От х:

Днес в x:

Съдът отваря врати за Деня на юриста, показват благотворителна изложба

По случай Деня на Българската Конституция и професионален празник на българските юристи и съдебни служители - 16 април в Съдебната палата в Хасково ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от Темида. Инициативата се организира съвместно от Окръжния и Районния съд в Хасково.

На 16 април ще бъде предоставен достъп на гражданите до службите и съдебните зали, с възможност на желаещите да разгледат съдебната палата и да се запознаят със структурата на съдебната система, със спецификата на работата на магистратите и с функциите на отделните служби.

От 10:30 часа ще се проведе инициативата „Председател на съда за един ден“, в присъствието на ученици от хасковската Професионална гимназия по туризъм "Александър Паскалев". В ролята на председател на Окръжния и на Районния съд ще влязат ученици, които ще се запознаят с дейността и функциите на длъжността. С помощта на реалния председател на Районния съд Пламен Георгиев гимназистите ще участват в разпределение на дела чрез случаен подбор.

По повод 140 години от приемането на Търновската конституция и в рамките на кампанията „Ден на отворените врати“ и по случай професионалния празник на юристите и съдебните служители, на 16 април 2019 г. от 11 часа в Съдебната плата в Хасково ще бъде открита изложба-базар, представена от школата по приложни изкуства „Колорит“ към читалище „Заря“. Проявата на младите творци е с благотворителна цел.

На 17 април от 14 часа, в зала № 6 на Окръжен съд – Хасково, ще се проведе симулативен наказателен процес с участие на ученици от Професионална гимназия по туризъм "Александър Паскалев". Училището е партньор в Образователната програма на съда „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Учениците ще се въплътят в ролите на съдии, страните и участниците в съдебния процес.

Дните на отворените врати ще се проведат за поредна година и са насочени към популяризиране дейността на съда сред обществото, за утвърждаването у тях на уважение и доверие към закона и институциите и за повишаване на правната култура.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини