От х:

Днес в x:

Парламентът прие оставката на Делян Добрев

Парламентът прекрати пълномощията на Делян Добрев като народен представител. "За" оставката на депутата от ГЕРБ гласуваха 96 негови колеги, "против" - 7, а 3-ма се въздържаха.

Вчера, след разговор с премиера Бойко Борисов, той подаде оставка заради твърденията, че негови роднини и близки са се купили евтини апартаменти. Той заяви категорично, че това е фалшива новина, но не иска повече името му и това на партията да бъдат петнени. Добрев бе избран за народен представител от 29-ти МИР Хасково на парламентарните избори през 2017 г. Досега той бе председател на Комисията по енергетика към Народното събрание.

Миналата година, по времето на Кумгейт, когато името му пак беше замесено в далавери, но в Хасково, той подаде оставка, но депутатите от ГЕРБ не я приеха. След това, по искане на БСП, Конституционният съд излезе със становище, че парламентът не може да отхвърли подадена от народен представител оставка. Така днес нямаше как да не бъде приета отново.

Няма да гласувам за оставката на Делян Добрев, защото Конституцията ме задължава да гласувам по съвест, заяви преди гласуването депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

"Когато се гласува оставка на народен представител, ние нямаме друг избор, освен да я гласуваме. Така наречената обвързана компетентност. Длъжни сме да го направим. Въпреки това решение на Конституционния съд ще се ползвам от прякото действие на българската Конституция, която ме задължава да гласувам по съвест, поради което няма да гласувам за тази оставка на Делян Добрев", добави той.

По думите му Делян Добрев е честно момче.

На негово място в НС би трябвало да влезе пенсионираният началник на свиленградската пожарна Валентин Ангелов. Той бе шести поред в листата на ГЕРБ за 29-и МИР-Хасково. Ако не се откаже, той ще стане депутат.

Междувременно с решение на ЦИК Ралица Добрева влезе в парламента на мястото на Цецка Цачева, която не се върна на депутатското място, след като подаде оставка като правосъден министър. Добрева, която е агроинженер и бивш шеф на Областна дирекция "Земеделие" Плевен, вече веднъж беше в НС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини