От х:

Днес в x:

Посрещаме знамето на 10-ти Родопски полк в края на март

    Знамето на легендарния 10-ти Родопски полк ще бъде посрещнато в Хасково отново.
     
    Шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев съобщи за Haskovo.net, че светинята ще бъде показана на 26-ти март.
     
    В Регионалния исторически музей на Хасково ще бъде донесено  не първото оригинално знаме на полка, което е в много лошо състояние заради тежките битки, в които е участвало, а неговото копие. То е изработено през 30-те години на миналия век. И двете са част от колекцията на Военно историческия музей в София.
     
    Инициативата знамето на Родопчани да се върне поне за известно време в Хасково е на бивши военни по идея на инж. Станислав Видев. Акцията  ще се осъществи с подкрепата на Областната администрация на Хасково, уточни Пенко Добрев.
     
    Десети пехотен родопски полк е базиран в Хасково с указ №61 на княз Александър I Батенберг от 23 декември през 1885 година. Получава знамето на 10-та Севлиевска дружина, подарено ѝ от женско дружество „Искра“. През годините на съществуването му неколкократно е преформирован и е променяно името му.
     
    Първоначално съществува под наименованието 3-ти пехотен Шейновски полк. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 8-ма пловдивска резервна дружина, 6-а пловдивска резервна дружина и 4-та пещерска дружина от Източнорумелийската милиция.
     
    По време на Сръбско-българската война част хасковските дружини участват в сражението при Сливница на 7 ноември и в атаката и овладяването на Пирот. На 31 август 1886 г. заедно с останалите южнобългарски полкове, бойно знаме получава и 10-ти пехотен Родопски полк.
     
    През Балканската война участва в първия бой за овладяване на Курт-Кале, а след това в боевете при селата Булдур-кьой, Кадъкьой, Коюнлий и Юруш. Полкът е част от обсадата на източния сектор на Одринската крепост.
     
    Във Втората балканска война 10-ти пехотен Родопски полк участва в боевете срещу сърбите на река Брегалница на 16 юни 1913 година
     
    През март 1913 г. Родопци превземат форт „Айджиоглу“ и с това разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. Със завземането на калето се слага и край на освободителната Балканска война, върнала на България стотици отнети ѝ селища.
     
    В Първата световна война като част от Втора армия участва в Тимошката и Овчеполската настъпателни операции. 10-ти пехотен Родопски полк извършва историческия зимен преход през планината Люботрън от Качаник до Скопие.
     
    През Втората световна война част от войсковите съединения са в окупационния корпус в Беломорска тракия. Родопчани вземат участие в заключителният етап на войната.
     
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ща
      Щази
      11 -1
      17:11, 5 мар 2019
      Вземете да го пооправите тоя паметник!Малко паркче,градинки,алейка направете.Да замяса на нещо покрай него!Не се иска кой знае колко.
    • 2
      Ен
      ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
      7 -2
      17:26, 5 мар 2019
      То знамето хубаво да дойде тука ама този паметник да го пооправят малко бе а то сега е една цигания вдичко е бурени каманаци боклуци Но иначе на приказки еша ни няма
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      3 -1
      19:17, 5 мар 2019
      Браво на статията - но отговоря на въпроса ми от вчера
      "Защо знамето на най-легендарния Български полк от 3-тата Българска държава, не е на тържествената заря проверка в София ?" - дори копието не беше там - а на другите полкове знамената бяха в София ...
      ....
      За обработката околко градинките ? Ами виновни са Хасковските съдии ??? ... Могат спокойно да пускат присъди 50 часа общополезен труд около Паметника на разните дребни маймуни - и след това от Общината да организира "бригадирите"
      ....
      В Америка затворниците , особенно в южните щати , редовно работят като БКС (Прогреса):))

    Още новини

    Последни новини