От х:

Днес в x:

Камерен оркестър „Хасково“ с първи годишен концерт, посветен на Менделсон

Първият си концерт за 2019 година Камерният оркестър на Хасково ще посвети на 210 години от рождението на немския композитор  Феликс Менделсон, който се отбелязват през февруари.

В програмата диригентът Цанислав Петков е включил Концерт за цигулка, пиано и оркестър, както и Симфония №7 на Менделсон. В концерта участват като солисти Дуо „Sofia classic“ – цигуларката Радмила Петрова-Кръстева и пианистката Даниела Андонова.

Концертът е на 18 февруари от 19:00 ч. в залата на театър „Иван Димов“. Входът е „свободен“.

Немският композитор, диригент и пианист от еврейски произход Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди е роден на 3 февруари 1809 година.

През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст изпълнява за първи път „Матеус Пасион“ на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор.

След завръщането си от турне в Италия през 1830 г. той става общински музикален диригент и създава Лайпцигската консерватория.

На 25 януари 1858 г. за първи път е изпълнено най-популярното му произведение – „Сватбеният марш“, изпълнявана и до днес по целия свят по време на брачните церемонии.

Haskovov.net
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ер
    Еро
    1 -1
    22:34, 18 фев 2019
    Тия госпожи или госпожици много жълти като узряли лимони изглеждат? Маестрото защо не ги заведе малко на море тен и загар да посъберат и на плажа да посвирят?
Последни новини