От х:

Днес в x:

Ще изчисляват пенсиите и по двете формули

За 60% от бъдещите пенсионери изчисленията по новата формула ще са благоприятни. Това обяви на брифинг след срещата при премиера социалният министър Бисер Петков.

Министър-председателят Бойко Борисов свика на спешен разговор синдикатите, ресорните министри и надзорниците на НОИ по темата за новия начин за изчисляване на пенсиите.

Бисер Петков обяви още, че предстоят  разговори, за това как ще се реши случаят.

„Общото желание е да няма негативен ефект върху бъдещите пенсионери“, каза той и посочи, че премиерът е дал да се разбере, че не трябва да се допуска ощетяване на никой.

Ася Гонева, член на Надзорния съвет на НОИ от КНСБ припомни, че промените, които са на дневен ред днес, не са дошли нито случайно, нито са плод единствено и само на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година. „От доста години към последните поне 4-5-ма министри на труда работи Консултативен съвет по пенсионната реформа, който обсъжда случващото се в системата и търси решения, с които все по-благоприятно да бъдат третирани коректните работодатели и техните работници, които плащат коректно върху истинските си осигурително доходи, за да формират своя индивидуален пенсионен коефициент.“

Тя посочи, че е разочарована за некоректната интерпретацията на данните, качени на платформата на НОИ и припомни, че са симулация, макар на базата на конкретни действително данни. „Говорим за очаквания как би могло да се отрази новата формула за отпускане на пенсията при елиминиране на тези години /б.р. от 1997-1999 г/, които могат да бъдат манипулирани и да създават нова трудова кариера на недобросъвестни лица и недобросъвестни бизнесмени, печеливши от това, и да елиминират една конюктура, когато в годините от 1997 до 1999 -та някои за няколко месеца е имал огромен доход , а от първи януари 200 година е слязъл да плаща върху минималния си осигурителен доход.“

Гонева посочи, че за тези 30 % от бъдещите пенсионери, за които се говори, че би могло да се получи намаление на индивидуалния пенсионен коефициент, не на пенсията, разликата би могло да бъде елиминирана всъщност от средния осигурителен доход, който нараства ежегодно в пенсионната системата. „Именно този доход стои във формулата за определяне на пенсията. И ако допуснем, че моят коефициент би бил намален с няколко процентни пункта, то само от нарастването от средния осигурителен доход в системата това би могло да бъде не само елиминирано, но и да получа по -висока пенсия, отколкото, ако приложим старата формула.“, даде пример надзорничката в НОИ.

Тя посочи, че премиерът Борисов е възложил на НОИ, на министър Петков и на организациите, представени в Надзорния съвет на НОИ, да се обсъди още един път възможност, която да бъдат предложена на правителството за корекция в закона и по която да се изчислява на базата на сега действащия нормативен текст, като се взима предвид и годините от 1997-1999 г. включително. Това обаче ще става само на база на данните от персоналния регистър, т.е. на доказаното , че е принос на съответния осигурен работещ. 

„Какъвто и да е резултатът от смятането по двата начина, загуба в пъти на размера на пенсията не може да се получи и тук аз залагам главата си пред вас“, посочи още Ася Гонева.

Средства за пенсии в НОИ има, стана ясно от думите на шефа на осигурителния институт Ивайло Иванов. Той посочи, че институтът има достатъчно средства за пенсии. „В НОИ бюджетът е 11 милиарда и 700 милиона лв., 10 милиарда от тях са за фонд пенсии, така че средства за пенсии има  достатъчно.“, посочи Иванов. Той заяви, че НОИ е готов да изчислява пенсиите и по двете формули, за да няма ощетени пенсионери. Ще се търси и компенсаторен механизъм, за да няма ощетени. Това обаче ще наложи законодателни промени.

„Човекът, който работи и не е доволен от заплатата си, може да си търси друга работа, има алтернативи. Но при голяма част от пенсионерите ситуацията е друга-пенсията е единственият източник на доходи, затова когато излезе информация за намаляването е ясно, че ще се създаде смут и тревога. Но всички спекулации за намаляване на пенсиите са неверни.“, посочи вице-премиерът Томислав Дончев.

Той увери, че кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите на хората. И увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер.

Томислав Дончев съобщи още, че кабинета се надява да осигури над 53 милиона лева за великденски добавки.  Дончев се надява решението да бъде взето още тази сряда от Министерски съвет.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    3 0
    19:38, 19 мар 2019
    А този господин,който обикаляше студиата да се жалва, че пенсията му драстично пада, много съобразително пропусна да каже, че след като три години се е осигурявал на висок доход, после се е писал земеделски производител , осигурявал се е на символична сума , което му е формирало коефициент 0,4. От тарикатлък му пада пенсията, аман от хитреци.Някой ще попита ли земеделските производители , които се осигуряват на 350 лева, при среден осигурителен доход 860 лв , откъде накъде ще вземат 207 лева, след като с осигуровките си те си осигуряват 140-150 лева пенсия.Не че може да се живее с толкова пари, но тези 60 лева отгоре не трябва да е във вид на пенсия , а като социална помощ.Колкото внесеш,толкова трябва да получиш като ПЕНСИЯ. Оттам нататък държавата да те подпомага , ако може и до 500 лева, но това да не е от НОИ.
Последни новини