От х:

Днес в x:

Млади артисти разчупват стереотипи на Хасковска сцена

Различен и красив музикален спектакъл, извън типичната постановка. Отново експериментален, но със сериозна заявка за аплодисменти. И то от страна на млади композитори, оркестранти и изпълнители в класическите музикални жанрове. Те ще направят своята заявка за това, че искат да работят и да се развиват на българска сцена, след Враца и Мездра, и в Хасково.

За първи път Камерният оркестър на Хасково и Симфониета Враца ще участват заедно в проекта „Младите в музиката” . Заедно с музикантите на сцената излизат и шестима изпълнители от музикалните театри в страната. В този проект ще има и двама диригенти -на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков и на Симфониета Враца Момчил Томов. Във вълшебна приказка те ще превърнат откъсите от шест произведения, създадени през последните 10 години от четирима млади български композитори. Това са „Малкият принц“ по музика на Емелина Горчева, либрето Йона Мирчева; инструменталът „Живот в скалите“ от Румен Бояджиев-син, който е автор и на музиката на „Малката Кибритопродавачка“, либрето Венелин Методиев; „Аладин“ и „Грозното патенце“ от Марио Балтаджиев, либрето Иван Ангелов и „Рибарят и неговата душа“ от Минко Ламбов с либрето от Ана Топалова.

Концерт-спектакълът е по идея и проект на солистката от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Илона Иванова. Зрителите ще я видят и на сцената в две от ролите-като Изабела и на Розата от „Малкия Принц“.

Спектакълът младите артисти определят по-скоро като мюзикъл, но по -важното е за тях, че чрез него ще заявят отново: има млади и талантливи хора в България. Затова и различните части на представлението са обединени под мотото “духът е в нас, трябва да намерим хората, които да ни помогнат да растем и да се развиваме“.

„Композиторите, либретистите и всички на сцената са под 33-годишна възраст. Освен младите изпълнители у нас да направят връзка по между си, една от основните идеи на проекта е те да имат възможност да работят така, че да се разчупват стереотипи. И не на последно място да заявят своето желание да работят на родна сцена, тук и сега.“, обобщи целите на проекта Илона Иванова.

Идеята спектакълът да бъде пренесен и в Хасково се развива, след участието на Цанислав Петков в премиерите в Мездра и Враца. „Чувствахме се толкова добре на сцената заедно, че след като всички приключи не искахме да си тръгваме, дори когато залата утихна“.

Проектът не е никак лесен за стиковка, защото на практика се събират хора от цялата страна на едно място за репетиции, но пък предизвикателството напълно си заслужава“, отбеляза Цанислав Петков.

„Младите в музиката” ще бъде представен в читалище „Заря“ в Хасково на 22-ри април от 19 часа на вход „свободен“.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Ваню клатещия
    2 -2
    09:07, 16 апр 2019
    Да внимават със Стефката Цирков да не ги изклати , както клати комшийката от офиса долу ! Леко бат Стефчо ! Да не сецнеш кръста !
Последни новини