От х:

Днес в x:

DW: Не, Европа все още не е изгубена. Ето защо

В Германия и в цяла Европа все повече хора от центъра на обществото се отвръщат от политиката. Но тя на всяка цена трябва да си върне тези хора. Без непричастни към демокрацията няма демокрация, коментира Йенс Турау.

Близо 10 на сто от европейските гласоподаватели възнамеряват да подкрепят крайнодесни или десни популистки партии в изборите за Европейски парламент, според проучване, публикувано тези дни от фондация "Бертелсман". Повечето от останалите граждани на ЕС ще използват вота, за да гласуват срещу, а не в подкрепа на определена партия или формация. Специалистите твърдят, че този тип "негативно" гласуване може да бъде от полза за политическите движения в периферията и да затрудни съставянето на мнозинство в парламента. По този повод ви предлагаме коментарът на Йенс Турау:

Има ли изобщо ефект това, че германските политици често повтарят как “Германия се справя по-добре от всякога?" Когато посочват, че сме достигнали почти до пълна работна заетост? Или че за поколението пенсионери се полагат по-добри грижи, отколкото когато и да било? Както и че пред младите хора има перспективи, за които поколенията преди тях само са могли да мечтаят? Не, тези твърдения нямат особен ефект.

Защото страната е изпаднала в несигурност, тя търси ориентация - не само по периферията, но все по-често и в центъра. Ново проучване на фондация "Фридрих Еберт" сочи, че около 54% от германците ​​имат резерви спрямо бежанците - никога общественото отхвърляне на търсещите убежище не е било толкова силно, колкото понастоящем. Само привидно противоречиво е, че други групи, като бездомните, биват по-скоро приемани. Именно бежанците са тези, върху които се излива друго едно, по-дълбоко недоволство. Повече от половината от анкетираните смятат, че политиката се определя от тайни организации. Според една трета, политиците са просто марионетки. Щом конспиративните теории намират такъв широк отзвук, то нещо генерално не е наред.

От години например слушаме, че влаковете закъсняват или пък изобщо не вървят. Причините за това, открито назовани или не, са, че няма пари за германските железници. В германските градове жилищата не достигат, а политиците само свиват рамене. Значи, трябва да се построят още апартаменти. Но за съжаление и за това няма пари. Списъкът продължава: разнебитени училища, недостатъчно персонал. Да, със сигурност не е чак толкова зле, та нали страната все още се справя добре в международен план. Само че хората имат добра памет, те много добре помнят, че преди десет години, по време на финансовата криза, внезапно се появиха милиарди, с които банките бяха спасени.

Хвърлим ли поглед извън Германия, картината е сходна. Фондация "Бертелсман" прави проучване за политическите нагласи на хората преди европейските избори в края на май не само в Германия, а и в още 12 европейски страни. Резултатът: най-голямата политическа група, която вече е решила за кого ще гласува, се състои от около 10 процента десни популисти и десни екстремисти. Огромното мнозинство, обаче, засега знае само за кого не иска да гласува: малцина са тези, които при повече от един избор се ангажират да подкрепят една от традиционните, утвърдени партии.

С две думи, политици, медии, профсъюзи, църкви, бизнес асоциации: те не достигат вече не само до периферията, но и до центъра.

Направете си домашното!

А сега накъде? Какво да правим? Дава надежда това, че и според двете проучвания голямото мнозинство от хората са за демокрацията и подкрепят Европа на доброто съвместно съжителство. Но очевидно желаят и промени към по-добро. За Германия това означава да си направи домашното, да се вслуша в хората, да не им дава празни обещания и да осъзнае собствените си граници.

Това не е лесно във времена, в които индивидуализацията е мярка за всичко, когато както личният, така и професионалният живот са пределно динамични. Но не съществуват и много алтернативи, освен да си сдържаме нервите, когато крясъците на десните популисти пълнят медиите. В крайна сметка, както се твърди в изследването на "Бертелсман", става дума за представителство. Всеки, който от дълго време има чувството, че не принадлежи на това общество, е на погрешен път. Но без негласното съгласие, че всички хора принадлежат на обществото, не се получава никаква демокрация. Получават се само диктатури. Но не и свободно общество. Нека напрегнем сили, Европа все още не е изгубена!

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини