От х:

Днес в x:

Започва изплащането на над половин милиард лева на част от кредиторите на КТБ

Близо пет години след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и четири след обявяването ѝ в несъстоятелност започва разпределението на събрани от синдиците 570 млн. лв. Те ще бъдат изплатени на кредиторите, включени в първата частична сметка за разпределение, която съдържа над 7 хил. институции, фирми и граждани, съобщава "Капитал".

Повечето от кредиторите са държали по сметките си суми над гарантирания размер от 100 хил. евро или са били с депозити, сключени при преференциални условия, което ги лиши от правото да получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Самият фонд също е в списъка с вземане за 3.7 млрд. лв. от общо изчезналите над 5 млрд. лв., но ще бъде пререден от обезпечените кредитори, като на практика всеки от имащите право на разпределение ще получи само малък процент от размера на вземането си.

Изплащането на парите започва на 9 май. Първата порция средства, събрана от синдиците чрез осребряване на имущество от фалиралата банка, ще може да се потърси през клоновата мрежа на "Уникредит Булбанк", която е била избрана да посредничи в процедурата.

Източник: capital

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини