От х:

Днес в x:

0 °C

НАСА откри нова форма на ДНК в търсене на извънземен живот

Финансирани от НАСА учени разработиха нов вид ДНК подобна структура, която може да съхранява и пренася информация, което на свой ред ще доведе до нови начини за търсене на извънземен живот.

Революционното откритие подсказва, че може би съществуват алтернативни, неподозирани форми на ДНК-базиран живот, такъв какъвто го познаваме на Земята. Животът на други планети може би се е появил с помощта на различни молекулярни системи, от тези които изследователите разработили в лабораторни условия, допускат експерти на НАСА.

Новата молекулярна система ще позволи на учените, търсещи живот във вселената да преосмислят какво точно търсят.

ДНК е сложна молекула, позволяваща на генетичната информация, благодарение на която сме такива каквито сме, да бъде съхранена, а след това пренесена. Тази информация се предава от родителите на потомството при всички живи организми на Земята и позволява на живота да се развие и процъфти.

Тя се състои от 4 различни съставки, които учените наричат нуклеотиди, и които са широко разпространени из живота на планетата. Възможно е, обаче, да варират на други места във вселената – твърди новопроведено изследване.

Наличието на форми на живот, които може би използват различни структури, и разработването на начини за откриването им – е централна част от работата на НАСА. Новият проект не просто предвидил, а и създал такава молекула.

Учените създали нов вид молекулярна система, функционираща като ДНК, с една съществена разлика. Вместо обичайните 4 съставки, тя съдържа 8.

Тя съдържа 4-те съставки на живота на Земята – аденин, цитозин, гуанин и тимин, но и 4 допълнителни – синтетични, имитиращи структурата на съставките в редовната ДНК.

Изследователите наричат новото творение “хачимоджи” ДНК – “хачи” означава 8 на японски, а “моджи” означава буква. То функционира по същия начин като нашето ДНК и отговаря на същите изисквания, които му позволяват да съхранява и пренася информация.

Всичко това означава, че молекулите, които може би съхраняват информация за живота в извънземните светове, са различни от нашите. Животът може да е структуриран по-различни начини на най-фундаментално ниво. Следователно напълно възможно е една среда, в която земните форми на живот никога на биха могли да се развият, да гъмжи от неподозирани форми на живот.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини