От х:

Днес в x:

12 °C

Жена от Древен Египет използвала зъбите си професионално

Когато изучаваме древните общества, понякога е трудно да определим как са били разпределени ежедневните роли. За Древен Египет има множество доказателства, включително рисунки по стени, скулптури и предмети, погребани заедно с починалите, за да им служат в задгробния живот.

Но докато предметите може да ни подведат, костите не лъжат. Зъби на жена, живяла в Египет преди 4 000 години показва, че жените тогава са имали доста разнообразен живот, съобщават Science alert. 

Износването на 16 от нейните 24 зъба не съответства просто на хранене, което означава, че тя е ползвала зъбите си за нещо друго; по-нататъшните анализи предполагат, че тя е била занаятчийка. Според ново изследване на екип от Университета в Албърта, публикувано в Bioarchaeology of Marginalized People, това е изненада.

"Позовавайки се на рисунките в гробници и възстановени текстове, изследователите считат, че има само седем професии, достъпни за жените от древноегипетската култура," пишат авторите в своето проучване. "[Това са] жрици в храмовете, посветени на богини (за жени с висок статут и връзки); певици, музикантки и танцьорки (за жени с умения и таланти); оплаквачки; тъкачки на платове в работилниците на аристократите и акушерки."

Останките са открити през 70-те години в некропол в Мендес, който някога е бил столица на Древен Египет. Жената е живяла около 2181 - 2055 п.н.е. и е починала на възраст около 50 години. Изглежда тя е била много уважавана, в сравнение с други останки, датиращи от същата ера. Тя е поставена в дървен ковчег, постлан с тръстика, заедно с погребални дарове, включително съдове от алабастър, бронзово огледало, козметика и златен лист. И от всички около 1 070 зъба от 92 скелета, намерени в некропола, оцелели през хилядолетията и разкопките, само нейните имат такова особено износване. 

Сканираща електронна микроскопия (СЕМ) и микрография са използвани, за да се изучат зъбите в детайли. Нейните централни резци на горната челюст имат сериозно клинообразно износване, а 14 зъба имат плоско износване.  

За клинообразното износване, учените смятат, че прилича на това в други култури по света, където занаятчиите разделят растителни материали, като тръстика например, използвайки зъбите си. 

"Може да предположим, че видът е бил Cyperus papyrus, водно растение, развито в големи количества по делтата," описват в изследването си учените. "Стеблата на папируса са използвани за огрев, за направата на кутии и кошници за съхранение и транспорт на вещи и за направата на сандали, завеси и постелки за земя. "

Външната кора на стеблата се обелва с тази цел, а сърцевината се изважда за направата на хартия. Ако занаятчията използва зъбите си за сцепването на растението, това би довело до значително износване, особено защото папирусът съдържа силициеви фитолити (от гръцки - "растителен камък", силициеви микрогранули в растението, бел.авт.), които допринасят за износването. 

Но върху зъбите има и други следи.

Изследователите обясняват "От СЕМ изображенията се вижда ясно, че вестибуларното износване е резултат от хоризонтално или странично движение и сходен е видът и на следите върху короната, шийката и корена на зъба, което предполага, че са предизвикани от сходна дейност."

С други думи, възможно е тази занаятчийка да се е грижела за зъбите си, четкайки ги. 

Не знаем колко напреднали са били древните египтяни в областта на устната хигиена, но доказателствата показват, че не много. Останките, които са били изследвани през годините показват високо наличие на плака, пародонтит и загуба на зъби. Но в допълнение, отново само зъбите на тази жена от всички повече от 1000 зъба в това погребално място имат такива износвания. 

"Може би остатъци от растенията са се залепвали по зъбите й в резултат от дейността й, което е изисквало редовно почистване," предполагат авторите. "Или местата на износване може да се резултат от често нанасяне на аналгетици за облекчение на възпалени венци, хроничната зъбна болна може да е била проблем за тази жена, ако постоянно е използвала зъбите си за работа."

Изглежда зъбите могат да разкрият много тайни. Изотопния анализ на зъбния емайл може да покаже с какво са се хранили хората, дори назад до Палеолита. 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини