От х:

Днес в x:

Беларус е готова на съюз с Русия на принципа на равенството

Президентът на Беларус п Александър Лукашенко говори на пресконференция за Беларуско-руския съюз,  Беларуският президент подчерта, че никога не е забелязвал от страна на руския президент Владимир Путин каквото и да е намерение да включи Беларус в Руската федерация.

Лукашенко заяви, че се е договорил с президента на Русия и "в никакъв случай ситуацията не трябва да се нагнетява".  "Русия не иска да загуби Беларус. Русия не иска да влошава положението и ситуацията тук, както казват" някои хора, коментира Лукашенко.

Беларус се противопоставя на Запада да използва  страната за конфронтацията си с Русия. "Те не ни чакат, не сме им нужни. Пример за това е Украйна. Можем просто да бъдем използвани сериозно срещу Русия. И ние сме уморени от това използване", отбеляза президентът на Беларус. "Ние сме образовани хора и си правим някои изводи от всичко това", допълва Лукашенко.

"Ако някой ни атакува в информационен план, това е грешно, грубо, това е глупост. Беларус е невъзможно да бъде като Украйна" и няма как да се случи допълва той.

Беларус е готова да удължи споразумението за разполагането на нейна територия на руски военни съоръжения. 

"Днес на територията на Беларус има две руски бази. Само година по-късно трябва да сключим ново споразумение. Казах, че "няма да вземем нито една стотинка от вас". Защото това е нашата обща сигурност", обяснява президентът на Беларус. В същото време Лукашенко обърна внимание на факта, че преди това Русия е отказала да помогне на Беларус с нови оръжия. "Решихме, че ще купим, имам предвид самолети и така нататък", каза той.

Русия трябва да спре да лобира за интересите на “олигархичните групи”, които блокират доставките на беларуски продукти. Това заяви Лукашенко на среща с журналисти и експерти. "Във всички документи е предвидено, че имаме общ пазар. И ние трябва да търгуваме свободно ”, подчерта Лукашенко.

Той отбеляза, че Русия "торпедира" доставките на беларуски селскостопански продукти, които са с "най-високо качество в света, а Западът вече е признал това". "Вие", добави Лукашенко, "сте затворени за тези предприятия и не им позволявате да навлязат на руския пазар."

Лукашенко заяви, че: Беларус не е срещу общата валута с Русия. Той поясни, че това няма да бъде нито беларуска, нито руска рубла. 

"Това ще бъде нашата обща рубла, ако ще я има", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Приветствам това (сближаване между Беларус и Руската федерация), трябва да бъдем заедно", заяви белоруският лидер.

Емисионният център на единната валута на Съюзната държава може да бъде на територията на Русия, отбеляза Лукашенко. „Няма значение къде ще бъде той, нека бъде в Санкт Петербург - родното място на руския президент, любимия ми град. Нека бъде там "- каза Лукашенко.

В същото време Лукашенко заяви, че Беларус и Русия трябва първо да разрешат всички проблемни въпроси в отношенията, преди да обсъдят сливането на двете страни. Според него, "съюзът трябва да бъде изграден на принципите на равенството". Той цитира и данни от анкета показват, че 98% от гражданите на Беларус ще гласуват против обединяването на двете държави (включване на Беларус в Русия).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини