От х:

Днес в x:

Шест общини от хасковска област с нарушения в наредбите за зелените площи

Димитровград, Харманли, Свиленград, Минерални бани, Симеоновград и Тополовград са сред общините с нарушения в наредбите за застрояване и опазване на озеленените площи на териториите си, засечени при проверката на Върховната административна прокуратура. Общо 157 са местните наредби, в които има разрез със закона.

Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат възможност в зелените площи на обществените паркове и градини да има заведения или други покрити обекти, а това е в противоречие със Закона за устройство на територията, обобщава проверката на ВАП.

Нарушения са засечени и  за разрешената площ на преместваемите обекти, които според ЗУТ могат да заемат до 10 % от площта на имота, но в общинските наредби заложеното съотношение е различно.

Проверката на общинските наредби е намерила и регламентирани административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, които не са съобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, а също така и със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи. При някои от случаите общинските санкции са в разрез със Закона за а ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знац.

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона се казва, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса. От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Като нередност в някои от подзаконовите общински актове са фиксирани възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи, което е незаконосъобразно. А това е така, защото по силата на ЗУТ не може да се променя предназначението на вече съществуващите озеленени площи, освен в редки случаи -при частни имоти за изграждане на техническа инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната на страната.

"В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона", казват от ВАП.

За образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища, проверката на Върховната административна прокуратура продължава.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    хасково , хасково
    9 0
    15:26, 1 апр 2019
    забравили са да кажат за хасково има паркове в който преместваемите обекти заемат над 60 % от територията на зелената плащ , но в наредбата няма нарушения . Това е нещо , което следва да се провери със снимки .
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    2 -2
    22:12, 1 апр 2019
    Абе "Еколозите" дето копат златото под Аида избиха всичката екология ,
    вий за Панаирджиите се оплаквате
    ....
    Даее тия Герберастки циркаджии :))

Още новини

Последни новини