От х:

Днес в x:

8 °C

88 % ваксинирани в Хасковска област

Изображение 1 от 2

  88 % от подлежащите на имунизация през 2018 година в хасковска област са с поставени ваксини, отчетоха днес от Регионалната здравна инспекция. Този процент обаче е с малко под имунизационния обхват за страната, посочи епидемиологът д-р Снежана Иванова.

  По предписание на Световната здравна организация обхватът на поставени ваксини трябва да е поне 95 %.

  В региона през миналата година са били извършени и 64 % от реимунизациите.

  Данните бяха изнесени в рамките на Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 24-30 април.

  В европейския регион през миналата година случаите на заболели от морбили са 82 хиляди. 72 ма души от заразените са починали. Те са основно малки деца, посочи д-р Иванова и отново подчерта ползата от ваксините заради превенцията.

  В световен мащаб 99 % са намелели случаите, например от болни от полиомиелит, след масовата кампания по ваксиниране срещу заболяването от 1988 година.

  Тя посочи, че последните изследвания показват, че ваксините предпазват и от редица злокачествени заболявания. Така например ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

  Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Тази кампания в България обаче е сериозно зациклила, признаха джипитата. Желаещи почти няма заради антиваксерските публикации и разпространените информации през социалните мрежи, че поставянето на ваксината води до стерилитет. Такива конкретни доказателства няма обаче, категорични са медиците.

  Личните лекари и докторите от РЗИ напомниха и че през тази година започва национална кампания за поставяне на противогрипни ваксини за хората над 65 годишна възраст. Тази група представлява приблизително 25-30 % от пациентската листа на джипитата в Хасково.

  Ваксините ще са безплатни и пожелание.

  Според данните на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 10 и 15% от хората по света, или около 3-5 милиона души. С усложнения и смърт завършват между четвърт и половин милион души . 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.

  При имунизиране на децата срещу патогени, които причиняват пневмония, доказано впоследствие се е намалила употребата на антибиотици, а оттам и резистентността към тях, коментираха още лекарите от Хасково.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  11 дек 2019
  Последни новини