От х:

Днес в x:

Започва Воден цикъл-II в Смолян, изграждат и ремонтират 33 км водопровод и канализация

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и управителят на „ВиК“ ЕООД Смолян“ инж. Мариян Николов подписаха договор за интегрирания воден проект на агломерация Смолян.

ВиК операторът в Смолян е бенецифиент, а проектът се финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 91,3 млн. лв. , от които 68.2 млн лв са осигурени по Оперативната програма като финансова помощ.

Срокът за изпълнение на дейностите е 48 месеца и ще включват рехабилитация на пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян и изграждане на водопровод и канализация.

Ще бъде изградена и реконструирана 14 км водопроводна и 19 км канализационна мрежа. Изпълнението на проекта ще подобри пречистването на отпадъчните води и ще намали чувствително загубите във водопреносната мрежа. Със завършването на проекта от подобрено пречистване на отпадъчните води ще се ползват допълнително 30 000 жители.

През програмен период 2014-2020 г. Оперативната програма за околна среда финансира ВиК проекти чрез прилагане на регионалния подход една обособена територия – един оператор – един проект. Очаква се още 14 ВиК оператора да подадат своите проектни предложения.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини