От х:

Днес в x:

НОИ в помощ на бъдещите пенсионери да изчислят на най-изгодно пенсията си

Изображение 1 от 5

    От днес бъдещите пенсионери ще могат сами да избират по коя методика да бъде изчислявана пенсията им.

    Осигурителният институт пусна на сайта си електронен калкулатор, чрез който могат да се направят сметките. Освен това, на място в офисите на службата по общини и в изнесени приемни в по-малките населени места, експерти ще помагат на хората да подберат най-благоприятния за тях вариант.

    Според старата методика, правото е за избор на трите най-добри години осигурителен доход до 1997 г., при новата схема на изчисление се взема предвид този след 2000-та година.

    Преизчисляване на пенсиите на пенсиониралите се от началото на годината досега може да бъде поискано в шестмесечен срок. Двете възможности за изчисляване на пенсиите ще са валидни до 2023 година.

    С ПИК и ЕГН може всеки да си направи изчисленията в онлайн платформата, за онези, които не могат да се ориентират, това ще се прави на място в НОИ. Персонален идентификационен номер може да бъде издаден много бързо, той е напълно безплатен.

    В Териториалното поделение на НОИ в Хасково са готови с разпределението за консултациите още преди последната серия почивни дни.

    За да бъде направено изчислението на място, клиентите трябва да носят документ за самоличност и удостоверение за пенсиониране, което е удостоверението за доход за 3-годишна база преди първи януари 1997 година. Ако се предоставят на експертите и документи за стаж, изчисленията ще бъдат още по-точни.

    Реално служителите на НОИ ще използват същата система за изчисление, която е достъпна и в интернет.

    Ако например човек подава заявлението си за пенсиониране през май тази година, но не посочи при изчисленията за пенсия, че иска прилагането на старата методика, тоест тя да бъде изчислена на 36 месечна база на осигурителния доход преди 1997 година, в рамките на 15 години назад, от НОИ прилагат новата методика на изчисление. Това означава, че ще стъпят изцяло върху доходите от 1 януари 200-та година. Но при прилагане на УП 2 ще се приложат и двете методики на изчисление, като в крайното разпореждане ще бъде отразен кой е по-благоприятният вариант за пенсия.

    На едно от гишетата на НОИ учителката Анка Колева вече е получила заповедта си за пенсиониране. Жената е доволна от екипа, който й е помогнал да се ориантира в морето от тежка документация на пенсионното осигуряване.

    Консултациите в сградата на НОИ в Хасково от днес ще се извършват ежедневно в приемните на отдел „Пенсии“.

    Ще има изнесено работно място в ТП на НОИ в Димитровград, което ще е с регламентираното работно време с клиенти от 8,30 до 16,30 ч., без прекъсване.

    За останалите общини в областта са сформирани мобилни работни екипи от експерти от отдел „Пенсии“, които ще консултират бъдещите пенсионери в определени дни по график.

    От НОИ уточниха, че услугата ще се предоставя в административната сграда на съответната община във времето между 9,30 и 16 часа.

    08.05.2019 г. – община Харманли

    09.05.2019 г. – община Ивайловград

    10.05.2019 г. – община Стамболово

    13.05.2019 г. – община Симеоновград

    14.05.2019 г. – община Маджарово

    15.05.2019 г. – община Минерални бани

    16.05.2019 г. – община Свиленград

    17.05.2019 г. – община Любимец

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Па
      ПАТИЛ
      13 -2
      18:03, 7 май 2019
      Това е много полезна инициатива,но има служителки ,които се смятат за господ и дълбоко се съмнявам дали може да говорят с хората.
    Последни новини