От х:

Днес в x:

23 °C

5G може да застраши… прогнозите за времето

Някога хората са отгатвали какво ще е времето в следващите дни по „знаците на природата“ – движението на облаците, ореола около лунния диск нощем, полета на птиците и хода на мравките. В днешно време разчитаме на точни измервателни уреди и на цяло съзвездие от сателити, за да знаем какво ще е времето не само в следващите няколко часа, но и след седмица или 10 дена. Може да не са идеално точни, но достатъчно добре ни позволяват да планираме почивните дни и текущите си дейности на открито.

Прогнозите, разбира се, са точно толкова добри, колкото са необработените данни, които се използват за метеорологичното моделиране, от което пък излизат прогнозите. Сателитите с изключително чувствителни сензори „наблюдават“ планетата, откривайки фини промени във ветровете и водните пари. Но изглежда качеството на част от тези данни е застрашеноплашено от смъртоносна заплаха от страна на малко очакван враг - някои 5G мрежи.

Къде е водата?

За да разберем как новото поколение безжични мрежи може да навреди на прогнозата за времето, трябва да се вгледаме в това какво точно „захранва“ прогнозите за времето и какво виждат спътниците. Времето ни е до голяма степен резултат от различията между въздушните маси. Налягането, температурата и влагата във въздуха в различните части на Земята се влияят най-вече от Слънцето – от енергията, която то „налива“ (затоплянето на въздуха, водните басейни и др).

Всички тези фактори взаимодействат по сложен начин, като от тях се определят движението на въздуха – т.е. вятърът, движението на облаците, изваляването на водата от тях. Отдалечено отчитане на тези различия е ключът към точното прогнозиране на времето, отбелязва Hackaday.

Сателитите, които наблюдават планетата ни, са носители на куп пасивни сензори. Те измерват най-вече енергията, отразена или излъчена от обектите на земята. Събират данни за температурата и влагата, като „гледат“ земята чрез различни дължини на вълните. Налягането пък се измерва главно чрез измервания с радиосонди. Температурата се измерва главно чрез отчитане на дължините на вълните на светлината – както видимите, така и инфрачервените.

Водните пари обаче са малко по-трудни за измерване. Тук идват на помощ микровълните. И точно тук прогнозата за времето се „сблъсква“ с разгръщането на 5G.

Качеството на данните от сателитите е заплашено от смъртоносна заплаха от страна на малко очакван враг: някои 5G мрежи (източник: CCO Public Domain)

Всичко на Земята – растенията, почвата, повърхностните води и особено газовете в атмосферата – поемат и в по-малка степен излъчват микровълново лъчение. Измерването на тези сигнали от космоса е дело на спътници, които носят микровълнови радиометри. Това по същество са чувствителни радиоприемници, настроени на микровълнови честоти.

Разглеждайки сигналите, получени от различните дължини на вълните, и добавяйки информация за поляризацията на сигнала, микровълновата радиометрия може да ни „каже“ какво се случва в една, образно казано, вертикална колона от атмосферата.

За измерване на водни пари особено ценна е честотата 23,8 GHz. Тя обаче може да се окаже застрашена от натрупване на смущения от 5G мрежите, които ще използват честоти, близки до тази. Тъй като микровълновите радиометри са по своята същност пасивни приемници, те „виждат“ почти всичко, което излъчва микровълнови сигнали в посочения диапазон. Може да се окаже и, че виждат хилядите станции на клетъчните мрежи, които ще са необходими за поддържане на пълна 5G мрежа.

Загубата на слабите, но важни сигнали за водната пара, в морето от „5G шум“ е основният проблем, пред който са изправени прогнозиращите метеорологичните условия.

Последствия за реалния свят

На годишната среща на Американското метеорологично общество през 2019 г. Сидхарт Мисра, изследовател в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, представи данни, показващи как търговските дейности могат да имат непредвидени последици за научната общност.

Между 2004 и 2007 г. сателитните микровълнови радиометри са открили увеличение на шума в определена зона на територията на САЩ. Множество сигнали били излъчвани от водите на всеки бряг около Големите езера. Сигналите се оказали отражения на излъчванията на геосинхронни сателити за директна телевизия. Сигналите всъщност отскачали от повърхността и „заливали“ сигналите на водните пари, които сателитите за метеорологични наблюдения се опитват да измерват.

Но сигурно учените преиграват? Може ли загубата на една част от данните от толкова сложен пъзел, колкото е прогнозата за времето, наистина да има толкова голямо влияние? Вероятно да. Данните за водните пари, които се връщат от микровълновите радиометри като Advanced Microwave Sounding Unit (AMSU) на борда на редица метеорологични спътници, се очаква да намалят грешките при прогнозите за времето със 17%. Това е най-големият фактор сред цялата група от десетки други начини.

Загубата на микровълновите данни за водните пари, дори само на част от тях, може да има тежки последици. Смущенията биха изкривили данните, на база на които се прогнозира развитието и движението на мощни урагани и бури, които обичайно носят огромни щети и нерядко отнемат човешки животи.

Има огромно значение дали прогнозата ще покаже, че един мощен ураган се движи по права линия, завива на югозапад или пък се насочва към морето. От това могат да зависят стотици човешки животи и съдбата на цели градове.

Има ли изход?

Ще има ли наистина 5G вредно влияние върху върху прогнозата за времето? Рано е да се каже. Честотата, на която ще функционират мрежите от пето поколение, е около 26 GHz за Европа, но в САЩ започнаха търгове за разпределяне на 24 GHz спектъра. Това е доста близко до критичната 23,8 GHz честота на водните пари.

Възможността за грешка е немалка. Смущенията дори само от една локация, дори само при един сателит се отразяват на глобалната метеорологична картина, тоест ще засегнат малко или повече всекиго от нас.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини