От х:

Днес в x:

Съдът забрани нелоялни практики на агенциите за имоти

Две съдебни решения забраняват неравноправни клаузи и нелоялни практики в работата на агенциите за недвижими имоти, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

ВАС и СГС потвърдиха решения на комисията по сигнали на клиенти на "Адрес" и "Хермес естейтс".

Тези практики се прилагат и от други агенции, които също следва да се съобразят с решенията на съда.

Неравноправните клаузи въвеждат необосновано високи или изобщо без основание неустойки за насрещната страна по един такъв договор, коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Например - предвижда се неустойка за клиента при просрочие на задължение по договора, а липсва аналогична такава за търговеца, когато той не изпълни свой ангажимент в срок.

Съдът се произнесе и срещу т.нар. арбитражни клаузи. Те изключват възможността даден спор да бъде решен от съда, а се препраща към определени арбитражни съдилища.

Комисион заради протокол

ВАС забранява и практиката агенцията да изисква заплащане на комисион на база протокол за оглед. "Според протокола, ако впоследствие си купите даден имот, без съдействието на тази агенция, ѝ дължите комисионна – нещо, което според мен е чисто плащане без основание”, коментира председателят на КЗП. 

Делото за тази клауза е заведено от КЗП срещу "Хермес Естейтс" ЕООД. Потребител се обръща към комисията, след като направил оглед на имот с брокер на "Хермес Естейтс" и подписал протокол за това. Там била и следната клауза:

 „...страните се съгласяват, че за извършеното посредничество при покупко-продажбата на подходящ имот, предложен от Посредника на Клиента, последният дължи и заплаща на Посредника комисионна в размер на 3% без ДДС - от продажната цената на имота предмет на сделката. Така определената комисионна се дължи и при придобиване на гореописания имот от роднини на клиента, или всякакви други свързани с него физически или юридически лица по смисъла на българското законодателство“.

В друга клауза на протокола било записано, че същата комисионна е "дължима само при закупуване от страна на Клиента или свързани с него физически или юридически лица на имот, предложен от Посредника“.

По-късно този имот е купен от партньорката, с която клиентът живее на семейни начала, чрез друг посредник. Клиентът е неприятно изненадан, когато научава, че му е заведено дело в Арбитражен съд -София с претенция за комисионната от "Хермес естейтс".

Съдът обаче приема, че клиентът не може чрез протокол да бъде обвързан със задължения, които следва да бъдат предмет на договор за посредничество. Така ВАС потвърждава решението на по-долната инстанция, че е недопустимо за "потребител, извършил и присъствал на оглед на недвижим имот, да възникне задължение за заплащане на възнаграждение на посредника в случаите, в които се закупува същия имот от трето лице."

Внимавайте с ексклузивните договори

Делото срещу "Адрес недвижими имоти" АД е по колективен иск заради общите условия в Ексклузивен договор за посредничество с купувач. С тези договори клиентът/продавачът се задължава да не използва друг посредник при покупка-продажба на имот. В общите условия на агенцията е записано, че ако клиентът се забави с част или с цялата комисионна, дължи допълнително 1% на ден от дължимата сума. Ако забавата продължи над месец или продавачът продаде имота без "Адрес", се дължи 5% неустойка от крайната цена. В друга клауза е предвидена 3% неустойка. СГС постановява тези условия да отпаднат от типовия договор. Отпада и точката, според която споровете с клиент се решават от Арбитражен съд София при Сдружение "Правна помощ и медиация".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини