От х:

Днес в x:

20 °C

Тръмп иска от САЩ лидерство в изкуствения интелект

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата (American AI Initiative) , но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.

Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.

Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.

В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.

Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.

Инициативата засяга въпроси като AI и работните места, както и връзката между американските изследвания на изкуствения интелект и международната общност. Първият принцип излага основната идея: САЩ трябва да „водят технологичните пробиви в изкуствения интелект във федералното правителство, промишлеността и академичните среди, за да насърчат научните открития, икономическата конкурентоспособност и националната сигурност“.

Накратко, изпълнителната заповед казва на федералното правителство, академичните среди и частния сектор: Да правим повече изкуствен интелект.

Документът не предвижда нови средства за инициативата, но призовава  Службата за управление и бюджет на Белия дом и съответните агенции да дадат приоритет на финансирането на изкуствения интелект.

„AI се превърна в една от горещите теми във Вашингтон“, казва Джим Луис, старши вицепрезидент и директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Всички се притесняват от него и се притесняват да не се състезават с Китай."

Люис изтъква, че инициативата идва без ново финансиране. "Ако сме сериозни, трябва да платим", казва той.

Струва си да си припомним, че изкуственият интелект е вече навсякъде, със или без иинициативата. Това е така, защото технологичните компании, университетите и изследователите използват AI - и важната област на машинното обучение, която е под чадъра на AI, за да направят нещата.

Системите, задвижвани от AI, правят всичко - от разпознаването на снимките в Yelp и оценката на цените на недвижимите имоти до превода на езици във Facebook или дори в слушалките, работещи с шумопотискане.

„AI не е просто любопитство“, казва Том Мичъл,  декан на Училището по компютърни науки Карнеги Мелън и експерт по машинно обучение. "Това е технология, която фундаментално ще промени голяма част от ежедневието ни."

Той посочва бързия напредък в AI през последното десетилетие и казва, че предстоящото десетилетие може да доведе до още по-бързо развитие в тази област.

Какво може да помогне правителството?
„Мисля, че имаме нужда и подозирам, че ще получим повече от символична подкрепа“, казва Мичъл. Едно от ключовите места, където правителството може да се включи, е използването на изкуствен интелект за подобряване на здравеопазването. AI вече е показал, че е добър в правенето на неща като четене на рентгенови снимки или дори потенциално ускорява машината за ядрено-магнитен резонанс, но също така може да помогне да се търсят модели в по-голям мащаб - с всички електронни медицински досиета в болниците в цялата страна. Използването на алгоритми за машинно обучение за търсене на модели в тези файлове може потенциално да помогне на експертите „да открият по-добри начини за лечение на болести“, казва Мичъл.

Да разберем как да направим тези данни съвместими, като същевременно уважаваме личната неприкосновеност на пациентите, е работа, с която правителството може да помогне, защото това е много по-голям проект от една болница. "Тогава това не е технологичен проблем, толкова, колкото и организационен проблем", казва той.

Друго действие, което правителството би могло да предприеме, е да помогне за създаването на по-квалифицирани работници в областта на AI.

"Имаме значителен недостиг на експертни познания за изкуствен интелект, в сравнение с търсенето им", казва той, като сочи високите начални заплати за доказателство за този недостиг.

Изпълнителната заповед казва, че агенциите, които дават безвъзмездна помощ за образование, трябва да „разглеждат AI като приоритетна област.“

Международната картина
Конкуренцията с Китай е голяма част от подтекста на това изявление, дори ако в заповедта не се споменава страната по име. По този въпрос Луис от Центъра за стратегически и международни проучвания казва, че САЩ вече имат предимство.

"Добре е да имаме стратегия", казва той. "Би било по-добре да има някакви пари, свързани с нея, но нека бъдем малко по-уверени в начина, по който САЩ ще се придвижат напред."

Междувременно Педро Домингос, автор на книгата „The Master Algorithm” и професор по компютърни науки в Университета на Вашингтон, казва, че това е време, което изисква повече лидерство на САЩ в тази област. "Ние сме в момента на Sputnik за изкуствения интелект и се нуждаем от Белия дом, за да поеме водещата роля в привличането на правителството, академичните среди и индустрията да работят заедно за ускоряване на напредъка в тази област", пише той. "Китай е на път да надмине САЩ в ИИ в рамките на едно десетилетие."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини