От х:

Днес в x:

33 °C

Загадъчните форми на живот под Сентралия (видео)

Сентралия някога е бил град в Пенсилвания, до 60-те години на 20 век там живеели около 3000 души. Районът е опустошен от кошмарен, продължил десетилетия подземен пожар. Сега почти няма останали хора там, а учените откриват нови жители - топлолюбиви микроби, които изглежда се възползват от тлеещия под земята огън.

В новия епизод на „Опит и грешка“ екип на Verge Science събира и отглежда някои от загадъчните микроби от Сентралия, за да разбере какви са и как са се появили там. Но техните находки си остават мистерия.

На място в отцепената обезлюдена зона екипът мери температурата и взема проби от пръстта. В реално време те поддържат връзка с учените. Мястото е доста зловещо, но са добре, защото това, което търсят всъщност е в почвата. На около 100 метра под тях гори подземният пожар, който е превърнал Сентралия в град-призрак.

Но докато почти всички хора са избягали, се появили микроби. Сред тях са термофилите - същества, които живеят при супер високи температури. Екипът се надява да събере термофили и да ги отгледа в студиото, за да види какво се случва с живота им в екстремна среда.

Микробите могат да се крият в почвата по целия свят, търпеливо чакащи бедствие, което да стартира тяхното развитие. Мисията на екипа е да събере такива микроби с почвата - бактерии и археи. Те работят, вървейки по стъпките на изследователя от Мичиганския държавен университет Ашли Шейд. Наскоро тя публикува изследване на микробите в Сентралия.

Ашли Шейд изследва какво се случва с микробните общности, когато земята е в огън и гори в продължение на десетилетия. Големият въпрос е как тези системи реагират и дали са способни да се възстановят от такъв удар.

Историята на случилото се тук е драматична. Сентралия бил миньорски град, но въглищната мина, която е давала поминък, била до голяма степен изчерпана през 60-те години. Огънят всъщност няма нищо общо с минното дело. През лятото на 1962 г. някакво изгаряне на отпадъци в близкото депо възпламенило въглищния пласт под района. Това предизвикало огромен подземен пожар, който се оказал изключително труден за овладяване. Огънят бушува година след година, като изпускал в атмосферата опасен газ и образувал пукнатини по местната магистрала. Хората започнали да напускат сериозно през 80-те години и днес правителството е преместило почти всички жители.

Това, което се случило в Сентралия, е катастрофално, но то също така става поле за науката днес. Екипът съобщава, че растителността се е променила. Не изглежда много по-различно, но земята е много по-мека,

След като всички са готови, стерилизират инструментите си и започват да търсят подходящи места за вземане на проби. Намирането на активните зони на огъня е трудно, защото гори под земята, така че по принцип търсят гореща почва. Няма пара, защото не е достатъчно студено.

Придвижват се с оф-роуд превозно средство и прекосяват района от проучването на Ашли до гробището на Св. Игнатий. В много от документите, които са прочели  се говори за "тюркоазената зона", която е билото на север от гробището, и там са намерили много от най-горещите места, така че отиват да вземат няколко проби от тази зона и да видят какво могат да намерят. Но не откриват много - мястото е хладно. Надявали са се, че почвата ще е 40 или 50 градуса по Целзий, но продължават да откриват 15-20 градуса. Все пак е по-топла от въздуха, затова се обаждат на асистента на Ашли за помощ в реално време. Кира ги отвежда до няколко нови места.

Изкопават пробите малко по-дълбоко, когато накрая откриват обещаваща почва, около 27 градуса по Целзий.

Сега 27 градуса по Целзий може да са ниски за намиране на термофили, много от които процъфтяват два пъти по-горещи места, но през март това необичайно топло за почвата на Пенсилвания, така че гвземат проби, поставят ги в лед, който да ги запази и се връщат у дома да ги отглеждат.

Първо смесват с дестилирана вода и разклащат кашата. Когато утайката се утаи, трябва да има много микроби във водата. Разреждат пробата и отглеждат в панички на петри. Идеята е да се развият достатъчно микроби, но не толкова много, че ще завземат петрито.

С подготвените образци разпределят малко течност от всяко разреждане върху петриева паничка, пълна с богат на хранителни вещества гел. Отглеждат микроби от няколко зони с гореща почва и от място, което никога не е било излагано на топлината в Сентралия. Това е тяхната контролна група.

Ашли и Кира са отглеждали свои собствени микроби, точно както прави екипът сега пред камерата. Но получили доста непълна картина на това, което е там.

- Това е така, защото не можем да култивираме 99% от бактериите и археите, които се намират в почвата само защото не знаем как, не можем да ги вкараме в лабораторията. Това е загадка, с която се сблъскват много учени. Много микроби просто отказват да растат в лабораторна среда, казва Ашли.

Екипът на Ашли прибягвт до високотехнологични методи. Те извлечат цялата ДНК от почвата, след това я секвентират и използваме тази информация, за да съберат цели геноми на организмите, които живеят в тази почва.

Екипът на Ашли събрал проби от редица температурни зони в Сентралия. Места, които били горещи, други, които се охлаждали вече, както и такива, които никога не са били засегнати от пожара. По този начин те биха могли да намерят корелации между неща като температура и размер на генома.

Накрая екипът на Verge Science поставя всички тези проби в инкубатор. Ще ги отглеждат на около 55 градуса по Целзий два до три дни. Някои проби може да отнемат повече време.

След три дни проверяват малкия инкубатор. Мирише толкова силно. Снимат пробите, за да попитат Ашли и Кира какво са открили.

Когато екипът на Ашли секвентирал ДНК, отново не било каквото очаквали. Те го проверяват в наличните библиотеки на ДНК, и изненадващо количество от намерената от тях ДНК е загадка. Около 30% от това, което намират, е некласифицирано.

- Знаем, че те са бактерии или археи, но ние не знаем нищо друго освен това.

Бактериите и археите са най-широката категория в дървото на живота. Идентифицирали организъм, но не знели достатъчно за него, за да разберат дали това е медуза, човек или дърво.


Все пак има нещо, което открили със сигурност - откритите термофилите били с по-малки размери на генома и по-малки размери на клетките.

Не е съвсем ясно защо, но една популярна теория е, че е просто по-лесно поддържането на по-малки стуктури живи при по-високи температури. И така, идеята е, ако можете да запазите клетките си малки, ще се възползвате. Не се налага да използвате толкова много енергия само за поддържане на всичките части на клетката, които стават все по-нестабилни при по-високите температури.

И така, какво точно откриват?

Първо, горещите проби се увеличили много повече от студената контролна група и има логика в това. Държали всички проби при доста висока температура и микробите, които изглеждаха най-щастливи от това, били от горещата почва. Гледат ги под микроскоп и Кира е доста уверена, че тези структури са бактерии, но е трудно да се каже нещо повече от това. Именно затова науката използва ДНК секвентиране. Може да има и термофили в тези петриеви панички, но ще трябва много повече технология, за да ги определят.

След целия този процес, най-големият въпрос е "Добре, Сентралия се запали и един куп микроби изглежда се възползват от това, но откъде са дошли в пръстта?  Тук не е имало достатъчно време за микробите да развият толерантност към топлина, така че какво става?"

"Много хора си задават този въпрос, защото можете да намерите термофили в най-студените, най-странните места на планетата Земя. Можете да ги откриете във вечната замръзналост. Можете да ги намерите в дълбоките океански студени седименти, можете да извадите термофилни спори и да ги съживите при високи температури", казва Ашли.

Ашли предполага, че тези микроби в Пенсилвания са там отдавна,  спящи от дълго време.

Откъде идват първоначално и кога, е пълна мистерия, но се предполага, че където и да потърсите, може да намерите латентен живот, който процъфтява при екстремни температури.

И тъй като планетата се затопля, тези въпроси стават все по-уместни.

Дори няколко градуса могат да променят динамиката в микробните общности по целия свят.

Това може да не е катастрофално, но си струва да разберем. - всяка общност, ако е в оптимална температура, процъфтява. Може да наблюдаваме бум на микробите навсякъде, където те правят същото като термофилите в Сентралия - спят и чакат

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини