От х:

Днес в x:

0 °C

Живеем в „галактическия зоопарк“ на извънземните?

Вероятно все още не сме намерили доказателства за извънземен живот, но това не означава, че той не ни е намерил.

Това предполагат група учени, които се събраха тази седмица в Париж, за да обсъдят защо, въпреки десетилетия търсене и високата вероятност да съществува живот извън нашата планета, все още не можем да осъществим контакт.

Едно от вероятните обяснения, макар и нестандартно, бе изнесено от изследователи на международната среща METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence). Те предполагат, че извънземните ни държат в нещо като „галактически зоопарк“, просто да ни наблюдават, без да се разкриват, за да предотвратят културния шок на земните жители.

Еднодневният семинар, събрал учени от всякакви дисциплини в научния музеен център Cité des Sciences et de l’Industriem, се организира от METI и се провежда всяка година в Париж, съобщава Forbes.

И всяка година се обсъжда един въпрос от 1950 г., сега известен като парадоксът на Ферми: "Къде са всички?"

Сега някои изследователи предполагат, че извънземните са били там през цялото време, без ние да знаем.

"Изглежда вероятно извънземните да ни налагат "галактическа карантина", защото осъзнават, че би било разрушително за нашата култура да научим за тях", заяви съпредседателят Жан-Пиер Роспарс (Jean-Pierre Rospars), почетен директор по изследванията в Националния институт по агрономия. 

„Когнитивната еволюция на Земята показва случайни характеристики, но същевременно следва предсказуеми пътища".

„Можем да очакваме повтарящата се, независима поява на интелигентни видове във Вселената и  да видим повече или по-малко подобни форми на интелигентност навсякъде при благоприятни условия".

„Няма причина да смятаме, че хората са достигнали възможно най-високото когнитивно ниво. По-високи нива могат да се развият на Земята в бъдеще и вече да са достигнати другаде".

За да прекъснем мълчанието, може да се наложи да бъдем по-директни в нашия подход, казват изследователите.

Дъглас Вакоч (Douglas Vakoch), президент на METI, оприличава ситуацията на зебра в зоологическа градина, която внезапно се обръща да ви погледне в очите и изчатква прости числа с копита.

Такова крайно и неочаквано поведение със сигурност би предизвикало реакция от наблюдателя.

„Може би извънземните наблюдават хората на Земята, както ние наблюдаваме животни в зоологическата градина”, коментира Вакоч, предава Forbes. „Как можем да накараме галактическите пазачи да се разкрият?”

За хората, използващи научния метод, тaкава подсказка би могла да бъде изпращането на радиосигнал към близки звезди.

Това бе направено многократно в началото на 70-те години, когато учените за първи път преднамерено излъчваха съобщения в космоса с радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико. Но, изглежда, че ще трябва да продължим с опитите.

Парадоксът на Ферми

Ядреният физик Енрико Ферми е известен с това, че обича да поставя въпроси, които предизвикват размисъл. През 1950 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос, след обсъждане на НЛО по време на обяд, Ферми пита: "Къде са всички?"

Той изчислява, че в галактиката има около 300 милиарда звезди, много от тях милиарди години по-стари от Слънцето, а голям процент от тях вероятно ще имат потенциално обитаеми планети. Дори ако се е развил интелигентен живот на много малък процент от тези планети, тогава в галактиката трябва да има няколко интелигентни цивилизации. В зависимост от предположенията се очаква да са от десетки до десетки хиляди цивилизации.

За една цивилизация, владееща технологиите за космически пътешествия, ще са нужни между 5 и 50 милиона години, за да колонизира галактиката Млечен път. Тъй като това трябва да се е случило няколко пъти в историята на нашата галактика, човек би трябвало да се запита къде са доказателствата за тези цивилизации? Това несъответствие между очакването, че трябва да има доказателства за чужди цивилизации или посещения, и презумпцията, че не са наблюдавани посещения, се нарича "Парадокс на Ферми".

Карл Сейгън обобщава ситуацията, като казва, че "извънредните твърдения изискват извънредни доказателства". Проблемът е, че няма нито една добре документирана среща с НЛО, която да се квалифицира като доказателство. 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини