От х:

Днес в x:

Пожарникари обучават доброволци да реагират при бедствия

Изображение 1 от 3

    Община Стамболово създаде свое доброволно формирование – „Стамболово 2017“, съобщиха от противопожарната служба.

    Съгласно Закона за защита при бедствия доброволните формирования се създават от кмета на общината след решение на Общинския съвет, като в общини с население до 20 000 души задължително се създават доброволни формирования. В Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" към МВР се води регистър на доброволните формирования в Република България.

    Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

    Доброволците се обучават от служители на противопожарната служба в Хасково за работа с разнородната пожарна техника, техника на безопасност, тактика на гасене на пожари в сгради, складове, бензиностанции, горски и полски пожари и други. Формированието ще бъде изключително полезно за общината при обявено бедствено положение, а също така и при по-малки горски и полски пожари

    Повечето доброволци от новосформираното формирование вече са взимали участие при гасенето на пожари на територията на община Стамболово.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини