От х:

Днес в x:

Бебе със съмнение за морбили в Хасково

Първи случай на морбили е засечен в Хасковска област, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Става дума за 4-месечно бебе, за което е докладвано от Регионалната здравна инспекция в областния град. Предстои да се направят допълнително изследвания за потвърждаване на диагнозата.

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ-Хасково. 

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Задължителна профилактична ваксина се поставя безплатно след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    4 -1
    06:25, 21 фев 2019
    Не пишете глупости без да сте наясно за каквито и да било заболявания !!!!
    • До
      до Хасковлия
      4 0
      10:35, 21 фев 2019
      Ако можеш дай повече инфо какво имаш впредвид.
Последни новини