От х:

Днес в x:

Без помощи за година, ако детето направи 5 неизвинени отсъствия

Изображение 1 от 6

    Предложената мярка за спиране на социалните помощи за неизвинени отсъствия на децата в училище няма да направи бедните по-бедни. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева в "Тази сутрин".

    Според предложението помощите ще се спират за цяла година. От Асоциацията на родителите обаче смятат, че със санкции няма как да се върнат децата на училище, а че трябва работа със самите семейства.

    Според Цвета Бресничка спирането на помощи ще доведе до още по-голям риск децата да не отидат в клас.

    Зам.-министърът на образованието обясни, че тази мярка е само една в пакета от мерки, в който превес имат подкрепящите.

    Над 300 милиона ще бъдат вложени в мерки за работа с родителите, добави Сачева.

    Директорка на училище в Неофит Рилски в Самоков пък не само е съгласна с мярката, но има и още по-строго предложение:

    „Аз приветствам едно такова решение, защото ако за 1 месец се спрат детските, децата не се впечатляват, нито родителите. Аз дори имам друго предложение като директор – тъй като има родители, които трябва да бъдат санкционирани – когато детето направи повече от 20 – да се направят не само детските, но и социалните помощи на родителите. Тогава мисля, че някои родители ще разберат, че има закони в държавата, които са за всички, и трябва да се спазват”.

    Сачева обясни и защо досега мярката не е работила и има даже увеличение на спрените помощи на семейства.

    „Мярката досега не е работила, защото помощи за деца се спират , но след месец могат да се компенсират със социалните помощи на едно семейство . Т.е.  ако едно дете е получавало 145 лв. помощи и му се спрат, стават 99 лева, но на следващия получава 190 - само след месец идва тази компенсация. Това е така, защото всяко семейство не взима само едни помощи”, каза зам.-министърът.

    Тя открои и че в село Камено поле са спрени две ТЕЛК решения на деца, които са взимали по 930 лева за това, че са глухонеми, а се оказало, че не са. В училището в селото от 37 деца 20 са с ТЕЛК и се проверяват. 

    Източник: http://btvnovinite.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини