От х:

Днес в x:

Тол таксите вдигат автобусния билет

Тол таксата от 10 стотинки на километър, която се предлага  да плащат превозвачите, ще вдигне цената на билетчето и това няма как да бъде избегнато, коментира за Haskovo.net собственикът на една от местните автобусни фирма и член на УС на Сдружението на автобусните превозвачи Себахтин Исмаил.

От бранша определиха предложението като „безумно“, а по-рано днес в телевизионен репортаж колегата на Исмаил -Васил Пиронков прогнозира поскъпване на билета между 10 и 30 % , взависимост колко далечна е дестинацията.

„С поскъпване под 20 % няма как да се оправим. Така че цените ще вървят нагоре“, потвърди и Себахтин Исмаил. По думите му обаче това ще се наложи не само заради тол сумите. „Браншът изпитва остра нужда от кадри. Добрите и отговорни шофьори вече се броят на пръсти. Заради това сме принудени да вдигаме непрекъснато заплатите и вече гоним възнагражденията в Германия. Освен, че ще сме принудени да плащаме безумни тол такси, принудени сме и да сменяме техниката с Евро 6, да се борим сами с нелегалния превоз, заради който генерираме ежедневни загуби. Няма отникъде глътка въздух за бизнеса.“, коментира превозваческият бос. Себахтин Исмаил призна, че заради големите разходи напоследък и ниските приходи вече е спрял някои от линиите навън, има ограничени и вътрешни линии. Според него удачно е България да вземе примера на Унгария-бивша соц.държава, членка на ЕС, за уредбата по отношение на тол таксите. „В Унгария камионите са с тол такси, а автобусите-с винетки. Това е по-приемлив вариант за нас, ако целта, разбира се, не са фалити в бранша. В противен случай скоро време превозвачите ще започнат да изчезват и общините ще се чудят откъде да намерят превози за линиите си.“

По данни на Сдружението на автобусните превозвачи повече от 168 населени места са без транспорт, а прогнозата е, че броят им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

Преговорите между бизнеса и правителството за тол таксите тепърва предстоят. Очакванията са с въвеждането им да се увеличат цените и на доста стоки и услуги.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    То
    Тодоров
    30 -1
    15:31, 3 апр 2019
    Колко "сбъркана" е една държава - може, да се разбере по съотношението брой на чиновниците към общото количество работещи! България е една много, много "сбъркана" държава на изградения бюрократичен партийно-номенклатурен социалистически капитализъм. Резултата ………"малко доволни" и "много недоволни - с безгранично търпение и липса на воля за промяна".
    • Ке
      Кенанския Маймун
      10 -2
      20:58, 3 апр 2019
      Ню Йорк Сити - над 10 милиона - общо 45 000 полицаи и униформени
      ....
      Мутристана 6 , 5 милиона - 65 000 мильоционери :))
  • 2
    Ер
    Еро
    27 -5
    15:49, 3 апр 2019
    Като не му отърва да затваря фирмата и да отива на борсата!
  • 3
    Пъ
    Пътник
    27 -4
    17:10, 3 апр 2019
    Ами като вдигни билетчето,ще пътувам с колата си,тя е на газ,няма да се занимавам с неочтиви шофьори на фирма АрдаТур,не съм зависим от тях!
    Сега до София билета е 20-21 лева с 20% увеличение става 25-26 лева грубо казано,така,че да си купува рейсове с колани,със технически изправни МПС-та ,защото рейсовете на АрдаТур возещи Хасково-Димитровград са НЕ ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНИ!
  • 4
    Ха
    Хахаха
    17 -3
    20:23, 3 апр 2019
    И без това са мизерни автобусите им
  • 5
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -1
    20:54, 3 апр 2019
    "Бахти простите селяни - да пътуват с автобус"
    помисли си Дон Боци Маймуната и се оригна на суджук :))
    ...
    Ако не беше Борчето Министър- Председател , щеше да е смешно ... а така си е жив **** с гяурите :))
    ...
  • 6
    Ба
    Бай Нури
    14 -3
    08:51, 4 апр 2019
    Сиби стига ревахте като девици за уй! Не се наядохте на пари, все нещо ви е криво, ибах тоя БГ бизнес дето за нищо не става, а вие си возите задниците в С-класи и все ревете, аз пък ще ти кажа , че в Германия е рядко да се вижда под път и над път С-класа, БМВ -7 серия и Ауди а8, а в Хасково бол, това от къде идва а? А специално за автобусите, дали е нормално цената на билет за 1 персон Хасково - София да излиза , колкото бензина или дизела на лека кола до там и обратно? Това го няма никъде в света, на този стандарт на живот да е такава цената! И куп други неща има.....ама няма смисъл да ги коментираме, всичко е ясно за така нареченият БГ бизнес! И естествено, че автобусите трябва да плащат повече, всеки божи ден мачкат асфалта на магистралата, ми това без пари ли да е ? После и пътищата ви били лоши, ми то няма огода, все лошо всичкото!
  • 7
    Nu
    Nuray
    3 0
    16:43, 4 апр 2019
    800 лв европейска заплата ли е,оу?
Последни новини