище на нимфите може да ме задържи в града, икономиката не е благоприятна за млади хора, които търсят развитие в която и да е сфера, търси се главно нискоквалифицирана работна ръка за ниско заплащане. цените на жилищата скочиха а доходите на населението не. въпреки добрата база на учебните заведения, нивото на получаване на знания е ниско (но това е проблем на почти цяла България). С 2 думи града предлага добра среда за децата, но не дава добра работна среда за родителите им, не предлага устойчиво бъдеще на семействата с потенциал на по високо развитие и по високи доходи. Според мен сме малък град за хора с малки амбиции, защото финансовия ресурс идва от проекти и държавата и не е насочен челесъобразно за развитието на бизнеса, а за уползотворяване и стимулиране на главно стройтелни фирми, който не са местни и си докарват ниско квалифицирани работници от други области и градове, което изнася парите привлечени от общината да излезнат от града и да не се завъртят в него.

    • 6
      На
      натовец
      10 0
      13:42, 14 май 2019
      Кмета се гордее с болница, в която персонала не получава заплати!
      Ленин ако мислите,че в Димитровград имало добре поддържани зелени площи очевидно не сте пътували много по Европа.Да не говорим за цената на проектите и колко се краде.Къде са тия условия за родители и деца,когато имате фалирала болница.В училищата дъни непрекъснато чалга,пълно е с наркомани,учителите събират левчета за какво ли не,полицията не гарантира сигурност,алкохола се лее от сутринта в училияе и т.н. и т.н. Очевидно сте изгубили представа кое е нормално и кое не.
    • 7
      Пе
      Пенка Петрова
      4 -4
      15:33, 14 май 2019
      В сравнение с дрим тима на Стефчо е по добре!
      • Ол
        Олег
        2 -1
        20:07, 14 май 2019
        Туй да не знаем колко са еднакви всички ГЕРБ кметове в цялата страна да ти повярва човек!
        Разбира се онова в Пловдив недоразумение може да възгордее всеки друг, че не е като него.
    Последни новини