От х:

Днес в x:

Организират квестори за матура по руски език за един ученик

Една от избираемите матури в Хасковски регион през май ще е по руски език. Двама квестори ще бъдат организирани за провеждането й в димитровградското средно училище „Любен Каравелов“. А на нея се очаква да се яви един единствен ученик, който е подал заявление за този зрелостен изпит.

Понеже в матурата по езиците има изпитен модул, свързан със слушане на задачите и тяхното разбиране, няма как тя да се проведе в обща зала с други предмети. Затова макар и един ученик да е подал желание за дадена езикова дисциплина, матурата се организира в индивидуална зала, обясни началничката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

С 21 по-малко са зрелостниците през тази година в региона в сравнение с миналата, сочат данните. 1703-ма ученици ще държат задължителния изпит по български език и литература и в Хасковска област. В страната са 53 000 души.

И през тази година за втори държавен зрелостен изпит в Хасковско най-много заявления има за биология и здравно образование, избор е този предмет на 463-ма младежи. На национално ниво, по данни на МОН, най-много са заявилите желание за английски език. В хасковска област матура по английски ще държат едва 443 ма, което е с 20 ученици по-малко от 2018 година.

За първа година ДЗИ ще полагат и зрелостниците от професионалните гимназии. Изпит за придобиване на специална степен за професионална квалификация ще положат 379 ученици.

Следват желаещите за втора матура по география и икономика-199 зрелостници. По математика искат да се явят 60 от абитуриентите, а история са заявили 37 души, 77 ще положат матура по философски цикъл.

Първата матура по български език и литература ще се проведе на 21 май от 8 ч., а на 23 май в същия час ще започне и втората, която е по предмет по избор. Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. 11 от Хасковски регион са заявили, че ще се явят и в тези дати.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини