От х:

Днес в x:

НАСА откри нова форма на ДНК в търсене на извънземен живот

Финансирани от НАСА учени разработиха нов вид ДНК подобна структура, която може да съхранява и пренася информация, което на свой ред ще доведе до нови начини за търсене на извънземен живот.

Революционното откритие подсказва, че може би съществуват алтернативни, неподозирани форми на ДНК-базиран живот, такъв какъвто го познаваме на Земята. Животът на други планети може би се е появил с помощта на различни молекулярни системи, от тези които изследователите разработили в лабораторни условия, допускат експерти на НАСА.

Новата молекулярна система ще позволи на учените, търсещи живот във вселената да преосмислят какво точно търсят.

ДНК е сложна молекула, позволяваща на генетичната информация, благодарение на която сме такива каквито сме, да бъде съхранена, а след това пренесена. Тази информация се предава от родителите на потомството при всички живи организми на Земята и позволява на живота да се развие и процъфти.

Тя се състои от 4 различни съставки, които учените наричат нуклеотиди, и които са широко разпространени из живота на планетата. Възможно е, обаче, да варират на други места във вселената – твърди новопроведено изследване.

Наличието на форми на живот, които може би използват различни структури, и разработването на начини за откриването им – е централна част от работата на НАСА. Новият проект не просто предвидил, а и създал такава молекула.

Учените създали нов вид молекулярна система, функционираща като ДНК, с една съществена разлика. Вместо обичайните 4 съставки, тя съдържа 8.

Тя съдържа 4-те съставки на живота на Земята – аденин, цитозин, гуанин и тимин, но и 4 допълнителни – синтетични, имитиращи структурата на съставките в редовната ДНК.

Изследователите наричат новото творение “хачимоджи” ДНК – “хачи” означава 8 на японски, а “моджи” означава буква. То функционира по същия начин като нашето ДНК и отговаря на същите изисквания, които му позволяват да съхранява и пренася информация.

Всичко това означава, че молекулите, които може би съхраняват информация за живота в извънземните светове, са различни от нашите. Животът може да е структуриран по-различни начини на най-фундаментално ниво. Следователно напълно възможно е една среда, в която земните форми на живот никога на биха могли да се развият, да гъмжи от неподозирани форми на живот.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини