От х:

Днес в x:

3303 именици в Хасковска област на Гергьовден

На Гергьовден празнуват 3303 -ма именици от Хасковска област. От град Хасково празник днес имат 2848 души. Най-много са тези с имената Георги, Гергана, гергина, Ганю, Гинка, Ганка, Гиню, ганчо.

Свети великомъченик Георги Победоносец  е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

В Кападокия Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

Един от най-почитаните светии Свети Георги Победоносец и в България. Той е  покровител на земеделските стопани и на войните.

В стари времена  в деня преди 6-ти май хората забивали в средата на нивите си раззеленил се клон от бук, за да шумят и изкласят житните класове, да дадат добра реколта и другите посеви.

Затова и на вратата да домовете си закичвали букови клонки, разцъфнал глог, люляк На Гергьовден домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.

Гергьовден поставя началото на новата трудова година при стопаните.

В наши дни се чества като Ден на овчаря, защото според народните представи св. Георги е покровител на пастирите.

Стопаните отиват с шарен колак при кошарите и издояват първото мляко. В менче пускат пари и здравец, за да са млечни овцете.

В дома пък жените правят подготовката за празника като заместват тесто и изпича специален гергьовденски хляб, който в някои краищя на страната се нарича “кошара”, в други- “харман” или “боговица”.

В чест на светеца - покровител на овчарството, във всеки дом се коли по едно мъжко агне. Около обяд всички се събират на празнична трапеза с печеното агне. Цял ден се пеят песни, играят се хора, организират се борби и състезания.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Im
    Imen den
    4 -2
    08:28, 6 май 2019
    3300 не са ли малко за областта?
  • 2
    12
    12345
    2 0
    11:57, 6 май 2019
    Да е жив и здрав доктор Георги Кабаков.
Последни новини