От х:

Днес в x:

Смъртоносната власт в България – дори оградите убиват

Това е историята на една предизвестена смърт - опасната казармена ограда на ул. „Ком“ в Хасково взе жертва. Под напора на силния вятър в петък привечер наклоненият от години зид най-после се катурна и затрупа мъж на средна възраст, който издъхна на място. Към този момент самоличността му все още не е установена.  Едно хасковско семейство бе почернено в навечерието на Великден.

Защо тази трагедия бе предизвестена? От години, дори от десетилетия се подават сигнали за опасната ограда. Преди години там също имаше подобен инцидент. Медиите в Хасково са писали многократно, темата по едно време дори се превърна в банална. И са получавали многократно отговор от общината – имотът е на военното министерство, изпратили сме им писмо.

Любимият похват на чиновника – вместо да свърши работа, сяда и пише докладна записка. Всеобщото безхаберие и безотговорност в България вече превръща властта в престъпна група, която дори не е организирана.

Сега, подобно на историята след наводнението в Бисер, ще започнат взаимни обяснения и обвинения, увъртания и словоблудство. Общината ще твърди: Подавали сме многократно сигнали, военните ще увъртат, че са чакали не знам си какво. За едни нищо и никакви няколко лева, с които са можели отдавна да съборят оградата, и без това тя нищо не пази.

Сигурно са пестили за Ф-16. Всъщност вече се питам за какво им е на нашата армия Ф-16, след като разполага с толкова запустели и смъртоносни казарми? Просто примамва врага в някоя от тях и после само брои жертвите.

А общината да не се оправдава. При строеж, опасен за хората, просто го събаря и после представя сметката на собственика. И дори да се съдят, ще се съдят за пари, а не за живот. Съзнавам колко наивно звучи – в България животът е толкова евтин, той е на безценица.

Но колкото и наивно да звучи, ми се иска да видя арестуван  министърът на отбраната – той е длъжен да организира ведомството си така, че всеки да си върши работата. А не с десетилетия да мести папки от бюро на бюро, и то за един килнат дувар. Иска ми се да видя и кмета с белезници – той също е отговорен за нелепата смърт под рухналия зид. Подчинените му е трябвало не да пишат писма, а да повикат багера на Екопрогрес. Или поне да оградят този участък от тротоара и да го направят недостъпен.

Крайно време е властимащите да престанат да хвърлят прах в очите на властнямащите с глупостта, наречена „политическа отговорност“. Политическа отговорност се носи за политически действия. За далавери с апартаменти и имоти, още повече за причинена смърт, се носи наказателна.

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

  • 1
    Др
    дребнав
    46 -7
    10:41, 20 апр 2019
    Властимащите ние си ги избираме. Но от година на година материала става все по-калпав и все по-трудно се намират хора, които да работят за народа си. И ще ни става все по-трудно да оцеляваме в родината си. Кадърните и честни хора бягат в чужбина, където оценяват качествата им и заплащането им е според работата , а не според връзките им. Блатото в България е вече толкова голямо и дълбоко, че който и да дойде на власт, трудно ще ни изкара от него. Натискат масово народа с ниски заплати, високи данъци и непрекъснати промени в законите, за да мисли народа как да оцелее до другия месец, а не как вдигне глава и да почне да разсъждава. И това масово '' убийство'' на кадърните и иначемислещите ще продължи докато и последния не напусне страната. Тогава ще си седят тук онези от парламента и гладната тумба дето си отглеждат от 20 години насам, та дано да се самоизядат един друг. Жалко да загиналия човек и за всички невинни жертви на българската бюрокрация.
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      10 -23
      20:48, 20 апр 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ст
      Стенли
      33 -5
      21:43, 20 апр 2019
      От далече миришеш на гербери. Викаш ваща баба яга ако беше президент щеше да поеме няква отговорност? Окрадахте милиони с разни програмки, санирания, магистрали и какво ли не. Лешояди. Само искам да кажа, че и БСП И ДПС и всички сте такива. Чакате само да докопате кокала и да си раздавате апартаментчета и къщички. Но незабравяйте, че онзи горе гледа. И когато ви го върне със ДДС-то не се изненадвайте.
    • До
      До BG
      17 -3
      17:50, 21 апр 2019
      Какво общо има президента с тая стена бе ********* герберски. Каракачанов е виновен и особенно като казва за починалия човек, цитирам ,,Ам мал шанс". Министерството на отбраната ,НЕ ПРЕЗИДЕНСТВОТО ТИ ТЪПО МАЛОУМНО КАУНСКО ИЗЧАДИЕ
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      2 -6
      15:20, 22 апр 2019
      Пич ти верно не можеш да спиш от омраза към запада... Виж коментара
  • 2
    22
    22
    23 -2
    10:45, 20 апр 2019
    Сега трябва да съборят цялата ограда по дължина, преди да е станал и друг инцидент! Дано "смъртоносните" управници се активат по-бързо!
  • 3
    Ла
    Лаурел и Харди
    43 -11
    10:57, 20 апр 2019
    Браво Кръшков, този път надмина себе си. Пиши винаги така смело и откровено. Наистина кога най-после ще видим един кмет с белезници? НАРОД ЗАСПАЛ СЪБУДИ СЕ!
    • Me
      ME
      8 -1
      14:04, 21 апр 2019
      Трябва да се събуди гражданина 🇧🇬, че той е един от малцината от нашия народ дето не виждат гредата в окото на българина.
      Добре си пише Кръшков, но не трябва писанието му да се че, както дявола чете евангелието.
  • 4
    Па
    Паметлив
    30 -25
    11:10, 20 апр 2019
    Не става така!
    Когато кмета Георги Иванов извика багерите и събори стария затвор, в старите казарми, опасна за живота сграда, бивша вече собственост на военните, предадена на общината ... тогава същите журналя, подкокоросвани от лакомите за неговия стол, виехте от задоволство, че най-после ще има повод на един истински държавник, като Георги Иванов, трябва " да му го начукат" законово! Кръшков, ти снимаше от от блока на "ДУнава" работата на тези багери. Същите се кефехте, когато се заведе дело срещу него - да, по измислено обвинение за нарушаване на Закона за културното наследство, но реално за разчистване на съборенита, която не беше изхвърлена от неактуализирания от десетилетия списък на недвижимите КИЦ от Хасковоско, когато го осъдиха на първа инстанция, когато го влачеха по съдилища, когато постановиха затвор за него, забрана за участие във властта ... и т.н и т.н.
    Георги беше за вас лакомия, ненаситния, корумпирания ... защото искаше казармите за града, защото искаше дълговете на военните да се прихванат с имотите в Кенана, защото искаше автогара на "Дунав" и "В.Левски".
    Вие ръкопляскахте, когато дрийм тиймът на Делян Добрев разтягаше локуми, как дакарали 100 милиона инвестиции в Хасково, а всъщност това беше оценката на казармените терени, които "щедрата" държава "дари" на общината - имоти, които изначално са общински и това се знае, от знаещите и грамотните.
    Знаеше се и от екипа на Г. Иванов - бяха готови за дела срещу военните, с документи, с доказателства за неоспоримата собственост на имотите, за даренията на нашите предци-управленци, които бяха дарявали с условие, винаги: има военни в града - имат казарми на наша земя, няма военни - общината си получава земята!
    Беливанов за тъп ли го имате, че му вменявате отговорност сега за казарми, които не са общински имот?
    Той да събаря днес! Вие да се кефите утре, когато го опандизят! Плачете сега, лицемери, за човека, който не е жертва на тухлите от стената на военните, а е жертва на интригантите в този град и тази държава!!! Некъдърниците, които се стремят към власт, не да работят, а за да крадат! Уплашихте се, че Георги, ще отнесе нещо със себе си. И го спряхте. Дадохте власт на хора, които нямат око и душа за стойностното и извечното. Това не е защита на Георги, той си беше кусурлия, но градеше, даже и да събаряше. Но както казват южните ни съседи: Българите имат много акъл, ама идва после! Айде със здраве!
    • Br
      BROODY
      37 -15
      11:28, 20 апр 2019
      Примера ти е е просто глупав. Сравняваш тухлена ограда с историческа сграда. И аз имам пример за един кмет, дето изора дървета които имали слаба кореннова система, за да сложи дървета с още по слаба. Твоя идол беше алчен. Така, че изобщо не ми ги хвали. Лицемер си ти колега. Ако не знаеш тази ограда беше и при стария кмет. Що не бутна нея, а бутна там където можеше да строй собствени сгради? Манипулатор.
    • Ощ
      Още по-паметлив
      20 -10
      15:25, 20 апр 2019
      BROODY, оправданието ти е глупавото нещо в тази дискусия.
      Кое му беше историческото на стария затвор?
      Това, че послужи за осъждането на бившия кмет, нали?
      Една сграда на ул. "Дунав", която е вписана в списък през 1970 г., и който не е актуализиран от тогава?
      Знаеш ли, че в същия брой 36 на Държавен вестник от 1970 г., заедно със затвора са вписани и обявени за исторически паметници с местно значение и къщите на Иван Араклиев и на баба Ванка(майката на Гочо Грозев - за по-младите уточнявам), къщата на Трайко Христов и лобното му място(в казармите на 10 п.п.), лобните места на Димитър Захариев, на Добри Пипов, на Тенчо Хубенов и Димитър Канев, на земеделците в м. Лагера(пак в казармите на полка). И не са отписани до сега. Нещо някой да е направил за тях? Колко кооперации има застроени върху къщи-паметници от същите времена, но някой да е потърсил отговорност?
      Да се върнем на затвора - незаконно построен, заедно с полковия лазарет, върху заграбена общинска земя. Установено преди повече от век, доказано тогава и протоколирано от общинския съвет на града. Да си потърси Георги Иванов документи за тази история - ще ги намери, той знае къде, може да ги ползва пред следващата инстанция.
      Всички нормални хасковлии знаят, че това беше една уйдурма, комплот и мазхар срещу бившия кмет, защото малките, гладни и неграмотни мишки нямаха сурат и хал да се сборят с големия и опитен стар котарак.
      За дърветата - в цял свят(нормален свят) старите опасни дървета на обществени места се сменят. Но го правят бързо и акуратно, не правят бойно поле в центъра на града, със седмици не ровят, кълцат, копат и т.н. Просто сменят и не се обясняват.
      Какво ли да ти обяснявам, то хората ти са го писали вече - Колелото на историята се върти ...
  • 5
    Ма
    Мак Сенет
    19 -3
    11:12, 20 апр 2019
    Всеки народ си заслужава съдбата и управниците които сам си избира.
  • 6
    Па
    Паметлив
    9 -8
    11:38, 20 апр 2019
    BrOODY! Свободен се да мислиш и да ме наричаш както желаеш. Изказваш се неподготвен! Но .. простено да ти е, толкова си знаеш и можеш! Има неща които не зависят нито от теб, нито от мен - нарича се колело на историята. Каквото трябва да изплува, то изплува. Първо изплуват л...ната, после се появява меда. И истината!
    • Br
      BROODY
      9 -7
      15:21, 20 апр 2019
      Правилно говориш. От изброения ти ред на изплуването, разбирам че ти вече съхнеш на припек.
    • Па
      Паметлив
      6 -5
      15:42, 20 апр 2019
      И да се опитваш да си язвителен приятелю Broody, не върви. Когато на хора като теб им липсват аргументи, почват с обидите. Ако имаше капка самоуважение, щеше да си спестиш коментара. Но от къде да знаеш това. Каквото вътре, такова и вън!
  • 7
    До
    До паметлив
    19 -7
    17:07, 20 апр 2019
    Абе тъпанар ти тоя ****** узунджовския го изкара света вода ненапита. Сигурно бая си захлебвал при него и сега ти е трудничко.Ами такава колелото се върти.А за другия ****** дето си отиде Бог да го прости някому к...А не търси там и да вади тухли от оградата.Не чети само Хасково нет ами и нещо друго.За последно лежал 18 г в кауша и изчезнал преди 2-3 месеца.И спри да се излагаш като защитаваш Узунджово ца щото никак х.Й не ставаше от него.
    • Па
      Паметлив
      7 -8
      18:48, 20 апр 2019
      Явно персоналната ти врачка е умряла - ще ти се да е така, ама не си познал. То всеки през неговата си душица гледа. Склонният да захлебва, все захлебили му се виждат. Как да е като огледалата му за странично виждане са счупени. Стой си в черното и бялото! Те такива ги ползват лесно за мюрета всякакви власти.
  • 8
    Вм
    ВМРО
    14 -2
    20:34, 20 апр 2019
    Не мога да се сдържа....
    Вчера загина невинен човек от паднала ограда на военно поделение...Под ръководството на Каракачанов!
    Завчера бе осъден втори общински съветник от ВМРО в Силистра за криминално престъпление....И отстранен от общинския съвет в града!
    2 милиарда прахосани за безполезни самолети абсолютна подигравка..Щели да ни ги доставят, ама друг път.....и без въоръжение....Да си фъркаме напред назад и плашим гаргите!
    Шефа на агенцията на българите в чужбина, лична кандидатура на шефа на ВМРО е обвиняем за продажба на хиляди български паспорти...
    Вицепремиера тумбак, е отговорен за купуването на хиляди цигански гласове, дето сега се изкарва борец, срещу тях моля ви се..
    Джамбазки НЕ подкрепи в Европарламента отхвърлянето на Истанбулската конвенция! Джендър та дрънка, откъдето и да го погледнеш...
    И тия качват рейтинг? На база на какво?
    МВРО шефовете трябва да бъдат съдени и вкарани в затворите, а не възнаграждавани с власт!
  • 9
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    6 -5
    18:04, 21 апр 2019
    Цвета Караянчева в парламента крякаше за Делянча Добрев ----Ние си не даваме Делянча Ние си не даваме Делянча Сега ние викаме -- Ние си не даваме Бойката и Цецо Ние си не даваме Бойката и Цецо
  • 10
    🇧🇬
    🇧🇬
    1 -7
    15:12, 22 апр 2019
    До по-горния.....: Пич ти верно не можеш да спиш... Виж коментара
  • 11
    🇧🇬
    🇧🇬
    1 0
    15:15, 22 апр 2019
    Имам впредвид До BG
  • 12
    Гл
    гледай си работата
    8 -1
    07:12, 23 апр 2019

    Стария кмет та стария кмет ...едно ще ви кажа - голям крадец беше старият кмет!Толкова голям крадец беше че не трябваше да го съдят за затвора ами за поне 30 незаконни присвоявания.Добре че се повдигна въпросът за затвора че поне за нещо да го осъдят.Малко му е на тоя изрод.Не бива 16 години някой да е кмет защото после половината му кражби вече са минали давност и закона не го гони.Той крал та крал, лъгал та лъгал, сменял документи, мамил по всякакъв начин за да присвоява и накрая - имало давност!И къде е справедливоста за този крадец питам аз?Така че ще трябва да го съдят за затвора до дупка, ще трябва да му излезе присъдата преди да се е кандидатирал отново за следващите избори изрода му с изрод!

  • 13
    Па
    Павлов
    7 -1
    11:17, 23 апр 2019
    Ха сега да ви кажа нещо: Когато изкореняваха дърветата със "слаба" коренова система, се наложи да използват къртачка на асфалт за да разбият "слабата" коренова система. Бях там и видях!
  • 14
    Бо
    Борис Павлов
    2 -1
    18:54, 27 апр 2019
    АЛоооооо ЗНАМЕНОСЕЦА стига си плюл президента ти на кутрето не можеш да стъпиш заедно с твоите пожарникар физкултурник и остальная сво---- Какво искаш преврат ли да направи той не е такъв глупак От всички коментари ти си единственото гербаджийче дето лае като бясно куче
  • 15
    Bi
    big sister
    1 0
    20:08, 27 апр 2019
    Чета коментарите и се чудя - що за господ-бог трябва да е този кмет, който ще обикаля денонощно града и ще знае за всяка сграда, ограда, храстче и тутакси ще решава всеки проблем с пари от джоба си?
    А заклетия апологет на бившия кмет бих попитала: г-н Паметлив, щом е бил толкова голяма работа Г.Иванов, защо в града ни има толкова много проблеми? Всички знаем за ужасяващото състояние на ВиК мрежата, за жилищните комплекси превърнали се в гета и т.н. Какво е правил 4 мандата? Плочките, дето нареди в центъра вече се скапаха, а за отводняването му да не говорим. Монумента, с който се беше закичил, се е разпаднал от качественото му изпълнение и не спира да се ремонтира.
    Огледайте се! Орфей и Бадема се преобразяват, читалището и музея най–после дочакаха ремонти. Беливанов е първият кмет, който отдели средства за рехабилитация на паметници.
    Пристрастието е лош съветник и още по–лош съдия, както знаем. Затова, по–кротко и с повече РАЗУМ, а не ЕМОЦИИ !!!
  • 16
    До
    До горния
    1 0
    20:57, 27 апр 2019
    Вземи стария кмет и удари с него сегашния, за предходните "она гюре" както казват комшиите от югоизток - демек същата работа. Хасково никога не е имало свестен кмет. Но това е резултат на "свободните, честни и демократични" избори. ВСЕКИ ГРАД СИ ЗАСЛУЖАВА КМЕТА КОЙТО СИ ИЗБИРА.
Последни новини