От х:

Днес в x:

24 °C

Битката за Луната: кой ще стъпи там отново. Първи?

В продължение на две години администрацията на Тръмп вдигаше шум, че ще изпрати отново хора на Луната. Астронавти от мисиите „Аполо“ като Бъз Олдрин и Харисън Шмит дори участваха в изготвянето на законопроекти. Вицепрезидентът Майк Пенс пътува до центрове на NASA из цялата страна, за да изнася речи. А самият президент неколкократно сподели своите мисли за Луната и Марс.

Всички мислеха, че тези обещания ще останат само на думи - реформата в космическата политика на страната и бюджетните приоритети наистина не се промениха много, или поне не допреди края на последната седмица. NASA публикува изявление, в което призова американската космическа индустрия да помогне за разработването на големи космически кораби, които още през 2028 г. да отведат астронавтите до повърхността на Луната.

Новите документи съдържат подробности за това как агенцията възнамерява да изпрати хора на Луната с така наречената  „Human Landing“ система. Благодарение на тази инициатива „САЩ отново ще установи своята хегемония около и на Луната“. NASA планира поредица от сложни мисии до повърхността на земния спътник, разчитайки на търговско участие, за да превърне американците отново във водеща нация в космическите изследвания.

Небивал интерес

Частните компании с нетърпение очакваха тази покана, след като администрацията на Тръмп обяви „завръщането на хората на Луната“. Не само дългогодишните партньори на NASA като Lockheed Martin, Boeing и Northrop Grumman със сигурност ще участват, но е вероятно нови космически компании като SpaceX и Blue Origin също да бъдат привлечени за каузата. Някои от по-малко известните фирми, които са съсредоточени върху изграждането на по-малки  съоръжения, включително Intuitive Machines, Astrobotic и Moon Express, също могат да решат да построят по-големи космически превозни средства през следващото десетилетие.

Като част от тази „фаза А“ NASА обяви „множество награди“ на стойност между 300 000 и 9 милиона долара за различните участници. Източници твърдят, че се очакват да бъдат присъдени от шест до осем награди за поредица от шестмесечни изследвания, които да идентифицират проекти за потенциални превозни средства. Компаниите могат да подават оферти за един или всичките три елемента на предлаганата от NASA система за кацане - превозно средство за прехвърляне, което ще премести астронавтите от Лунния портал към ниска лунна орбита, такова, което ще пренесе хората на повърхността и превозно средство за изкачване, което да върне екипажа обратно в лунна орбита.

След тази фаза NASA заяви, че ще избере „една, две или нито една“ награди за дизайн и разработка, сключвайки договори с фиксирани цени, оценявани на „няколко стотици милиона долара“. Тъй като се очаква превозното средство за изкачване да лети първо, се предполага, че предложенията за неговия дизайн ще „получат по-голямата част от общото финансиране“. Също така участващите фирми ще трябва да поделят разходите си с NASA, което означава, че те трябва да инвестират около 20% от собственото си финансиране в развитието на съоръжението.

Истинска стъпка напред

По-късно през пролетта NASА ще организира събитие във Вашингтон, на което да отговори на всички възможни въпроси от страна на потенциални партньори и инвеститори. Макар това да не е неочаквано, очевидно е, че агенцията желае да напредне с плановете си да изпрати хора на Луната. Първите мисии без екипаж се очаква да стартират още през 2024 г.

Това все още не означава, че космическата агенция ще се върне на Луната. През 2008 г., като част от програмата Constellation, NASA подписа договори с пет потенциални доставчици за проектирането на „Алтаир“ – космически кораб, който да изпрати хора обратно на Луната, но впоследствие тази програма бе отменена от президента Обама през 2010 г., тъй като беше в тежест на бюджета.

Но този път изглежда, че е налице консенсус между NASA и широката общност, че е време хората да излязат извън околоземна орбита и че важна част от тази еволюция включва стъпването на човек отново на Луната. Там не само има водни ресурси, но и редица частни компании се интересуват от възможности за инвестиране на собствен капитал. И накрая, предполага се, че Китай ще кацне на Луната вероятно около 2030 г., и ако NASA пропусне „лунния прозорец“, то тя може да отстъпи пред своя азиатски съперник.

Нещо ново в Азия

В последно време космическите амбиции на азиатския континент нарастват значително, като водещи в това отношение са Китай, Индия и Япония. Китайската национална космическа администрация (CNSA) отговаря за развитието и планирането на космическите дейности на Китай. Тя е създадена през 1983 г. и е със седалище в Пекин. Китай разполага с 4 космодрума, най-новият от които е разположен на тропическия остров Хайнан. Общият годишен бюджет на CNSA е около 2 милиарда долара за 2017 г. От 2012 г. общо 8 китайци са пътували в космоса за различни проекти. През 2011 г. агенцията успешно изстреля своя космическа станция в околоземна орбита (Tiangong-1), а през 2013 г. успешно изпрати на луната свой космически апарат (Chang'e 3).

След десетилетия на игра на догонване с американските и руските космически програми, Китай е готов да направи нещо, което някоя от споменатите в началото на изречението държави, нито която и да е друга страна някога е направила: да изпрати космически кораб към тъмната страна на Луната. През декември Китайската национална космическа агенция изстреля към южния полюс на Луната сонда с тегло 2500 килограма, наречена Chang’e-4. Chang’e е богинята на Луната в китайската митология и името на всички китайски лунни сонди. Няколко седмици по-късно Chang’e-4 се установи на повърхността и разположи малък роувър, за да проучи терена там за първи път.

Проучвайки пряко геологията на зоната на кацане, Chang’e-4 може да реши дългогодишните загадки за Луната, включително как се е формирала тя преди 4.5 милиарда години в резултат на сблъсък между Земята и друго небесно тяло. Също така има стратегическа причина Китай да се насочи към място за кацане в близост до лунните полюси: засенчените кратери на високи географски ширини на Луната могат да съдържат значителни количества замръзнала вода. NASA и редица частни компании, включително и базираната в Кейп Канаверал, Флорида, Moon Express, проучват идеята да се добива лед, за да се произвеждат ракетно гориво или да се получи вода и кислород за бъдеща лунна колония.

Китай се стреми да настигне Русия и Съединените щати, превръщайки се в най-голяма космическа сила до 2030 г. Азиатската страна планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати космонавти до база на Луната до десет години., както и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята. Пекин планира още да започне изграждането на собствена пилотирана космическа станция през следващата година.

Не мога да не кажа няколко думи и за Индийската организация за космически изследвания, която е създадена през 1969 г. Общият годишен бюджет на агенцията е 1.4 милиарда долара за 2017 г. Организацията е осъществила различни големи космически мисии на национално и международно ниво.През 2008 г. тя изстреля успешно своята първа ракета Chandrayaan-1 за дистанционно изследване на луната. Оттогава Делхи също се опитва да намери място сред големите космически сили и постиженията на Китай само ще амбицират още повече втората най-многолюдна държава в света.

И Европа търси място под звездите

Европейският съюз трябва да обмисли създаването на европейски космически сили, заяви през януари еврокомисарят Елжбета Бенковска.

"Няколко държави-членки в момента обмислят начини за укрепване на тяхната отбранителна доктрина към космическото измерение. Те говорят за космическите сили," каза Бенковска, отговорна в Европейската комисия за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП. Нейният портфейл включва и космическата политика на ЕС.

Може да се очаква, че идеята за европейски космически сили ще бъде изправена пред много скептицизъм и критика, тъй като военните въпроси все още са една от областите, върху които националните правителства имат контрол. Едва наскоро страните от ЕС решиха да работят в по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, например чрез обединяване на ресурси и създаване на субсидии от ЕС, за да накарат военните компании да работят заедно отвъд националните си граници.

Към началото на третото десетилетие на 21 век, традиционните полета на противопоставяне - сушата, въздуха, водата и вече киберпространството - спокойно могат да бъдат разширени, за да включват и космическото пространство, и ако Европейският съюз иска наистина да бъде считан за велика сила, равноправна на останалите глобални играчи, той трябва все по-уверено да поглежда именно натам.

Всичко това означава само едно: велики сили от няколко континента вече трескаво гледат към звездите и се готвят за изпреварващ ход, който ще им даде стратегическо предимство в новата звездна надпревара.


Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мн
  мнение
  3 0
  13:44, 17 фев 2019

  Всичките ракети и сателити, които се изстрелват разрушават озоновия слой на Земята. Човечеството тотално затъпява. Има една хубава българска поговорка - ти изтърви питомното, пък после ходи да гониш дивото. Смятате ли че е нормално да не знаем все още със сигурност какво точно затопля земята ( защото това с въглеродния двуокис може да се окаже абсолютно неверно) и да тръгнем да завладяваме други космически тела. Защо не се погрижим за нашата си Земя?На нея вече почти унищожихме пчелите, вижте масовите самоубийства на китовете заради сонарите на военните в моретата и океаните. Човекът какво хубаво направи, какво съхрани за децата си? Няма бог, ние сами си причиняваме апокалипсисите, ние нищо не ценим. Хора, вразумете се!

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини