От х:

Днес в x:

Парламентът върна старите прагове за преференции

Депутатите приеха на второ гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. По този начин парламентът върна стария праг на преференциите - 7 % ще бъде прагът на преференциите за местни и парламентарни избори и 5% за евроизборите.

Припомняме, текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, внесен от ПГ на ГЕРБ. Връщането на стария праг на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов след бурната негативна реакция както сред политически партии, така и сред обществото. Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. Макар и официално отречено, повишаването на прага за преференциите беше прокарано по настояване на ДПС, но подкрепено и от депутати на ГЕРБ, които в последствие върнаха крачка назад законодателната инциатива.

Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната.

Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота. Депутатите отхвърлиха предложението между двете четения на промените в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%. Народното събрание отхвърли предложенията на ДПС да отпадне принципът за уседналост.

В пленарна зала се проведе и дебат, а след това депутатите отхвърлиха за пореден път искането на ДПС да се разреши воденето на предизборна агитация на различен от официалния български език.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини