От х:

Днес в x:

Безпомощни ли са учителите пред агресията на учениците?

Вчера осъмнахме с поредния потресаващ случай на агресия в българско училище. Този път в зрелищната схватка, последвала след яростен спор между две ученички, участва и учител.

Сцената се разиграва в коридора на ловешко училище, няколко дни след друг подобен случай на агресия, отново между момичета, но в центъра на Габрово.

Интересното, или по-точно плашещото и възмутителното в случаите, е фактът, че и двете грозни мелета стигат до нас посредством социалните мрежи. Това означава, че те са заснети от безучастно стоящи отстрани наблюдатели, които вместо да се намесят като доблестни миротворци, вадят телефоните си и... щракат сеира със самочувствието на велики глашатаи, барем го видят повечко хора.

Е, видяхме го. И сега, какво, да започнем да плюем по учителите ли?! Вместо да се намесят и да разтърват момичетата, присъстващите самодоволно снимат сцената, а ние цъкаме ли цъкаме с език пред скандалните кадри, възмущавайки се на бруталната намеса на един преподавател. Всъщност според думите му той е предприел въпросната ударна тактика, за да “спаси човешки живот“. Първоначално се опитал да разтърве момичетата, без да прилага агресия, но според разказа му едното толкова силно било вкопчило пръсти в косата на съперничката си, че това било на практика невъзможно. Усещането у възпитателя за безпомощност провокирало у него това поведение.

Дали учителят е действал правилно, или не, това ще реши следствието. Към момента той е задържан за 72 часа. Майката на пострадалото от юмруците на учителя момиче признава, че дъщеря ѝ има проблеми с характера и поведението си. Но не агресията е начинът, по който такива деца трябва да се възпитават, категорична е тя.

Майката на другото момиче обаче защитава учителя и смята, че той е постъпил по възможно най-адекватния начин, тъй като животът на детето ѝ е бил под заплаха.

Каквото и да го умуваме по случая за „въпросния пердах“ обаче, има едно негласно правило. Не се посяга на дете, независимо дали е свое, или чуждо, независимо дали е на улицата, в училище, или у дома. Насилието над деца, независимо какво е детето и какви са обстоятелствата, е абсолютно недопустимо!

Децата са като попивателна. Агресията над тях извиква агресия. Днес си ударил това дете, утре то ще удари теб или някого друг! Припомнете си принципа на махалото – колкото по-силно го запратиш срещу някого, със същата сила то ще се върне и стовари върху теб. Гневът ражда омраза. Омразата ражда страдание!

А насилието в училище зависи както от учениците, така и от учителите и отношението между учителите и учениците.

Също толкова значим е проблемът, че има деца свидетели, които не само няма да реагират, но и ще заснемат насилието, самозаблуждавайки се, че се превръща в герои, каквито дефакто не са! И ако говорим за някакви образователни и възпитателни стратегии, които да текат паралелно в училище и в семейството, то е именно в тази посока – да променим героя. А това зависи както от учителите, така и от нас, родителите!

Източник: woman.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Va
    Vasilev
    7 0
    17:14, 15 мар 2019
    Много хубаво си изяде боя поличката. Учителя е за награда! Ако иска другия път пак да се пробва да бие съученици, но се съмнявам. А тия приказки че дете не се удряло доведоха до сегашната свободия! Нека да играе дървен Господ, че да имат малко страх и уважение.
  • 2
    Ми
    Мина
    5 0
    17:38, 15 мар 2019
    Добре, да не се посяга на дете , макар да е агресивно.Но училището да има правото да го изключи ,ако поведението му е опасно за другите деца, без това да ощети бюджета му.Делегираните бюджети ,според които парите следват ученика, са в основата на проблема.
Последни новини