От х:

Днес в x:

РИОСВ за гумите в ТЕЦ-а: Кметът да определи площадка за събиране или да се предадат на фирма

Община Хасково трябва да вземе мерки за разчистване на образувалото се сметище с изхвърлени стотици стари автомобилни гуми в дере край портала на бившия ТЕЦ-Хасково. Това гласи отговорът на РИОСВ в областния град след запитване на Haskovo.net.

Сигнал за случая е постъпил не само до редакцията на сайта, но и до контролната служба, откъдето на 11 март 2019 година са извършили проверка на място. При инспекцията е установено, че сигналът е основателен.

„На кмета на община Хасково е дадено предписание, изискващо определяне на площадка за събиране на излезли от употреба гуми (общински събирателен център), върху която да се преместят и съхраняват гумите и/или предаването им на лице, притежаващо документ по чл. 35 от Закона за управлението на отпадъците. Срокът за изпълнение на предписанието все още не е изтекъл.”, съобщават от РИОСВ.

Работещите в автосервизи също са на мнение, че трябва да се обособи депо за събиране на излезли от употреба гуми, защото в момента такова няма. Така монтьорите били принудени да ги транспортират до специализирани фирми в Пловдив, Стара Загора и София, за което плащат да им ги приемат.

Преди време от община Хасково заявиха, че търсят вариант за справяне с проблема с гумите, изхвърлени в ТЕЦ-а, който е частна собственост.

Освен изхвърлените гуми, край недовършената топлоелектрическа централа имаше друго нерегламентирано сметище с изхвърлени текстилни отпадъци и дунапрен, увити в найлонови чували. По този сигнал е извършена проверка от служители на РИОСВ на 19 април. С друго предписание от контролната служба са възложили отново на кмета на Хасково да предприеме действия по почистване на отпадъците.

Тези отпадъци вече са разчистени.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ке
    Кенанския Шебек
    8 -2
    18:52, 27 апр 2019
    Да се повторя - Ето една много хубава идея какво може да се направи с гумите ако Кмета и Общината имат
    селски пътища за ремонт - не знам дали ще работи с асфалт , но с чакъл - баластра се вижда че работи
    ..
    https://www.youtube.com/watch?v=w1XYyLQt3Sg
    ...
    Как се употребяват гумите , почва на 5:06 минути от началото на видеото
  • 2
    Цк
    Цкгкъку
    15 -2
    19:31, 27 апр 2019
    РИОСВ вместо да дава предписания на Кмета да вземе да се размърда с проверки на автосервизи и гумаджийници.
    По закон те трябва да имат договори с Лицензирани фирми за предаването на тези отпадъци,гуми ,отработени масла,маслени филтри,луминисцентни лампи и др. Опасни Отпадъци.
    ....и щото повечето нямат такива,а и никой не ги притеснява ( РИОСВ е службата за контрол) си ги исипват където си щат.
    Мдааа...
    • Ке
      Кенанския Шебек
      3 -1
      23:52, 27 апр 2019
      Едната лицензирана фирма е на Тенчо Свинаря от СИК-ГРОБ, а другата бей Делян СвинчоПейчевски от ДПС.
      Същата е работата с Комисията за защита на потребителите дето спира ментетата на Турската Граница - платиш на СИК и клатиш :)))
Последни новини