От х:

Днес в x:

Тръмп иска от САЩ лидерство в изкуствения интелект

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата (American AI Initiative) , но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.

Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.

Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.

В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.

Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.

Инициативата засяга въпроси като AI и работните места, както и връзката между американските изследвания на изкуствения интелект и международната общност. Първият принцип излага основната идея: САЩ трябва да „водят технологичните пробиви в изкуствения интелект във федералното правителство, промишлеността и академичните среди, за да насърчат научните открития, икономическата конкурентоспособност и националната сигурност“.

Накратко, изпълнителната заповед казва на федералното правителство, академичните среди и частния сектор: Да правим повече изкуствен интелект.

Документът не предвижда нови средства за инициативата, но призовава  Службата за управление и бюджет на Белия дом и съответните агенции да дадат приоритет на финансирането на изкуствения интелект.

„AI се превърна в една от горещите теми във Вашингтон“, казва Джим Луис, старши вицепрезидент и директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Всички се притесняват от него и се притесняват да не се състезават с Китай."

Люис изтъква, че инициативата идва без ново финансиране. "Ако сме сериозни, трябва да платим", казва той.

Струва си да си припомним, че изкуственият интелект е вече навсякъде, със или без иинициативата. Това е така, защото технологичните компании, университетите и изследователите използват AI - и важната област на машинното обучение, която е под чадъра на AI, за да направят нещата.

Системите, задвижвани от AI, правят всичко - от разпознаването на снимките в Yelp и оценката на цените на недвижимите имоти до превода на езици във Facebook или дори в слушалките, работещи с шумопотискане.

„AI не е просто любопитство“, казва Том Мичъл,  декан на Училището по компютърни науки Карнеги Мелън и експерт по машинно обучение. "Това е технология, която фундаментално ще промени голяма част от ежедневието ни."

Той посочва бързия напредък в AI през последното десетилетие и казва, че предстоящото десетилетие може да доведе до още по-бързо развитие в тази област.

Какво може да помогне правителството?
„Мисля, че имаме нужда и подозирам, че ще получим повече от символична подкрепа“, казва Мичъл. Едно от ключовите места, където правителството може да се включи, е използването на изкуствен интелект за подобряване на здравеопазването. AI вече е показал, че е добър в правенето на неща като четене на рентгенови снимки или дори потенциално ускорява машината за ядрено-магнитен резонанс, но също така може да помогне да се търсят модели в по-голям мащаб - с всички електронни медицински досиета в болниците в цялата страна. Използването на алгоритми за машинно обучение за търсене на модели в тези файлове може потенциално да помогне на експертите „да открият по-добри начини за лечение на болести“, казва Мичъл.

Да разберем как да направим тези данни съвместими, като същевременно уважаваме личната неприкосновеност на пациентите, е работа, с която правителството може да помогне, защото това е много по-голям проект от една болница. "Тогава това не е технологичен проблем, толкова, колкото и организационен проблем", казва той.

Друго действие, което правителството би могло да предприеме, е да помогне за създаването на по-квалифицирани работници в областта на AI.

"Имаме значителен недостиг на експертни познания за изкуствен интелект, в сравнение с търсенето им", казва той, като сочи високите начални заплати за доказателство за този недостиг.

Изпълнителната заповед казва, че агенциите, които дават безвъзмездна помощ за образование, трябва да „разглеждат AI като приоритетна област.“

Международната картина
Конкуренцията с Китай е голяма част от подтекста на това изявление, дори ако в заповедта не се споменава страната по име. По този въпрос Луис от Центъра за стратегически и международни проучвания казва, че САЩ вече имат предимство.

"Добре е да имаме стратегия", казва той. "Би било по-добре да има някакви пари, свързани с нея, но нека бъдем малко по-уверени в начина, по който САЩ ще се придвижат напред."

Междувременно Педро Домингос, автор на книгата „The Master Algorithm” и професор по компютърни науки в Университета на Вашингтон, казва, че това е време, което изисква повече лидерство на САЩ в тази област. "Ние сме в момента на Sputnik за изкуствения интелект и се нуждаем от Белия дом, за да поеме водещата роля в привличането на правителството, академичните среди и индустрията да работят заедно за ускоряване на напредъка в тази област", пише той. "Китай е на път да надмине САЩ в ИИ в рамките на едно десетилетие."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини