От х:

Днес в x:

Как данъчни запечатаха десетки обекти и сергии във Велинград

Във Велинград през последните две седмици има над 20 запечатани или предстоящи да бъдат запечатани за срок до 30 дни търговски обекта, чиито собственици трябва да платят глоба до 2000 лева. Сюжетът се заплита още повече, след като се оказва, че при около 15 от случаите причината за санкциите е една и съща.

Атракциите, на които могат да се натъкнат бъдещите туристи, разхождащи се из първия в света запечатан от данъчните град,  не свършват, показва репортаж на Евроком. Запечатани във Велинград са не само магазините, но и сергиите на пазара

Срещата между представители на НАП-Пловдив и местните фирми, организирана от кмета, събира над 200 души, като дебатите преминават под знака на високо напрежение.

След над два часа разгорещени спорове въпросът за това чия е отговорността за фантомно изчезналата връзка с НАП така и не получава конкретен отговор, но са дадени някои обещания.

Според местен адвокат има данни, сочещи, че проблемът  може би е при НАП, въпреки това той смята, че търсенето на последваща съдебна справедливост по нашите ширини е рисковано начинание.

Представителите на НАП-Пловдив си тръгват от Запечатания град с обещание да поставят казуса на по-високо ниво в София, където след проверка да се реши дали да се затворят и все още работещите обекти, при които е установена разпаднала се връзка с тях.

Евроком потърсили за мнение третата липсващата страна в дебата - фирмите, лицензирани от държавата и осъществяващи по закон поддръжката на фискалните устройства. Тези, с които търговецът сключва договор, за да изградят връзката между неговия апарат и сървъра на НАП. Свързват се с техник от сервиз от Велинград, поддържащ част от устройствата, при които преносът на данни не се е осъществявал месеци наред. По негова молба, името му не се споменава.

В търсене на различни мнения по темата се срещат и с представители на друга компания в бранша, произвеждаща касови апарати, но занимаваща се също и с осъществяване на връзка между устройствата в обектите и НАП. Искат да разберат повече за механизма на предаването на този тип данни, както и за това очакват ли ги фирмите  нови проблеми с промените във касовите апарати, които влизат в сила за всички търговци от края на юни тази година. 

Три дни след срещата в Запечатания град между търговци и данъчни от Пловдив, централното управление на НАП в София признава, че има казус.

Очаква се да бъде осигурена възможност от другата страна също да могат да се информират дали касовият апарат и връзката с НАП функционират нормално и данните постъпват там, както следва да се очаква от работеща система. Така всеки заинтересован ще може да провери коректно ли работят апаратът му и връзката с НАП.

Източник: Евроком

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини