От х:

Днес в x:

24 °C

„Гробище за домашни любимци“ в димитровградските паркове

  Читатател на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET сигнализира, че в гората на димитровградския парк „Пеньо Пенев“ се сформира гробище за домашни любимци.

  Проверка на наш репортер установи, че на конкретното място има надгробни табели с кратки имена, подсказващи, че са на домашни любимци. Единият от знаците дори е кръст с името Арси и посочена 2016-та година.

  На мястото, което се намира на метри от първите къщи на кв. „Габера“, освен табелите, има и наскоро разкопавана почва, което означава, че има и скорошни гробове.

  По информация на ветеринари в Димитровград има множество места, на които се заравят трупове на домашни животни, като най-много са в парк „Марица“. Знаело се и за заровени трупове и в междублоковите пространства в града.

  Смъртта на домашен любимец често се приема като загуба на член от семейството. Много от собствениците биха искали да се разделят с починалото си куче, котка или друго животинче така, както биха се разделили със свой близък и това вероятно е причината животните да бъдат заравяни в зелените площи на Димитровград.

  Заравянето на трупове на животни в обществените пространства е незаконно, създава опасност от разпространение на зарази и носи рискове за здравето на хора и животни. Според ветеринари, със захвърлените и заровени трупове, често на недостатъчна дълбочина, „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на болести като антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Незаконните гробове не са проблем само в Димитровград, така е и в цялата страна. Броят се на пръсти градовете като Варна, които повече от десетилетие имат обособени гробища за домашни любимци в гробищния парк „Тополите“. За него обаче няма информация дали в момента функционира, след като през 2017-та година бе забранен от здравните служби с мотив, че не е допустимо животните да се погребват близо до човешки тленни останки.

  Законният начин е труповете да бъдат изгорени в екарисаж. 

  Отговорността за труповете на животните е на техните стопани, които могат да се обърнат за съдействие към ветеринарните клиники в града. Те ще ги свържат с екарисаж, в който да бъдат изгорени починалите животни. Но има проблем и с липса на екарисажи в страната – през 2012 година, по време на обсъжданията на нов законопроект за ветеринарномедицинската дейност, лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна.

  За да постъпите законно и правилно, ако имате починало животно трябва да се свържете с екарисажа и да дочакате специализиран превоз, за което можете да получите съдействие от ветеринарна клиника. Пристигането на екарисажния автомобил отнема около седмица, коментираха от димитровградска клиника, като през това време трупът на животното трябва да се съхранява някъде. По наша информация, има само една ветеринарна клиника в Димитровград, която разполага с хладилна камера за съхранение на трупове до пристигането на специализирания автомобил за извозването му. За услугата по превозване и изгаряне има такса, която собственикът на животното трябва да заплати.

  Труповете на животни могат да бъдат заровени в частни дворове, където да не бъдат изровени от други животни, които да се заразят или да разпространят зарази. Другият вариант е да се заравят в отредени пространства за гробищни паркове, които да отговарят на определени изисквания, но на територията на димитровградска община няма отредено място за „гробище за домашни любимци“, иформираха от Общинска администрация.

  От редакцията на BGvesti изпратихме запитване към Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), за становище по въпроса, което ще предоставим след като получим отговор от тяхна страна.

  Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

  „Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни“, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

  „При положение, че има само два екарисажа, единият – в Шумен, другият – във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере“.

  Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

  Така според тях „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

  Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/02/13/stranata-shte-se-zarine-s-trupove-ot-umreli-jivotni.151294
   

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ру
   Румен. Б.
   2 -7
   16:59, 9 май 2019
   И къде според вас да погребваме кучетата си, ако н... Виж коментара
  • 2
   На
   Наблюдател
   11 0
   17:23, 9 май 2019
   Наскоро в предаване по телевизията се оказа, че в София има фирма, която се занимава с изгаряне на домашни любимци, като собственикът получава урна с праха от животното. В селски дворове също не е за предпочитане, защото пък може да бъде заразена вода в кладенци! Би трябвало да се намери решение, но нерегламентираното загробване действително е опасно.
  • 3
   Ру
   Румен. Б
   2 -5
   19:20, 9 май 2019

   Глупости приказваш, животни си умират на всякъде и нищо не се случва! Мислиш ли че дядо Спас като му умре кучето или магарето, ще търси ветеринар да ги гори, ще ги хвърли в дерето на село!

  • 4
   На
   Наблюдател
   6 0
   20:46, 9 май 2019
   Не говоря глупости, господинчо! Явно си погребал някъде домашния си любимец! А дядо ти Спас не го давай за пример, простотията я има не само по селата, тя се пренесе и в градовете, за съжаление! За екология говорим, за култура и за други неща, от които явно си доста далеч!
  • 5
   Х
   Х
   3 -2
   22:46, 9 май 2019
   Скапаната ни държава не се грижи за живи хора и живонни,пък какво остава за умрели такива.Тук всичко е пред разпад.Нима заразите в циганските махали са по-малко опасни?Кой се грижи за почистването на улиците?Живеем в прахоляк и мизерия,а те с кучетата се захванали.Като ти го дадат от вет.клиника в чувал,какво следва да го направиш?Може би да го хвърлиш в контейнерите,които рядко събират..
  • 6
   Ле
   Лени
   6 0
   09:19, 10 май 2019

   От античността труповете на умрели животни се горят с цел да не се разпространяват болести и да се създават епидемии, не е нормално съвременния българин да пренебегрева тези правила и хората да се разхождат покрай гробове на животни. Трябва да се създаде място където бивотните да се заравят, защото явно процедурата с изгарянето им явно е тромава и не ефективна. Заразени животни са били озползвани във войни за да пренесат болести в обсадени градове за да се намали популацията на хората и града да падне по бързо и лесно.

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  19.09.2019
  Последни новини