От х:

Днес в x:

88 % ваксинирани в Хасковска област

Изображение 1 от 2

    88 % от подлежащите на имунизация през 2018 година в хасковска област са с поставени ваксини, отчетоха днес от Регионалната здравна инспекция. Този процент обаче е с малко под имунизационния обхват за страната, посочи епидемиологът д-р Снежана Иванова.

    По предписание на Световната здравна организация обхватът на поставени ваксини трябва да е поне 95 %.

    В региона през миналата година са били извършени и 64 % от реимунизациите.

    Данните бяха изнесени в рамките на Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 24-30 април.

    В европейския регион през миналата година случаите на заболели от морбили са 82 хиляди. 72 ма души от заразените са починали. Те са основно малки деца, посочи д-р Иванова и отново подчерта ползата от ваксините заради превенцията.

    В световен мащаб 99 % са намелели случаите, например от болни от полиомиелит, след масовата кампания по ваксиниране срещу заболяването от 1988 година.

    Тя посочи, че последните изследвания показват, че ваксините предпазват и от редица злокачествени заболявания. Така например ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

    Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Тази кампания в България обаче е сериозно зациклила, признаха джипитата. Желаещи почти няма заради антиваксерските публикации и разпространените информации през социалните мрежи, че поставянето на ваксината води до стерилитет. Такива конкретни доказателства няма обаче, категорични са медиците.

    Личните лекари и докторите от РЗИ напомниха и че през тази година започва национална кампания за поставяне на противогрипни ваксини за хората над 65 годишна възраст. Тази група представлява приблизително 25-30 % от пациентската листа на джипитата в Хасково.

    Ваксините ще са безплатни и пожелание.

    Според данните на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 10 и 15% от хората по света, или около 3-5 милиона души. С усложнения и смърт завършват между четвърт и половин милион души . 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.

    При имунизиране на децата срещу патогени, които причиняват пневмония, доказано впоследствие се е намалила употребата на антибиотици, а оттам и резистентността към тях, коментираха още лекарите от Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини