От х:

Днес в x:

Златни медали за ученици от Царската гимназия за стилни мебели и дърворезба

    Отборът от хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" се представи на високо ниво на Националното състезание "Стилни мебели и дърворезба". Тимът бе съставен от трима възпитаници на школото от 12 клас от специалност "Мебелно производство". Това са Джансу Юсеин, Ростислава Стоянова и Хубен Колев. Те са изработили комплект мебели, включващ етажерка, две ниски маси и стол, като всички са със сходен дизайн и декоративен ефект. Мебелите от масивна букова дървесина и имитират естествена гнилота, което се прави чрез контролирано изгаряне. За изработката на мебелите хасковският тим с ръководител Тихомир Жеков е класиран на второ място от общо 9 отбора от страната. За презентирането на мебелите си учениците от Хасково спечелиха златни медали.

    Състезанието за мебели е от националния календар на Министерството на образованието и науката. Проведе се за 11-та поредна година. Тази година събитието бе част от Международното изложение "Техномебел" и "Светът на мебелите в София". Тримата ученици получиха награди от Министерството на образованието и от фирми, участващи в изложението, обясни зам.-директорката на хасковското училище Диана Димитрова.

    Директорката на ПГДС "Цар Иван Асен II" Маргарита Топалова заяви, че тримата ученици са се подготвяли дълго за участието си в състезанието, на което са се представили достойно. Тя поясни, че тази година с постановление на Министерския съвет са отпуснати 6800 лева за стипендии за ученици от хасковското школо, обучаващи се през 2018/2019 година в специалност "Мебелно производство". "Това е една сериозна стъпка за засилване на интереса към тази професия", коментира Топалова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ko
      Koлю
      16 -4
      15:26, 1 апр 2019
      Добре, че има сръчни учители да им правят мебелите с които се явяват на състезанието, иначе ще видят награда през крив макарон.
    • 2
      Бо
      борката кереза -енженер
      12 0
      16:30, 1 апр 2019
      А като завършат дали ще станат мвебели5сти Едва ли Сигурно ще хукнат към Европата
    • 3
      Ус
      Успешен случай
      7 -4
      17:52, 1 апр 2019
      Личи си, че им преподават дърводелци.. всичко е толкова дървено
    • 4
      De
      Deniss
      4 0
      08:17, 2 апр 2019
      Браво на децата! Вместо да се занимават с глупости, хубави неща творят!

    Още новини

    Последни новини